3/7/13

Περιφέρεια Κρήτης: Επανασχεδιάζεται η Διαχείριση των Απορριμάτων στην Κρήτη

πηγή: Χανιώτικα Νέα
Η αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων που ψηφίστηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Ο σχεδιασμός -εναρμονισμένος με ευρωπαϊκές οδηγίες- δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και τάσσεται κατά της καύσης απορριμμάτων, ενώ φιλοδοξεί να δώσει απάντηση στο πρόβλημα για την επόμενη 20ετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη πανελλαδικά που επικαιροποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.Κ.) με βάση την οδηγία 2008/98 που δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος, με την κατάργηση της καύσης απορριμμάτων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με τον σχεδιασμό που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, εκτιμάται ότι θα δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση αποβλήτων στο νησί.
Ειδικότερα, ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ότι «κεντρική φιλοσοφία της νέας διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί είναι η μετατροπή της Κρήτης σε μια κοινωνία που θα επιδιώκει να αποφεύγει τη δημιουργία αποβλήτων και θα χρησιμοποιεί τα απόβλητα ως πόρο».
Επίσης, όπως υπογραμμίστηκε χθες, ο τελικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εγκρίθηκε, συμβαδίζει με τον νόμο 4042/12 και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της Ε.Ε. καθώς με τον νόμο 4042 στις αρχές του 2014 μπαίνει τέλος στη διάθεση σε Χ.Υ.Τ.Α. των ανεπεξέργαστων απορριμμάτων.

ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την ανακύκλωση των απορριμμάτων βασίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες σχετικά με την ανακύκλωση:
Ο πρώτος είναι η διαλογή στην πηγή και ο δεύτερος η λειτουργία μικρών αποκεντρωμένων - ήπιας τεχνολογίας μονάδων διαχείρισης (μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης) από τις οποίες θα προκύπτουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, σίδερο, αλουμίνιο) και κόμποστ, δηλαδή εδαφοβελτιωτικό υλικό.
Ο σχεδιασμός χωρίζεται σε δύο στάδια, το μεταβατικό και το τελικό.
Στο μεταβατικό στάδιο θα λειτουργούν οι υφιστάμενες μονάδες, δηλαδή η Ε.Μ.Α.Κ. Χανίων (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης) και η Μονάδα Προεπεξεργασίας Ηρακλείου και Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), οι οποίες προβλέπεται να αναβαθμιστούν, όπως επίσης και οι υφιστάμενοι Χ.Υ.Τ.Α. και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.).
Το μεταβατικό στάδιο θα έχει διάρκεια 2 με 3 χρόνια και με την ολοκλήρωση υλοποίησης όλων των μονάδων που προτείνονται στον σχεδιασμό ξεκινά το τελικό στάδιο.
Για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδιασμού η Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σύστημα της διαλογής στην πηγή.
Οπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση «πρόκειται για έναν υλοποιήσιμο σχεδιασμό, με κεντρικό μήνυμα 'Από σήμερα ανακυκλώνουμε όλοι' στους μπλε κάδους και σύντομα θα γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης για: ανακυκλώσιμες συσκευασίες, απόβλητα κουζίνας, έντυπο χαρτί, υπολείμματα - σύμμεικτο».

«ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ»
Με δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε τον σχεδιασμό που εγκρίθηκε ως «τη μόνη εφικτή και υλοποιήσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων για την επόμενη 20ετία στο νησί», ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής σημείωσε: «Επιλέξαμε ένα σύστημα διαχείρισης που λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το κόστος λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα ήπιο σύστημα, φιλικό στο περιβάλλον και με χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας. Είναι ό,τι καλύτερο για την Κρήτη και είναι αποδεκτό από τους Φορείς και την κοινωνία».
Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για τη διαχείριση των απορριμμάτων Βιργινία Μανασάκη τόνισε ότι για πρώτη φορά γίνεται σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων με αποκεντρωμένα συστήματα, ενώ το στέλεχος Υ.Π.Ε.Κ.Α. - Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Καργάκη ανέφερε ότι ο νέος σχεδιασμός έγινε με γνώμονα τη μέγιστη ανακύκλωση.
Να σημειώσουμε τέλος ότι εκτός από τις υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Χανιά και Ηράκλειο, των οποίων προβλέπεται η αναβάθμιση, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ακόμα η δημιουργία: Μονάδων μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στην περιοχή Χ.Υ.Τ.Α. Χερσονήσου, στην περιοχή Χ.Υ.Τ.Α. Σητείας, στη θέση Χ.Υ.Τ.Α. Αμαρίου, μία νέα μονάδα επεξεργασίας δυτικά ή κεντρικά ή νότια στην Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και νέες μονάδες προδιαλεγμένων οργανικών στον Χ.Υ.Τ.Α. Αρχανών - Αστερουσίων και επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού στην Ιεράπετρα.

ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ 'ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ'
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα μέλη και περιφερειακοί σύμβουλοι της 'Λαϊκής Συσπείρωσης', Ορφανός Στέλιος, Βρύσαλης Δημήτρης και Νταγκουνάκης Γιώργος, άφησαν αιχμές κατά του σχεδιασμού που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έρχεται ως «συνέχεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστροφής του περιβάλλοντος για να δοθούν επενδυτικές ευκαιρίες σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates