25/10/12

Στο Δήμο Χανίων: Ευρεία Σύσκεψη για την ανακοινωθείσα πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Σούδα

Σε συνεννόηση με όλους τους Δημάρχους του Νομού, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης  Σκουλάκης απέστειλε πρόσκληση προς όλους τους θεσμικούς φορείς καθώς και εκπροσώπους του τουρισμού, για ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 11.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σχετικά με τη λήψη απόφασης και καθορισμό περαιτέρω ενεργειών για την Απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να μεταφέρει στο Ταμείο Αξιοποίησης     Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ),  το Λιμάνι της Σούδας.

O Πολίτης των Χανίων καλεί όλους τους Χανιώτες να παραυρεθούν και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα. Υπενθυμίζουμε ότι δεκάδες φορείς από όλη την Κρήτη έχουν συνυπογράψει ψήφισμα ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών της Κρήτης, ενώ και ο Δήμαρχος έχει εκφράσει αρνητική θέση.

  ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Εμείς οι απλοί πολίτες, οι εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών φορέων και ομάδων πολιτών που συναντηθήκαμε εδώ, δηλώνουμε ότι θεωρούμε την αξιοποίηση-παραχώρηση των λιμανιών της Κρήτης όπως και οποιασδήποτε άλλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με τους όρους που περιγράφονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου, ως πράξη Εθνικής Προδοσίας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να να την αποτρέψουμε.
Ενημερώνουμε τον κρητικό λαό, πως η παραχώρηση των λιμανιών μας, δε θα έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, αφού, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, το τίμημα από την αξιοποίηση τους, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους, αντίθετα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη δρομολογηθεί στο μέλλον για το νησί μας, αφού βασικές οικονομικές λειτουργίες των λιμανιών, όπως οι τουριστικές, θα έχουν περιέλθει στον απόλυτο έλεγχο και διαχείριση ιδιωτών επενδυτών που μπορεί να λειτουργήσουν ακόμα και ανταγωνιστικά σε σχέση με τα τοπικά συμφέροντα.
Τα λιμάνια της Κρήτης, όπως και οι άλλες υποδομές ανάπτυξης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τον κρητικό λαό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να αξιοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία όπως δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα, με ευθύνη αποκλειστικά των διαδοχικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης που οδήγησαν τη χώρα με την ανικανότητά τους, στην καταστροφή.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι:

Πολίτες κατά του Χρέους
Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
ΕΠΑΜ Χανίων
ΕΠΑΜ Ηρακλείου
ΕΠΑΜ Ρεθύμνου
ΕΠΑΜ Ιεράπετρας
Συντονιστικό Πολιτών Μασταμπά - Ατσαλένιου - Θερίσσου
Ιατρική Αλληλεγγύη ΕΠΑΜ
Σωματείο υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων
Λαϊκή Επιτροπή Κατσαμπά
ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου
ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου 
ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου
Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς εργαζομένων
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
ΕΛΜΕ Λασιθίου
Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου
Πολιτευτής Αν. Ελλ. Χανίων Παντελής Καπαρουδάκης
Πολιτευτής Αν.Ελλ. Ρεθύμνου Κων/νος Ποθουλάκης
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου 

«Οχι» Σκουλάκη στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Σούδας
 
 
από το Flashnews.gr
«Την υπαγωγή του Λιμανιού της Σούδας στην αρμοδιότητα του Δήμου Χανίων, μέσω της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου του Νομού Χανίων στο Δήμο και ειδικότερα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο» ζητά με επιστολή που απέστειλε, την Παρασκευή 24 Αυγούστου, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
Ταυτόχρονα ο κ. Σκουλάκης εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση τόσο του ίδιου όσο και της Δημοτικής Αρχής στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Σούδας μέσω της παραχώρησης κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτού σε τρίτους τονίζοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για την αναπτυξιακή προοπτική του λιμένα της Σούδας μια και θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της δυνατότητας αποτελεσματικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Λιμενικών εγκαταστάσεων και της χερσαίας ζώνης αυτού από τους τοπικούς φορείς».
Ο Δήμαρχος Χανίων, επεκτείνοντας την επιχειρηματολογία του για την αναγκαιότητα να περιέλθει το λιμάνι της Σούδας στο Δήμο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:
•η αποτελεσματική διαχείριση και εκμετάλλευση των Λιμενικών εγκαταστάσεων και της χερσαίας ζώνης του Λιμένα της Σούδας προϋποθέτει τη συνέχεια του προγραμματισμού και των συνεργασιών που έχουν έως σήμερα επιτευχθεί. Θα ήταν αδιανόητο και καταστροφικό να ακυρωθούν συμφωνίες που συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη (π.χ. τουρισμός κρουαζιέρας) και να ανατραπούν προγραμματισμοί ετών, εξ’ αιτίας του ότι το κέντρο των αποφάσεων διαχείρισης και λειτουργίας του λιμανιού της Σούδας θα βρίσκεται εκτός της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πλαισίων ανάπτυξης που αυτή καθορίζει.
•η εύρυθμη λειτουργία του Λιμανιού απαιτεί καθημερινή διεκπεραίωση των σύνθετων και πολυδιάστατων θεμάτων που προκύπτουν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό συνδυάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Λιμένα της Σούδας (ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων της βάσης του ΝΑΤΟ και του Ναυστάθμου Κρήτης, ύπαρξη υγροβιότοπου εκβολής ποταμού Μορώνη στον εσωτερικό μυχό του κόλπου, ύπαρξη Ενετικού Φρουρίου «Φορτέτζα» στη νησίδα της Σούδας κ.α.).
Επιπρόσθετα και σε ότι αφορά την ενσωμάτωση του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου, με το εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και την τεχνογνωσία που διαθέτει, τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ο κ. Σκουλάκης υπογραμμίζει ότι «αυτή θα προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική, ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα αυξημένα καθήκοντα του» προσθέτοντας ότι «πέρα από το όφελος για τον φορολογούμενο, με περιορισμό των εξόδων από δύο υπηρεσίες, θα προσδώσει στο Λιμάνι της Σούδας τον ρόλο που του αρμόζει στο χώρο του Αιγαίου, προς όφελος του Δήμου Χανίων, του νομού των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης».
Κλείνοντας ο κ. Σκουλάκης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το εν λόγω αίτημα είχε υποβάλλει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων – στις 18 Ιανουαρίου 2011 – προς την κεντρική Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας άμεσα από τους νέους Υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates