1/7/13

Καταργούνται 5 νέα σχολεία των Χανίων!

του Γιώργου Γυπάκη
Σαν μια "απάντηση" στην κουβέντα που γίνεται εδώ και μήνες για τη λύση των προβλημάτων της σχολικής στέγης στα Χανιά, το Υπουργείο Παιδείας, καταργεί με απόφασή του ολα τα νέα γυμνάσια πο ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχουν ακόμα λειτουργήσει. 
Τα σχολεία που καταργούνται είναι το νέο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου, το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, το 9ο Γυμνάσιο Χανίων, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Θερίσσου. Σχολεία δηλαδή που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των προβλημάτων της σχολικής στέγης του Δήμου Χανίων.
Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στον "Πολίτη των Χανίων" και στον ΚΡΗΤΗ FM και ο προϊστάμενος της Β'βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κανδαράκης ο οποίος συμειώνει ότι η κατάργηση των σχολείων αυτών είναι τυπική και ότι "γίνεται επειδή παρήλθε η διετία από την ιδρυσή τους χωρίς να έχουν λειτουργήσει." ενώ μας καθησυχάζει λέγοντάς μας πως "μόλις αποφασίσουμε την κατανομή του μαθητικού δυναμικού και έχουμε βρει για το που θα χτιστούν τα νέα κτίρια, αμέσως με μια νέα απόφαση μπορούν να ξαναδημιουργηθούν τα σχολεία αυτά".  ότι η κατάργηση των σχολείων αυτών είναι τυπική λέγοντας ότι "γίνεται επειδή παρήλθε η διετία από την ιδρυσή τους χωρίς να έχουν λειτουργήσει."
Συγκεκριμένα ο κ. Κανδαράκης τονίζει: "Στα Χανιά, το 2008 και το 2009 ο τότε προϊστάμενος της Β'βάθμιας κ. Βεστάκης είχε προτείνει την ίδρυση κάποιων σχολείων όπως το Γυμνάσιο – Λύκειο Θερίσου, το 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου, το 2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας και άλλων σχολείων τα οποία δεν μπορέσαμε λόγω κατάλληλης υποδομής να λειτουργήσουμε. Μάλιστα δημιουργούσαν και πρόβλημα στην υπηρεσία γιατί φαινόταν σαν να λειτουργούν. Βάση του νόμου τα σχολεία που δεν λειτουργούν μέσα στα δύο σχολικά έτη μετά την ιδρυσή τους, καταργούνται. Ιδιαίτερα όμως για το Γυμνάσιο ακρωτηρίου να πώ ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούνε επειδή όταν εξασφαλιστουν οι συνθήκες και η εξασφάλιση στέγης άμεσα μπορούμε να προτείνουμε την επανίδρυσή του όπως και οποιουδήποτε άλλου σχολείου κρίνουμε απαραίτητο. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι να ξεκινάει η λειτουργία του στην πρώτη τάξη σαν παράρτημα ενός άλλου σχολείου και το επόμενο σχολικό έτος προτείνεται η ίδρυσή του."
Βεβαίως, η εμπειρία της προσπάθειας για την ίδρυση άλλων σχολείων άλλα λέει, καθώς προηγούμενοι Υπουργοί Παιδείας έχουν απορρρίψει την ίδρυση νέων σχολείων, για τα οποία έχουν δοθεί συχνά πολύχρονοι αγώνες, όπως για την ίδρυση του 3ου Δημοτικού Κουνουπιδιανών που συστεγάζεται με το 1ο, όπως με την ίδρυση του 2ου Γυμνασίου Ακρωτηρίου που επρόκειτο να χτιστεί με ΣΔΙΤ σε οικόπεδο στα Καθιανά.
Και εξάλλου είναι δύσκολο να πειστούμε ότι σε μια εποχή που θυσιάζονται παιδεία και υγεία στο βωμό του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού το υπουργείο κλείνει και συεχωνεύει δεκάδες σχολεία για...τυπικούς λόγους. Οτι δηλαδή δεν εντάσσεται η απόφαση για την  κατάργησή τους στην εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να κλείσει όσα περισσότερα σχολεία μπορεί για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος με τα χρήματα της κατασκευής και λειτουργίας τους. Μακάρι να μπορούσαμε να το πιστεψουμε, όμως, δεν είναι μόνο τα σχολεία αλλά και τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί που καταργούνται, όλα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Ακούστε εδώ τί μας είπε ο κ. Κανδαράκης (στο δεύτερο μισό της εκπομπής).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates