4/12/13

Στους 100 "κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές" του Foreign Policy ο Αλέξης Τσίπρας

πηγή: Left.gr
Το Αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy αναδεικνύει μέσα από ψηφοφορία των αναγνωστών του κάθε χρόνο τους 100 κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές (100 leading global thinkers) - ουσιαστικά εκείνους που επηρεάζουν τα παγκόσμια δρώμενα σε διάφορα πεδία. Φέτος από ό,τι φαίνεται (έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο μόνο το εξώφυλλο του περιοδικού μέχρι στιγμής), ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
 Ο Αλέξης Τσίπρας είναι από ότι φαίνεται στην ομάδα των "Αμφισβητιών" μαζί με μια ετερόκλητη παρέα που συμπεριλαμβάνει τον αρχηγό και ευρωβουλευτή του ευρωσκεπτικιστικού και δεξιού UKIP Νάιτζελ Φαράζ, μέχρι τον αναρχικό ανθρωπολόγο και ακτιβιστή του Occupy Wall Street, Ντέιβιντ Γκρέιμπερ, μέχρι τους τρεις νεαρούς οικονομολόγους που κατέρριψαν την θεωρία του Ρόγκοφ περί σύνδεσης της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής με την ανάπτυξη.Σε άλλες κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται από την Άντζελα Μέρκελ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, την ομάδα που διαχειρίστηκε την αποστολή και την παρακολούθηση των οχημάτων εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, αλλά και τoν Γκλεν Γκρίνγουαλντ που μετέφερε τις αποκαλύψεις του Σνοούντεντ στον Γκάρντιαν.

Η αλήθεια είναι πως η Ελληνική εμπειρία με την λίστα αυτή δεν είναι ακριβώς θετική: το 2010 στην λίστα των κορυφαίων διανοητών του FP βρέθηκε και ο Γ.Α. Παπανδρέου, του οποίου η σκέψη δεν αποδείχθηκε αρκούντως ηγετική για να βοηθήσει να αποφύγει η Ελλάδα τον γκρεμό του ΔΝΤ και της κατάρρευσης. Είμαστε αισιόδοξοι πως η ανάδειξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην λίστα των κορυφαίων δημόσιων διανοούμενων του Foreign Policy, θα αποτελέσει και ένα είδος ορόσημου: θα είναι ο ηγέτης της αριστεράς που θα βγάλει την Ελλάδα από την μέγγενη της λιτότητας που ο προηγούμενος διακριθείς Έλληνας μας είχε καταδικάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates