11/12/13

Κι άλλος άστεγος νεκρός στα Χανιά

από την Εφημερίδα των Συντακτών

Του Μάριου Διονέλλη

Αντιμέτωπη με τρίτο θάνατο αστέγου βρίσκεται από χθες η κοινωνία των Χανίων αναζητώντας επειγόντως λύση για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ο δήμος παίρνει έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών που διαμένουν στον δρόμο ή σε πρόχειρα καταλύματα και οι κοινωνικές οργανώσεις τονίζουν πως για ακόμα ένα χειμώνα δεκάδες άνθρωποι θα μείνουν απροστάτευτοι εξαιτίας της αδυναμίας των φορέων να συντονιστούν.

Το περιστατικό εξελίχθηκε με τραγικό τρόπο από το απόγευμα της Κυριακής, όταν η Πυροσβεστική των Χανίων κλήθηκε για πυρκαγιά σε πρόχειρο παράπηγμα στην περιοχή κοντά στον Κλαδισό ποταμό, στα Απτερα Χανίων.

Η φωτιά κατασβέστηκε σχετικά γρήγορα και οι άνδρες της Πυροσβεστικής αποχώρησαν από το σημείο. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, όταν άλλο κλιμάκιο της Π.Υ. μετέβη στο σημείο για διενέργεια αυτοψίας, διαπίστωσε πως μέσα στα αποκαΐδια, ανάμεσα σε χαλιά και κουβέρτες, βρισκόταν ένα απανθρακωμένο πτώμα. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής, ο οποίος πήρε δείγματα DNA.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα ο οποίος επιχείρησε μέσα στο παράπηγμα να ανάψει κεριά για φωτισμό ή για θέρμανση. Το ίδιο το παράπηγμα ήταν κατασκευασμένο από εύφλεκτα υλικά -καλάμια, παλέτες κ.λπ. ενώ και μέσα στον χώρο υπήρχαν χαλιά και κουβέρτες, πράγμα που μαρτυρά ότι κάποιοι τον χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα.


«Να τους πάρετε σπίτια σας»

Από την πλευρά του Δήμου Χανίων ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων για τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου θα φροντίζει για κάθε περιστατικό που θα προκύψει και θα το παραπέμπει σε συγκεκριμένους χώρους φιλοξενίας, ενώ οι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τις κρύες ημέρες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 28213.41690-2 και 28213.41626.

Σοβαρές καταγγελίες για τη στάση του δήμου κάνει το «Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών» καθώς, όπως τονίζουν τα μέλη του, έχουν επανειλημμένως ζητήσει να χρησιμοποιηθεί ένα από τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης για τη δημιουργία ξενώνα, χωρίς όμως ακόμα να έχουν ξεμπλοκάρει οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σε επικοινωνία μάλιστα με την «Εφ.Συν.» καταγγέλλουν πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου τέθηκε μετ’ επιτάσεως το θέμα, ο δήμαρχος Μανόλης Σκουλάκης έφτασε να πει στους πολίτες που ζητούσαν λύση να πάρουν στα σπίτια τους τούς άστεγους για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Πάντως ο χαμός του ανθρώπου στον Κλαδισό καταμετράται ως ο τρίτος θάνατος πολίτη χωρίς επαρκή στέγαση στα Χανιά. Εχουν προηγηθεί άλλοι δύο άστεγοι που βρέθηκαν νεκροί σε παγκάκια των Χανίων, ο ένας μάλιστα πριν από δύο χρόνια, περίπου τέτοιες μέρες, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates