24/2/12

Επισημάνσεις σε εκδήλωση του Κ.Α.Π Σπίθα Χανίων: Επόμενος στόχος της Τρόικας, ο έλεγχος των υδατικών πόρων

Ο Δήμαρχος Σφακίων Π. Πολάκης
Μετά τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία, μετά τους ορυκτούς πόρους, σειρά στο μεγάλο φαγοπότι που έστησαν για εμάς, χωρίς εμάς, η τρόικα, οι εταιρείες και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους, η αρπαγή της διαχείρισης του νερού. Ηδη ετοιμάζεται να τεθεί σε διαβούλευση το ανάλογο διαχειριστικό σχέδιο σε επίπεδο Περιφέρειας που θα αποτελέσει το δούρειο ίππο του ξεπουλήματος των νερών της Κρήτης. Η διαδικασία ιδωτικοποίησης των ΔΕΥΑ όλης της χώρας με πρώτη την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν έχει άλλο στόχο παρά τον πλήρη έλεγχο του υδατικού δυναμικού της χώρας και κατ' επέκταση τον έλεγχο της διατροφικής αυτάρκειας και της ίδιας μας της ζωής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις εισηγήσεις που έγιναν προ-χθες στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, στην εκδήλωση για τη Διαχείριση του Υδατικού Δυναμικού που διοργάνωσε η Κ.Α.Π. Σπίθα Χανίων. Την επιστημονική πλευρά του θέματος ανέλυσαν, ο Γεωλόγος Κωστής Βοζινάκης, που παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους υδατικούς πόρους στον Νομό Χανίων καταθέτοντας, ταυτόχρονα, συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης του ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου διαχείρισης των νερών της Κρήτης. ο Κώστας Χαρτζουλάκης Δ/ντής του ΕΘΙΑΓΕ - ο οποίος αναφέρθηκε στην κακοδιαχείριση που γινόταν τόσα χρόνια στην Κρήτη, με την υπερχρήση του αρδευτικού νερού, με ευθύνη της πολιτείας και επεσήμανε τις ευκαιρίες για ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση του υδατικού δυναμικού προς ώφελος του αγροτικού κόσμου, που χάθηκαν εξαιτίας της ολιγωρίας της Περιφέρειας, και ο Δ/ντης των ΤΕΙ Χανίων Γιώργος Σταυρουλάκης που ανέλυσε το θέμα της ποιότητας των νερών στην Κρήτη. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στη διαχείριση του νερού μίλησε ο Δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης.
Ομως εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του πρώην Αντινομάρχη και τ. Δ/ντή του ΟΑΔΥΚ Γιώργου Αγοραστάκη ο οποίος τόνισε πως καταργείται ο κοινόκτητος χαρακτήρας του νερού, η αρχή δηλαδή πώς το νερό είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους μας. Εξήγησε πώς η διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα περνάει σε εταιρείες με δύο τρόπους: είτε ιδιωτικοποιώντας άμεσα τους δημόσιους φορείς διαχείρισης, είτε οδηγώντας τους σε χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας που έχουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και έδωσε το παράδειγμα του ΟΑΔΥΚ συγκρίνοντας τις δυνατότητες που είχε κάποτε στη διαχείριση, τη μελέτη και την εκτέλεση έργων και τις δυνατότητες που έχει τώρα ο Οργανισμός."Τί θα γίνει ο ΟΑΔΥΚ;" αναρωτήθηκε ο κ. Αγοραστάκης. "Ποιός θα χειρίζεται τις πηγές και τα δίκτυα, ποιός θα πληρώνει το νερό, πώς, με τί τιμολόγιο, αν καταργηθεί ή κλείσει ο ΟΑΔΥΚ;"
Ανάλογο ήταν το πνεύμα της ομιλίας και του πρώην Δημάρχου Σούδας Γιάννη Περάκη, επεσήμανε πως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ με τις θυγατρικές της προσπαθεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους σε όλη τη χώρα ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του νερού και να χωρίσει την Ελλάδα σε τρεις διαχειριστικές περιφέρειες".

Τέλος, την αγανάκτηση των απλών πολιτών της Κρήτης για τα όσα κυοφορούνται εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος της Σπίθας Αποκορώνου Παντελής Καπαρουδάκης. Αποσπασμα της ομιλίας του δημοσιεύουμε εδώ:
"Το νερό είναι όπως όλοι γνωρίζουμε φυσικό αγαθό και δεν έχει κανένας το δικαίωμα ούτε να το αγοράσει, ούτε να το πουλήσει ούτε και να το κάνει κατοχή. Κι όμως! Αυτή η εγκληματική οργάνωση των οικονομικών δολοφόνων που λέγεται αλλιώς και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να κάνει κατοχή στο νερό που η φύση απλόχερα έχει χαρίσει στον τόπο μας. Αυτή την κατοχή θα την ονομάσσουν ιδιωτικοποίηση. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκόρωνα έχοντας υπόψιν του αυτήν την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των υδατικών μας πόρων διοργάνωσε μια ημερίδα για το θέμα αυτό και στη συνέχεια σε συνεδρίαση του με αποκλειστικό θέμα "η διαχείριση να παραμείνει στο Δήμο και όχι σε οποιοδήποτε άλλο φορέα" πήρε ομόφωνη απόφαση επ αυτού, την οποία θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο κ. Αρναουτάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην ημερίδα μας είπε ευθέως ότι διαφωνεί με την ομόφωνη βούληση του Δ.Σ. μας και ότι τα νερά προορίζονται να τεθούν στη διαχείριση κάποιου ενιαίου φορέα για όλη την Κρήτη.
Τί σημαίνει ενας ενιαίος φορέας διαχείρισης των νερών για όλη την Κρήτη; Μα τι άλλο από ότι ο φορέας αυτός εφόσον αποκτήσει την κυριότητα του νερού και των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί με τα χρήματα του Ελληνικού λαού θα δοθεί έναντι του υποτιθέμενου χρέους στους δανειστές της κυβέρνησης. Αρα τα νερά μας θα τα αγοράσει κάποια πολυεθνική εταιρεία.
Η αντίδρασή μας σαν τοπική αυτοδιοίκηση και σαν τοπική κοινωνία πρέπει να είναι δυναμική. Τα νερά είναι πάγια θέση μας, να τα διαχειρίζεται κάθε τοπική κοινωνία μέσω των εκφραστών της που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή ο κάθε Δήμος, που γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του....................................
Είναι γνωστή η τακτική των οικονομικών δολοφόνων σε όλες τις χώρες που έχουν υποδουλώσει να ιδιωτικοποιούν τα νερά προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα τους λαούς. Τελευταία έχει γίνει νόμος να δηλωθούν όλοι οι ταμιευτήρες του νερού από ιδιώτες δηλαδή στέρνες και πηγάδια, προκειμένου να τους δοθεί άδεια λειτουργίας, διαφορετικά θα είναι παράνομες και θα υφίστανται κυρώσεις. Που αποσκοπεί αυτό; Οταν όλα θα δηλωθούν, θα ζητηθεί από τους ιδιώτες κάποιο εξωφρενικό ποσό για ανανέωση της άδειας οπότε θα εξαναγκάζονται να διακόπτουν τη χρήση τους και θα σφραγίζονται. Θέλουν μελλοντικά να μας απαγορεύσουν την αποταμίευση νερού με οποιονδήποτε τρόπο ακόμα και από την υδροροή του σπιτιού μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates