16/7/11

Συλλογος γονεων παιδιων προσχολικης ηλικιας:Γονείς που διεκδικούν την αυτονόητη υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης για παιδικούς σταθμούς και ελεύθερους χώρους

«Εχουμε οικονομική κρίση» πληροφόρησε ο Δήμαρχος Χανίων τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στης 26ης Ιουνίου, όπου βρέθηκαν για να να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους ως δημότες: περισσότερους παιδικούς σταθμούς και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας για τα παιδιά τους. Ισως έπρεπε να διεκδικήσουν και καλύτερη συμπεριφορά.....
    Πέρα από τη χρήσιμη ομολογουμένως διαπίστωση αυτή, οι Γονείς του Συλλόγου έμαθαν και κάτι άλλο: ότι στο νέο Καλλικρατικό Δήμο, οι λιγοστοί παιδικοί σταθμοί συνενώνονται και αποκτούν ενιαία οικονομική πολιτική όσον αφορά στα έξοδα σίτισης που πληρώνουν οι γονείς.
    Ο Σύλλογος  Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας Χανίων δημιουργήθηκε το 2010, από ευαισθητοποιημένους κοινωνικά Χανιώτες γονείς κι έκτοτε αναπτύσει έντονη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, στόχοι του Συλλόγου είναι:
    Α) Η προβολή των προβλημάτων και αιτημάτων των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας και ο συντονισμός στη διεξαγωγή διεκδικητικών αγώνων για την επίλυση τους.
 B) Η συλλογική διεκδίκηση δωρεάν και δημόσιων υποδομών φύλαξης και προσχολικής αγωγής για όλα τα βρέφη και τα νήπια και η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και χώρων πράσινου για δημιουργική απασχόληση και παιχνίδι.
 Γ)  Η διάδοση της ιδέας της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της συλλογικής προσπάθειας  αναφορικά  με  τα  ζητήματα  της  ομαλής  ανάπτυξης  των  παιδιών προσχολικής ηλικίας.
 Δ) Η ανάπτυξη, βελτίωση και καλυτέρευση των ανθρωπίνων κοινοτήτων μέσω της συλλογικής δράσης και οργάνωσης.
 Ε) Η προώθηση και επίλυση κάθε θέματος που αφορά τους γονείς και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για την στήριξη των γονιών και την καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών.
 Ζ) Η συνεργασία του σωματείου και ο συντονισμός της δράσης του με άλλους δημόσιους & ιδιωτικούς φορείς, συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις για την προώθηση τωνσκοπών του αλλά και συνολικότερων σκοπών για τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τηνπαιδεία, την κοινωνική πρόοδο και ευημερία



    Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση του Συλλόγου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαίρη Σταθοπούλου, “εμείς οι γονείς παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, βιώνουμε το έλλειμμα των δημόσιων και δωρεάν υποδομών φύλαξης και προσχολικής αγωγής και την κυριαρχία και στο χώρο αυτό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το βιώνουμε κάθε φορά που απορρίπτεται μια αίτησή μας για έναν από τους πέντε μόνο παιδικούς σταθμούς του δήμου, και αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε έναν από τους τουλάχιστον 30 ιδιωτικούς σταθμούς που επιβαρύνουν τον ήδη δύσκολο οικογενειακό μας προϋπολογισμό με τσουχτερά ως και δυσβάσταχτα ποσά (Είναι τυχαία η σχέση 5-30); Το βιώνουμε κάθε φορά που με άγχος ψάχνουμε μια λύση για τη φύλαξη των παιδιών μας. Το βιώνουμε κάθε φορά που η αίτησή μας ακόμα και στα δημόσια προνήπια δεν εξετάζεται καν – παρόλο που η φοίτηση στο νηπιαγωγείο επισήμως είναι διετής – γιατί τα κτίρια και το προσωπικό μετά βίας καλύπτουν τα νηπιαγωγεία. Βιώνουμε την επέλαση του ιδιωτικού τομέα ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο και το παιχνίδι των παιδιών μας, κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε «παιδότοπους», γιατί οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι τσιμεντοποιούνται, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές εγκαταλείπονται στην ερήμωση, οι δημόσιες δομές δημιουργικής απασχόλησης δεν είναι ευρέως γνωστές και επιδέχονται ακόμα μεγάλης βελτίωσης.
    Η στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων στην ανατροφή των παιδιών αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Ειδικά σήμερα που οι κοινωνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις είναι αυξημένες και ο θεσμός της οικογένειας δοκιμάζεται, το κράτος οφείλει να διευρύνει και να εκσυγχρονίζει δημόσιες και δωρεάν δομές που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων γονιών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Αντί γι’ αυτό, το κράτος έχει εγκαταλείψει αυτή την υποχρέωση στους δήμους, που είτε επειδή δε διαθέτουν πόρους είτε επειδή έχουν άλλες προτεραιότητες, αφήνουν το θεσμό να εκφυλίζεται και να παρακμάζει ολοένα. Η κυρίαρχη εικόνα των παιδικών σταθμών είναι οι ελλείψεις σε κτίρια ή ακόμα και τα ακατάλληλα για παιδιά κτίρια, οι ελλείψεις σε παιδαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό, ο μεγάλος αριθμός παιδιών ανά τμήμα, ενώ υπάρχει μόλις ένας βρεφικός σταθμός για όλα τα Χανιά.»
    Τα αιτήματα που σε κάθε ευκαιρία προβάλλει ο Σύλλογος αφορούν:
-Την ίδρυση δημοτικών παιδικών σταθμών που χρειάζονται για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες (υπάρχουν λένε, μόλις 5 δημοτικοί σταθμού στην πολη των Χανίων και ένας μόνο βρεφικός)
-Να μην κλείσει κανένας από τους βρεφονηπιακούς που λειτουργούν στον Καλλικρατικό Δήμο
-Να υπαρξει στη δημοτική πολιτική σχέδιο για μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και προοπτική κατάργησής τους
-Δίχρονη προσχολική αγωγή καθολική, δημόσια και δωρεάν.
    Τα αιτήματα αυτά τέθηκαν στη Δημοτική Αρχή, όμως οι απαντήσεις που  δόθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές. Σε συνάντηση του Δ.Σ. Του Συλλόγου με την αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χατζηδάκη και την Πρόεδρο του ΔΟΚΟΙΠ κ. Χαριτάκη οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής απάντησαν, σύμφωνα με την κ. Σταθοπούλου:
    Αν και αναγνωρίζεται η ανάγκη και ειδικά για την ίδρυση νέου βρεοφονηπιακού, υπάρχει μεγάλη στενότητα στα οικονομικά του Δήμου. Για την ανεπάρκεια προσωπικού στους παδικούς σταθμούς θα γίνουν κάποιες προσλήψεις με 11μηνες συμβάσεις οι οποίες όμως θα γίνουν για την κάλυψη κενών που έχουν προκύψει λόγο αδειοδότησης προσωπικού. Η κάλυψη θέσεων βοηθητικού προσωπικού θα γίνει με μετατάξεις από άλλα κοινωφελή ιδρύματα (πχ ΚΑΠΗ). Σε σχέση με τη μείωση των τροφείων, έγινε ήδη κάποια “εξισσορόπηση” με τη θέσπιση μέσου όρου στα τροφεία που όμως, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου είναι εις βάρος των εξυπηρετούμενων στην πόλη των Χανίων.
    Οσον αφορά στο τελευταίο η κ. Σταθοπούλου απαντά με το παράδειγμα του Δήμου Πετρούπολης o οποίος “έχει πληθυσμό 48.327 με βάση την καταγραφή του 2010 και χρωστάει συνολικά σε τράπεζες και στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων 7.827.253 ευρώ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την εκεί δημοτική αρχή να καταργήσει τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να οργανώσει τμήματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.”
    Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι Παιδικοί Σταθμοί των περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου και του ΔΟΚΟΙΠ, αλλά στην ΕΕΤΑ και χρηματοδοτούνται από προγράμματα μετά τη λήξη των οποίων οι Σταθμοί αυτοί κινδυνεύουν να κλείσουν. Μιλάμε για τον Παιδικό Σταθμό του π. Δήμου Ελ. Βενιζέλου και τους Βρεφονηπιακούς του Ακρωτηρίου, του Βαμβακόπουλου και της Ν. Κυδωνίας, για τους οποίους συνήθως, οι αιτήσεις είναι πολλαπλάσιες από τις δυνατότητες φιλοξενίας, ενώ τα κριτήρια είναι αυστηρά αν και πολλές φορές καταστρατηγούνται από ψευδή στοιχεία που καταθέτουν οι γονείς στις αιτήσεις τους.

Αλλες δραστηριότητες του Συλλόγου

    Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, ο Σύλλογος έχει χαρτογραφήσει τους ελεύθερους χώρους της πόλης των Χανίων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίησή τους για τις ανάγκες της κοινωνίας, έχει διοργανώσει μία εκδήλωση γνωριμίας στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, μία εκδήλωση στην παλιά Πόλη με θέμα το Δημιουργικό Παιχνίδι με ανακυκλώσιμα υλικά με τη βοήθεια της Αρχιτεκτόνισας Ελίνας Καραναστάση ενώ δύο φορές συμμετείχε στη γιορτή διεκδίκησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου όπου τα μέλη του Συλλόγου έστησαν παιδότοπο για να περάσει ευχάριστα η ώρα των παιδιών και των γονιών που συμμετείχαν στη γιορτή.
 Για πληρέστερη ενημέρωση στο blog  του Συλλόγου
http://gonpreschool.blogspot.com/
Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates