10/4/13

Υπογράφτηκε το έργο επέκτασης του αεροδρομίου για να...προλάβει να δωθεί στον ιδιωτη!

Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία προχώρησε ξαφνικά το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίησή του. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού του έργου «Επέκταση αεροσταθμού, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στον Αερολιμένα Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης”» προϋπολογισμού 110.085.000 ευρώ. 
Το έργο που τελικά θα ευνοήσει μόνο την εταιρεία  που θα πάρει το πακέτο των αεροδρομίων,η οποία θα νοικιάσει μόνο τις χρήσεις του αεροδρομίου, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το ίδιο το αεροδρόμιο ως νομική υπόσταση θα παραμείνει υπό τη διοίκηση του δημοσίου, έτσι παρακάμπτεται και το ενδεχόμενο νομικου κωλλύματος στη χρηματοδότηση του έργου, καθώς δε θα μπορούσε να υπάρχει εν εξελίξη έργο σε "χώρο" που νοικιάστηκε από ιδιώτη.
Ισως γι αυτό έπέσπευσε η κυβερνηση την υπογραφή του έργου, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που δεν θέλουν να δουν, μετά από προσπάθειες χρόνων, ένα δικό τους έργο να χαρίζεται σε μια ξένη πολυεθνική. Ας σημειωθεί ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου μόνο "φωτογραφική" μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς είναι ελάχιστες οι εταιρείες στον κόσμο που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ έστησε τους όρους ώστε να δωθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία το έργο. 

Το έργο είχε αρχικώς ανατεθεί, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, στην πρώτη μειοδότρια εταιρεία «ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΤΔ», με έκπτωση 48,48% (ποσό 56.954.491,16 ευρώ). Κατά της απόφασης προσέφυγε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αλλά η ένσταση απερρίφθη. Στη συνέχεια η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ άσκησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης, η οποία έγινε αποδεκτή.

Κατόπιν αυτών, το έργο ανατίθεται στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία είχε υποβάλει προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 44,43% (συμβατική δαπάνη 61.393.815,82 ευρώ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση, φτύνοντας στα μούτρα των Χανιωτών των οποίων τη νοημοσύνη υποτιμά: «Ολοκληρώνεται σήμερα μία μακρά διαδικασία που αφορά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του αερολιμένα Χανίων, ενός σημαντικού έργου υποδομής και ανάπτυξης για ολόκληρη την Κρήτη. Το έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού, είχε καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας ενστάσεων μεταξύ των διαγωνιζομένων. Το υπουργείο εργάζεται εντατικά για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής σε όλη τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates