26/3/13

''Επιλέγουμε την εθνική κυριαρχία και όχι το Ευρώ'', δήλωσε ο ηγέτης της Γαλλικής αριστεράς

Τη στιγμή που διάφοροι στην αριστερά προσπαθούν να παρουσιάσουν τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο περίπου ως υπόδειγμα της αέναης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ που υποτίθεται πως θα εξασφαλίσει την ασφαλή έξοδο από τα Μνημόνια, ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, και υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές (όπου έλαβε 11% και 4 εκατομύρια ψήφους) βγάζει τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.



Σε βαρυσήμαντη προχθεσινή δήλωσή του ο Μελανσόν συνδέει τον εκβιασμό του Ντράγκι για τη παροχή ρευστότητας μέχρι τη Δευτέρα με το γενικότερο θέμα του ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζει «δαπανηρή Μερκελική πολυτέλεια αλλά και επικίνδυνο μέσο δράσης ενάντια στην κυριαρχία ενός λαού».
Με αφορμή τον τρόπο που αντιδρά η ΕΚΤ και η ΕΕ μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής, ο Μελανσόν τόνιζει ότι εφόσον η επιλογή είναι μεταξύ της λαϊκής κυριαρχίας και της κυριαρχίας του ευρώ η απόφαση πρέπει να είναι υπέρ της πρώτης. Και καταλήγει λέγοντας ότι είτε αλλάζει το ίδιο το καθεστώς της ΕΚΤ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κυριαρχία των λαών είτε πρέπει να εγκαταλειφθεί το ίδιο το ευρώ.
Ο Μελανσόν δείχνει ότι έχει συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και του γεγονότος ότι η Αριστερά δεν μπορεί να υποκλίνεται επ' αόριστον στα ευρωπαϊστικά ιδεολογήματα αν θέλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ολόκληρη η δήλωση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν έχει ως εξής:

«Η απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι να διακόψει την παροχή ρευστότητας σε ευρώ της Κύπρου μέχρι να συνθηκολογήσει η Κύπρος λήφθηκε μετά από κυρίαρχη απόφαση μέσω ψηφοφορίας του εθνικού της κοινοβούλιου.

Πρόκειται για απαράδεκτη επιθετική πράξη. Δείχνει ότι το ευρώ δεν είναι μόνο μια δαπανηρή Μερκελική πολυτέλεια αλλά επίσης ένα επικίνδυνο μέσο δράσης ενάντια στην κυριαρχία ενός λαού. Πρόκειται ασφαλώς για κατάχρηση εξουσίας αλλά και για σήμα κινδύνου το οποίο πρέπει να εισακουσθεί.

Η Γαλλία δεν μπορεί να συνεργήσει σε αυτή τη βία παρά μόνο αν αποδεχθεί ότι μπορεί να ασκηθεί και εναντίον της αναλόγως των περιστάσεων. Εάν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην λαϊκή κυριαρχία και σ' αυτήν του ευρώ, πρέπει να επιλέξουμε το λαό.

Η απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη αποτελεί στροφή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιβάλλεται να επιλέξουμε:
είτε αλλάζουμε το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έτσι να διασφαλιστεί η κυριαρχία των λαών, είτε εγκαταλείπουμε το ευρώ-Μέρκελ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates