29/1/13

Σειρά συζητήσεων Κοινωνικά Κινήματα: Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ

Αν θέλουμε να αναζητήσουμε κάτι αισιόδοξο στις ζοφερές μέρες των μνημονίων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ρατσισμού, θα το βρούμε στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις από τα κάτω.  Εύκολα διαπιστώνουμε πως τα δυο τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι ομάδες που συγκροτούνται από πολίτες με σκοπό να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που έχει προκαλέσει η “σωτηρία” της χώρας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν απαραίτητα κινηματικό χαρακτήρα. Εξάλλου, διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους ως προς τη δομή τους, το τρόπο δράσης τους στόχους τους. Παρά τις διαφορές τους μοιράζονται κάποια βασικά στοιχεία: πρόκειται για δράσεις από τους πολίτες (από τα κάτω),με στόχο να αντιμετωπίσουν προβλήματα συνανθρώπων χωρίς διακρίσεις και χωρίς οικονομική ανταμοιβή.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν πετύχει μέχρι στιγμής σημαντικές νίκες. Ας αναλογιστούμε μόνο, πόσο σημαντικό είναι τη στιγμή που οι κοινωνικές δομές καταρρέουν και η κυβερνητική πολιτική στέλνει τους ανθρώπους να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, ότι υπάρχουν συλλογικότητες που προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη. Το σύνθημα “κανείς μόνος του στην κρίση” γίνεται πράξη καθημερινά.
Εξαιτίας αυτών των βασικών χαρακτηριστικών τους και εξαιτίας της δυναμικής τους, πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να εξελιχθούν σε δημιουργικές αντιστάσεις, σε μέσα διεκδίκησης αξιοπρεπούς διαβίωσης, κοινωνικής δικαιοσύνης κοινωνιών και εργασιακών δικαιωμάτων. Για αυτό και οργανώνουμε σειρά συζητήσεων ώστε να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας με τις συλλογικότητες και τα κινήματα της πόλης μας. Σκοπός μας είναι, πέρα απ την ανάδειξη της δουλειάς τους και γνωριμία των δράσεων και των αναγκών τους να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση που θα τεθούν ζητήματα όπως :
    • Ο συντονισμός των δράσεων και η συνομιλία μεταξύ συλλογικοτήτων και ομάδων
    • Ο ρόλος των κοινωνικών κινημάτων ως νέο και ελπιδοφόρο πεδίο δράσης και ανατροπής
    • Τα όρια του εθελοντισμού
Έτσι ξεκινάμε την πρώτη συζήτηση την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 20:30 στο χώρο του Στεκιού χ΄΄ μιχάλη Νταλιανη 5 (Σπλατζια)
με καλεσμένου
  • Ειρήνη Νταουντακη – Κοινωνικό ιατρείο Ρεθύμνου
  • Μηνάς Βουλγαριδης – Κοινωνικό Φαρμακείο Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates