8/4/14

Γ. Αγοραστάκης:"να αποτρέψουμε τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου"

Περίληψη από την παρέμβαση του Γιώργου Αγοραστάκη, υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Χανίων της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς»
την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 στα Χανιά (ΕΒΕ Χανίων)


Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν
Οι πολίτες -τούτη την περίοδο- βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Καλούνται ν’ αποφασίσουν ποιον δρόμο θα πάρουν και ποιον θα αφήσουν. Θα συνεχίσουν να πορεύονται το μνημονιακό δρόμο της καταστροφής ή θ’ αλλάξουν πορεία. Η επιλογή είναι κρίσιμη.
Από τη συγκυβέρνηση έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση, προκειμένου να πεισθούν ό,τι τα μνημόνια τελειώσανε, τα μέτρα τελειώσανε ό,τι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν άλλα και ό,τι σήμερα τελικά ζούμε ένα success story με happy end.
O στόχος της προφανής, να παραπλανηθούν για μια άλλη φορά οι πολίτες να παραγνωρίσουν τη δύσκολη κατάσταση τη οποία ζούνε και στις εκλογές να ψηφίσουν με μη πολιτικά κριτήρια.
Αγαπητοί μου φίλοι
Δεν ζούμε σ’ ένα κόσμο των ψευδαισθήσεων, δε ζούμε το τέλος των μνημονίων αλλά την μονιμότητά τους. Ο λαός μας έχει οδηγηθεί στον Άδη και έχει καταδικαστεί ως οι Δαναΐδες να γεμίζει το τρύπιο δανειακό πιθάρι για μια δεκαετία και πλέον. Ζούμε μια τραγωδία. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για να επιβληθούν με τον βίαιο τρόπο, τα πιο σκληρά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ας τα πάρομε από την αρχή.
Τα μνημόνια είχαν και έχουν ως κύριους στόχους:
  • την εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας,
  • την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας,
  • την εκποίηση του δημόσιου τομέα και της δημόσιας περιουσίας, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, την ιδιωτικοποίηση του κράτους.
Οι δύο πρώτοι έχουν σε μεγάλο μέρος επιβληθεί. Ο τρίτος είναι μπροστά μας και καθορίζει σήμερα την ατζέντα των περιφερειακών εκλογών.
Ο Γιάννης Μηλιός στο βιβλίο του «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς», δίνει και μια παραπέρα ερμηνεία στην κρίση και στο εφαρμοζόμενο μνημονιακό πρόγραμμα: «δεν επρόκειτο –λέει- για μια προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών ή περιορισμών του δημόσιου χρέους, αλλά κυρίως για μια στρατηγική αναδιανομής εξουσίας και πλούτου προς όφελος των κυρίαρχων κοινωνικών τάξεων καθώς τα βάρη της κρίσης ωθούνται στις πλάτες των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνικής πλειοψηφίας των λαϊκών και μεσαίων τάξεων.
Η ερμηνεία αυτή είναι κατάδηλη στην περίπτωση της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.
Ας το δούμε πως έχει σήμερα στις ελληνικές περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση.
Η συγκυβέρνηση έχει αποφασίσει και δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων στρατηγικών δημόσιων τομέων, με άμεση σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη . Το σχέδιο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται -και στην Κρήτη- με την συμφωνία, ή την ανοχή ή την τυπική διαφοροποίηση, των περιφερειακών αρχών που συνοδοιπορούν με την μνημονιακή διακυβέρνηση της χώρας.
Οι στρατηγικοί τομείς είναι:
  • Σκουπίδια (τελική διαχείριση)
  • Νερό
  • Ενέργεια
  • Μεταφορές (Λιμάνια, Αεροδρόμια, Εθνικοί δρόμοι)
Mέσα από τις διαδικασίες εκποίησης τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν αποκλειστικά για τους δανειστές. Οι ιδιώτες για όποιο τίμημα καταβάλουν και για όποια επένδυση θα κάνουν, μαζί και το όποιο κέρδος θα έχουν, θα μετακυληστεί στους χρήστες και στην Κρητική οικονομία.
Με την ιδιωτικοποίηση, η επιβάρυνση που θα προκύψει θα είναι πολύ μεγάλη και βαριά. Μέχρι τώρα ο πολίτης απολάμβανε αυτές τις υπηρεσίες είτε δωρεάν, είτε με μικρό κόστος (με επιμερισμό του κόστους λειτουργίας).
Σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να βάλει ένα τέλος ο λαός. Οι εκλογές είναι βαθύτατα πολιτικές. Θα κρίνουν το μέλλον και στην Περιφέρεια Κρήτης. Ο πολίτες θα πρέπει να δουν το συμφέρον τους, τις ανάγκες τους και να αποφασίσουν με ποιους θα παν και ποιους θ’ αφήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates