6/2/12

Μήνυμα Σκουλάκη προς κυβερνηση: "οι Αγιοι Απόστολοι ανήκουν στους Χανιώτες"


Η ενημέρωση των Δημοτών ενόψει της συζήτησης στο ΣτΕ για τη διεκδίκηση από ιδιώτες 48 στρεμματων της περιοχής Αγίων Αποστόλων, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού εκ μέρους της ΕΤΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού και η εκδήλωση αντίθεσης προς την παραχώρηση της περιοχής στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ήταν οι στόχοι της διοργάνωσης από τη Δημοτική Αρχή Χανίων την Κυριακή εκδηλώσεων στους Αγίους Αποστόλους.
Η Δημοτική Αρχή φαίνεται πως υιοθέτησε τελικά, μετά από πολλούς μήνες τη θέση του συνδυασμού της αντιπολίτευσης Δήμος Ενεργών Πολιτών για την παραχώρηση των Αγίων Αποστόλων στην κυριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενόψη του κινδύνου να ξεπουληθεί η περιοχή σε ιδιωτικά συμφέροντα και να χαθεί η διαχείριση από το Δήμο, αλλά και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στους Αγίους Αποστόλους, η Δημοτική Αρχή σπεύδει να δηλώσει τις προθέσεις της, όπως ξεκάθαρα πλέον ο ίδιος ο Δήμαρχος τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η συνολική έκταση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων ανέρχεται σε 583 στρέμματα Από αυτά:
  • Τα 257 στρ. περιήλθαν στο Κράτος με αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του ΕΟΤ το 1965.
  • Τα 206 στρ. περιήλθαν στο Κράτος με αγορά από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.)
  • Τα 119 στρ. αποτελούν Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Από το 1984, η χρήση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων έχει παραχωρηθεί - από τον ΕΟΤ - κατά το ήμισυ στην τότε κοινότητα Δαράτσου και στο Δήμο Χανίων ενώ σήμερα έχει υπάρξει πλήρης παραχώρηση της χρήσης αυτής στον «Καλλικρατικό» Δήμο των Χανίων, με την κυριότητα αυτής να ανήκει στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (Ε.Τ.Α. Α.Ε.)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μεγάλο τμήμα του ακινήτου που περιλαμβάνει τις τρεις χερσονήσους από την Δυτική παραλία μέχρι την παραλία της Χρυσής Ακτής έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του Υπουρργείου Πολιτισμού (1/9/2005)

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
24/2/2011: Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος ανακοινώνει από τα Χανιά, απο το γραφείο του Δημάρχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του, πως η κυριότητα της περιοχής των Αγίων Αποστόλων παραχωρείται στο Δήμο Χανίων. Από τότε ….μέχρι σήμερα ουδεμία απόφαση.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

1.      Για να ενημερωθούν οι Δημότες μας ότι στις 13 του Φλεβάρη, την άλλη Δευτέρα δηλαδή, μετά απο αναβολές, συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή κάποιων φερόμενων ιδιοκτητών 48 στρεμμάτων, με αίτημα την άρση της απαλλοτρίωσης του 1965, παρά το ότι είχαν τότε αποζημιωθεί.

Ως αιτία της προσφυγής τους επικαλούνται τη μη πραγματοποίηση του σκοπού της απαλλοτρίωσης. Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό και υπάρχει συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, της Νομικής Υπηρεσίας της Ε.Τ.Α. και του ΕΟΤ, με τη νομική συνδρομή του γνωστού νομικού συμπατριώτη μας  κ. Αντώνη Βγόντζα.

Δυστυχώς η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αρνητική για παρόμοιες υποθέσεις. Το πιο σοβαρό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί φερόμενοι ως πρώην ιδιοκτήτες των υπόλοιπων 210 στρεμμάτων – των προερχόμενων εκ της απαλλοτρίωσης – οι οποίο ετοιμάζονται και αυτοί για προσφυγές ανάλογα με το αποτέλεσμα της ερχόμενης δίκης, τη Δευτέρα.

Δεν απειλούμε κανέναν, και ασφαλώς τους προσφεύγοντες. Δεν εκβιάζουμε τη Δικαιοσύνη, ας έχουν όμως υπόψην τους ότι και οι κρίνοντες -κρίνονται. Δηλώνω, δε κατηγορηματικά ότι για όσο διάστημα θα είμαι Δήμαρχος του «Καλλικρατικού» Δήμου των Χανίων, θα κάνουμε ότι μπορούμε – και μπορούμε – φτάνει να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όπως σήμερα, για να μην φύγει ούτε ένα μέτρο γης από την κυριότητα του Δήμου μας, από αυτόν τον ελεύθερο χώρο που ανήκει σε όλους τους Χανιώτες.

Αυτός ο ευλογημένος τόπος το αξίζει. Ασπίδα μας είστε εσείς με τη μεγαλειώδη συμμετοχή και παρουσία σας στις σημερινές εκδηλώσεις του Δήμου μας.

2.      Για να ξεκαθαριστεί από πλευράς Ε.Τ.Α. και Υπουργείου Πολιτισμού γιατί στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρείται η κυριότητα της έκτασης των Αγίων Αποστόλων στην Αυτοδιοίκηση αναφέρεται ότι η έκταση της περιοχής είναι συνολικού εμβαδού 456 στρεμμάτων και όχι 583 στρεμμάτων όπως σε όλες τις αποφάσεις απαλλοτρίωσης και παραχώρησης κατά χρήση προς το Δήμο Χανίων αναφέρεται. Απαιτούμε γραπτή απάντηση από την Ε.Τ.Α. για αυτή την απόκλιση.

3.      Για να σταλεί το μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι θα αποτελέσει αιτία έντονων λαϊκών αντιδράσεων, η προώθηση του ακινήτου των Αγίων Αποστόλων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας προς εκποίηση για την αποπληρωμή των δανειστών μας! Οι όποιοι επίδοξοι αγοραστές να γνωρίζουν ότι  θα βρουν μπροστά τους αυτή την καθολική και δυναμική ανθρώπινη ασπίδα, πέραν του ότι ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, απο το 2005 και θα είναι φραγμός στους όποιους σχεδιασμούς τους.

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Α) Να ψηφιστεί η διάταξη μεταβίβασης της κυριότητας των Αγίων Αποστόλων – αλλά και της πισίνας του πρ. Ξενία και των Τάφων των Βενιζέλων στο φυσικό τους ιδιοκτήτη και διαχειριστή – δηλαδή στο Δήμο Χανίων -Αυτό  ζήτησε με την ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό μας Συμβούλιο αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με ομόφωνη απόφαση της επίσης.

Αυτή άλλωστε ήταν θέση της ΚΕΔΕ για όλες τις εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα: Να μεταβιβαστεί η κυριότητα στους Δήμους στα όρια των οποίων υπάγονται, γεγονός που ο Υπουργός Πολιτισμού αποδέχτηκε με δήλωση του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Β) Να ξεκαθαριστεί πριν τη ψήφιση του Ν/Σ γιατί μεταβιβάζονται 456 στρέμματα και όχι 583. Αναμένω απάντηση στην από 20/1/2012 επιστολή μου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και την Ε.Τ.Α.


ΤΙ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Α) Να συνειδητοποιήσει ότι οι Άγιοι Απόστολοι είναι η «αυλή» του Δήμου μας, είναι ο πνεύμονας του Δήμου μας και των κατοίκων του και ότι ανάπτυξη και αξιοποίηση μιας περιοχής δεν είναι μόνο η «τσιμεντοποίηση».
Είναι και άλλα πράγματα: Είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, ντόπιων και επισκεπτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις ψυχαγωγικές δράσεις όπως το κολύμπι – χειμώνα/καλοκαίρι, η ποδηλασία, η πεζοπορία και τόσα άλλα…

Β) Ο Δήμος Χανίων, με «όπλο» του την γιγάντια ανθρώπινη «ασπίδα» που σήμερα επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι προστατεύει τους Αγίους Αποστόλους, θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για να παραμείνει η περιοχή αυτή ΕΛΕΥΘΕΡΗ, για κάθε πολίτη αυτού του τόπου, προχωρώντας ακόμα και σε τοπικό δημοψήφισμα – εφόσον χρειαστεί – για να αποτρέψουμε την «άλωση» αυτού του πάρκου ζωής. Aς το χωνέψουν κάπιοι που κάνουν σχέδια χωρίς εμάς.


ΤΙ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ

Για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων οραματιζόμαστε την ανάδειξη τους σε ένα περιβαλλοντικό, αθλητικό και πολιτιστικό πάρκο, στο οποίο θα φιλοξενούνται καθημερινά δράσεις άθλησης, αναψυχής, οικολογίας και πολιτισμού, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα σήμερα, χωρίς «τσιμεντοποίηση». Αυτό θα προτείνουμε να θεσμοθετηθεί στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που εκπονείται για το Δήμο Χανίων και ειδικά για την περιοχή της Νέας Κυδωνίας.

Είναι αυτονόητο ότι εφόσον η κυριότητα περιέλθει οριστικά στο Δήμο μας, θα προχωρήσουμε με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στην διαμόρφωση μελέτης ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates