15/5/13

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ Εως και 50 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα αγροτεμάχια - «φιλέτα»

Τη λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης με το στρέμμα κι όχι με την αντικειμενική αξία επιλέγει η τρικομματική κυβέρνηση για να εφαρμόσει το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε στρέμμα γης θα αντιστοιχεί φόρος 12 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο σε ακίνητα - «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη) ή συνορεύουν με εθνικές οδούς. ο φόρος δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ύψος του φόρου θα καθορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αγροτεμαχίου όπως αν είναι παραθαλάσσιο, αν βρίσκονται κοντά σε εθνική οδό, αν είναι καλλιεργήσιμο, αν είναι πεδινό ή ορεινό.
Με το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων να φθάνει τα 66,5 εκατομμύρια, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη εσόδων ύψους 800 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση των εκτάσεων γης.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί το 2014 στα αγροτεμάχια με βάση το στρέμμα και όχι την αντικειμενική αξία τους. Η φορολόγηση των ακινήτων αυτών θα γίνει αυτοτελώς, δηλαδή με κλίμακα φορολογικών συντελεστών διαφορετική από αυτήν που θα ισχύσει για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα. Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9, για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς επίσης κι ότι τα στοιχεία αυτά, ακόμη κι αν είχαν καταγραφεί πλήρως και εγκαίρως σε ηλεκτρονική μορφή, δεν θα επαρκούσαν για τον ορθό υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates