16/7/12

Αναστολή των σχεδίων εγκαταστάσεων ΑΠΕ προτείνει ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Λαμπρινός

Μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού θα προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Κρήτης εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα ενέργειας Κώστα Λαμπρινό, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο νησί.
Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινός θα εισηγηθεί σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο και στην εκτελεστική επιτροπή, την αναστολή των αδειοδοτήσεων και του προγραμματισμού εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Αν και αργά και στη σκιά του fast track μέσω του οποίου προωθούνται ήδη μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Κρήτη, η Περιφέρεια φαίνεται πως θέλει να επιχειρήσει να βάλει «φρένο» στα σχέδια  που υπάρχουν και που έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
«Θα προκηρύξουμε εντός των ημερών μια μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης. Θα πρέπει να δούμε δηλαδή τι πόρους και τι στόχους έχουμε και τι προγραμματισμό θα κάνουμε πάνω στην ενέργεια και τις ΑΠΕ. Στόχος είναι να λιγοστέψει όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση υδρογονανθράκων και να αντικατασταθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η μελέτη αυτή θα πρέπει να καθορίσει συγκεκριμένα πράγματα δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα, περπατάμε εντελώς ανεξέλεγκτα, χωρίς στόχο και δίχως να ξέρουμε που πάμε κι ενώ υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών», τόνισε ο κ. Λαμπρινός μιλώντας στον Team Fm.
Επιπλέον σημείωσε, πως μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, πρότασή του είναι να ανασταλούν τα όποια σχέδια υπάρχουν για εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
«Η πρόταση η δική μου προς την εκτελεστική επιτροπή και το περιφερειακό συμβούλιο είναι μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή καθώς και άλλη μία που θα ανατεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης και θα έχει σχέση με τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών, των υβριδικών και γεωθερμικών, να ανασταλούν οι αδειοδοτήσεις και ο προγραμματισμός που έχει γίνει για εγκαταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε να προβλέπεται να συμβούν διάφορα έργα και μεγάλες εγκαταστάσεις στην Κρήτη και εμείς να μην έχουμε λόγο. Δεν μπορούμε να γεμίσουμε το νησί με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις που το μέλλον τους είναι και αβέβαιο. Το fast track είναι αντιδημοκρατικό και μη  συμβατό με την εποχή μας και μας οδηγεί σε λάθος δρόμους που έχουν σχέση με το μέλλον του τόπου και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε σαν τοπική κοινωνία».
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα ζητηθεί συνάντηση και με τον νέο αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates