16/5/13

Φόρος και Τρόμος: Θα εισβάλλουν στα σπίτια μας για καταγραφή των περιουσιακών μας στοιχείων

Φόρος και τρόμος έρχονται σε περίπου 8.500.000 φορολογουμένους, που θα δουν τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών να μπαίνουν στα σπίτια τους προκειμένου να φακελώσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ώστε μετά η Εφορία να τους φορολογήσει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες που πραγματοποίησαν και όχι με βάση όσα εισέπραξαν την περασμένη χρονιά. Φυσικά, δεν ξέρουμε αν όλοι οι ελεγκτές θα επιστρέφουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς.

Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών της Χούντας Γιώργος Μαυραγάνης υπέγραψε μια
εφιαλτική απόφαση, που εισάγει στην Ελλάδα τις «τρομοκρατικές» τακτικές ελέγχου τις οποίες εφαρμόζει το αμερικανικό IRS. Με βάση την απόφαση αυτή, ο ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών θα μπορεί να εισβάλλει στην οικία ή στον χώρο εργασίας του φορολογούμένου. Θα ζητά από τον ελεγχόμενο και τα συγγενικά του πρόσωπα ακριβή εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, δηλαδή των εσόδων και των δαπανών. Θα καταγράφει κινητή περιουσία, ακίνητη, κοσμήματα, καταθέσεις, δάνεια, υποθήκες, μετρητά, κινήσεις πιστωτικών καρτών, γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ. Με τα στοιχεία αυτά θα δημιουργείται ο «φάκελος» του φορολογουμένου, ο οποίος θα στέλνεται στην Εφορία για να προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα. Εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά το δηλωθέν, τότε ο ελεγχόμενος θα κληθεί να πληρώνει εξτρά φόρο 40%-45%. Δηλαδή θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος επειδή υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ανεξάρτητα από το αν παράγουν ή όχι εισόδημα! Αυτές οι τεχνικές, κατά το υπουργείο Οικονομικών, θα εφαρμοστούν: -Σε όλες τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, -σε περιπτώσεις που παρατηρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός, -σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα, -σε περιπτώσεις που παρατηρείται ότι τα ατομικά εισοδήματα είναι πάντα κοντά ή κάτω από το αφορολόγητο όριο, -σε περιπτώσεις που υπάρχουν πληροφορίες για παράνομα ή αδήλωτα εισοδήματα.
Με τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» οι εφορίες θα φτιάξουν ατομικούς φακέλους και έναν πίνακα με δύο στήλες για κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο, με βάση το ΑΦΜ. Στη μία στήλη θα προστίθενται τα πάσης φύσεως έσοδα που βλέπει η Εφορία ότι είχε ο υπόχρεος («πηγές εσόδων»). Σε αυτά θα προστίθεται και ό,τι εισπράττει κάποιος από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Στην άλλη στήλη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα καταγράφουν όλες τις δαπάνες και τα έξοδα της χρονιάς («αναλώσεις κεφαλαίων/εσόδων»). Θα προστίθενται και οι αναλήψεις καταθέσεων. Στο τέλος θα αφαιρείται η διαφορά «ενεργητικού» και «παθητικού». Η διαφορά μεταξύ στήλης «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων» και στήλης «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» θεωρείται η «καθαρή θέση» (πόσα κέρδισε) για κάθε ελεγχόμενο και, εφόσον δεν αιτιολογείται, υπόκειται σε φορολόγηση. Ολα αυτά, μαζί με τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες κάθε είδους, θα συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Οι προκύπτουσες διαφορές θα θεωρούνται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογούνται θα υπόκεινται σε φορολόγηση.  Στέλιος Κράλογλου dimokratianews.gr hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates