6/3/12

ΜΠΗΚΕ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ

Με στόχο τον Παγκρήτιο ξεσηκωμό ενάντια στα μνημόνια, την τρόικα και το κατοχικό καθεστώς, δεκάδες κινήματα πολιτών με χιλιάδες μέλη από όλη την Κρήτη, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια του διημέρου που διοργάνωσαν οι Πολίτες κατά του Χρέους το Σάββατο και την Κυριακή 3-4 Μαρτίου. Τα αντιμνημονιακά κινήματα των πολιτών συμφώνησαν μεταξύ τους στην ανάγκη μιας στοιχειώδους συννενόησης ενώ υπό συζήτηση μπήκε πρόταση για τη δημιουργία Παγκρήτιας Συνέλευσης με σκοπό το συντονισμό κοινών δράσεων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε η μνημονιακή κρίση μια ολόκληρη περιφέρεια "συντονίζει" τη δράση της σε μια προσπάθεια ενότητας, εκφραζοντας τη βούληση του ελληνικού λαού.
Αντίθετα, οι πολιτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις που συναντήθηκαν το βράδι της Κυριακής στα πλαίσια του διημέρου ΔΕΝ  κατάφεραν να συννενοηθούν σε μια κοινή αντιμνημονιακή πλατφόρμα με βάση τα κοινά τους στοιχεία - που είναι πολλά. Σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο κάποιων και την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τη λαϊκή βούληση εγείρουν οι αρνητικές στάσεις που διατηρούν ο ένας απέναντι στον άλλον. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ  το ΕΠΑΜ, η ΚΑΠ Σπίθα, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Πρωτοβουλιά αυτοοργάνωσης πολιτών απέναντι στο μνημόνιο (Νότης Μαριάς) και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακολουθεί η κοινή δήλωση των κινημάτων της ΚρήτηςΣτις 3 και 4 Μαρτίου 2012 βρεθήκαμε κινήματα απ’ όλη την Κρήτη. Κοινή διαπίστωση και αίτημα όλων μας είναι η ανάγκη για συντονισμό και κοινή δράση. Η ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε μπορεί να απαντηθεί μόνο με ολομέτωπη αντίσταση.

Απέναντί τους βρίσκονται τα κινήματα που δρουν σε ολόκληρο το νησί. Τα κινήματα αυτά παλεύουν ενάντια στη διάλυση της κοινωνίας, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την ανεργία, ενάντια στο ξεπούλημα της γης και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Παλεύουν ενάντια στη διάλυση της παιδείας και της υγείας και με στόχο την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Τα κινήματα στήνουν δομές και δίκτυα αλληλεγγύης για να μη μείνεις κανείς μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση.

Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για τον συντονισμό. Συνεχίζουμε με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της ισότιμης συμμετοχής. Το κάθε κίνημα, φορέας και σύλλογος διατηρεί την αυτονομία του και συνεχίζει τη δράση του. Απώτερος σκοπός μας είναι όλα τα ρυάκια να γίνουν ένα ποτάμι και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Τα προβλήματά μας, αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε, δεν θα λυθούν αν δεν ακυρώσουμε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αν δε διώξουμε το ειδικό καθεστώς που τα εκπροσωπεί.

Δεν ξεκινάμε για τις εκλογές, δεν σταματάμε μετά τις εκλογές.

Δεσμευόμαστε για επόμενη παγκρήτια συνάντηση και συνέλευση των Κινημάτων. Προτείνουμε την τακτική συνάντηση όχι μόνο των 30 φορέων και κινημάτων που βρεθήκαμε και συντάξαμε αυτή τη δήλωση αλλά και τη λογική της συνεχούς διεύρυνσης όλων των κινημάτων, φορέων, συλλόγων που αγωνίζονται στο νησί. Έχουμε ως αρχή μας την ανακλητότητα των αντιπροσώπων.

Καλούμε τα κινήματα, τις πρωτοβουλίες και συνελεύσεις πολιτών, όλο τον λαό της Κρήτης, να δώσει δυναμικό παρόν διαμαρτυρίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ, 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 

** Φορείς και κινήσεις που τοποθετήθηκαν στην παγκρήτια συνάντηση κινημάτων:

1. Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον
2. Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας
3. Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον Χερσονήσου
4. Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
5. Δίκτυο Οικοκρήτη
6. Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Σητείας
7. Επιτροπή Ρεθύμνου για τα Χαράτσια
8. Συνέλευση Κατοίκων Ακρωτηρίου
9. Ομάδα Αντίστασης Σελίνου (ΟΜ.Α.Σ)
10. Κοινωνική Κουζίνα Χανίων
11. Κίνηση Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια – Χανιά
12. Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλλου
13. Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου
14. Λαϊκή Συνέλευση Βαρυπέτρου
15. Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων
16. Καερέτι – Δίκτυο Εναλλακτικής Οικονομίας – Ιεράπετρα
17. Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου
18. Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
19. Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου
20. Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ρεθύμνου
21. Μαθήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
22. Συνέλευση Πολιτών Μασταμπά – Ατσαλένιου – Θερίσου
23. Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
24. Πολίτες εν Δράσει Ιεράπετρας
25. Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
26. Τηλεόραση από τους Πολίτες – Δημοσιογράφοι, τεχνικοί ΜΜΕ
27. Κίνημα πολιτών Ηρακλείου για την ενότητα των αντιμνημονιακών δυνάμεων
28. Αγροτικός Σύλλογος «Κοκκινόχωμα»
29. Νέοι και Ειδικευόμενοι Γιατροί Ηρακλείου
30. Πολίτες κατά του Χρέους - Ηράκλειο

 

2 σχόλια:

  1. όλοι μαζί ενωμένοι ! ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΕΓΩΙΣΜΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΓΙΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates