12/1/14

Στη Γερμανία θα καταστραφούν τα απόβλητα των χημικών της Συρίας


πηγή: Αγώνας της Κρήτης
Σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, με την ανάμειξη της Γερμανίας στην όλη διαδικασία να γίνεται πιο ενεργή. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Στεϊνμάιερ, «οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις τεχνικές ικανότητες καταστροφής τέτοιων χημικών στις εγκαταστάσεις τους στο Munster».

Η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας έχει ξεκινήσει με την πρώτη παρτίδα των χημικών να έχουν φορτωθεί στο Δανέζικο μεταφορικό πλοίο Ark Futura στο βορειοδυτικό λιμάνι της Συρίας, Λατάκια.
Για να εξαχθεί το επικίνδυνο υλικό χρειάζεται μία πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται διαφορετικές χώρες. Στο πρώτο στάδιο τα χημικά συσκευάζονται σε 12 διαφορετικά σημεία στη Συρία. Σε ένα επόμενο στάδιο φορτώνονται σε δύο μεταφορικά πλοίο που έχουν προσφέρει η Δανία και η Νορβηγία. Πλοία από τη Νορβηγία, τη Δανία, αλλά και τη Ρωσία προστατεύουν τα μεταφορικά πλοία ενώ οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει φορτωτικά μηχανήματα καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό για την απολύμανση. Συμμετέχουν επίσης η Κίνα η οποία προσφέρει ασθενοφόρα και η Φιλανδία που συμμετέχει με μία ομάδα έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα.
Όταν τα πλοία φθάνουν σε προκαθορισμένο λιμάνι στην Ιταλία (του οποίου η τοποθεσία παραμένει μυστική), ένα τμήμα των χημικών πρώτης προτεραιότητας θα μεταφερθούν στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ MV Cape Ray για την πρώτη επεξεργασία. Άλλοι 150 τόνοι χημικών δεύτερης προτεραιότητας θα μεταφερθούν στη Μεγάλη Βρετανία όπου θα καταστραφούν στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας.
Η Γερμανία αναλαμβάνει την καταστροφή των αποβλήτων που θα προκύψουν από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας
Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη – όπως πρώτη η εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης” μετέφερε ήδη από το Σάββατο – είναι η ενεργή ανάμειξη της Γερμανίας στην όλη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, τα χημικά όπλα πρώτης προτεραιότητας τα οποία πρώτα θα καταστραφούν εντός του πλοίου στη θάλασσα της Μεσογείου κατόπιν αυτής της διαδικασίας τα επικίνδυνα υπολείμματα θα συλλεχθούν για να μεταφερθούν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Munster στη Γερμανία.
«Εμείς στη Γερμανική κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να μην κρυφτούμε από την ευθύνη που έχουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε μέρος των χημικών αποβλήτων. Οι Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Στεϊνμάιερ.
Συνεχίζοντας ο κ. Στεϊνμάιρ διευκρίνησε ότι: «οπλικό υλικό μπορεί να καταστραφεί στις εγκαταστάσεις στο Munster, δυτικά του Γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας…τα χημικά όπλα μπορούν εύκολα να αναγνωρισθούν και η διεθνής κοινότητας έχει την υποχρέωση να φροντίσει για την ασφαλή καταστροφή τους».
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που έχει αναλάβει την ευθύνη για την εξάλειξη των συγκεκριμένων όπλων από τη Συρία είπε ότι η Γερμανία συμφώνησε στο να αναλάβει 370 τόνους λυμμάτων που θα παραχθούν από την επεξεργασία του Συριακού αερίου μουστάρδας εντός του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ MV Cape Ray.
Συνολικά 1.300 τόνοι χημικών όπλων (δίχως επεξεργασία) έχουν συλλεχθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για να καταστραφούν.
http://www.bloomberg.com/news/2014-01-09/germany-prepared-to-destroy-syrian-chemical-weapons-on-its-soil.html
http://www.dw.de/germany-pledges-further-help-in-destruction-of-syrian-chemical-weapons/a-17351068
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25664162
http://news.sky.com/story/1192692/syria-chemical-weapons-destruction-in-germany
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10559533/How-Syrias-chemical-weapons-are-being-destroyed.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates