Υπέρ της δημιουργίας μιας μικρής μονάδας παροχής πρωτοβάθμιας υγείας και ενός βρεφονηπιακού σταθμού στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου των Χανίων, τάσσεται ο συνδυασμός Δήμος Ενεργών Πολιτών, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής Τάσος Βάμβουκας και οι δύο Δημ. Συμβουλοι, Νεκτάριος Αλεξανδράκης και Μπάμπης Κουρούσης.
Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού κατέθεσαν τις προτάσεις τους και για άλλα τρέχοντα θέματα του Δημου Χανίων, όπως η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και η διαχείριση των απορριμμάτων. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
- Ξεκινώντας από πολύ επίκαιρο θέμα της αξιοποίησης του χώρου του παλιού Νοσοκομείου, κατ αρχήν θεωρούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η πρακτική που ακολουθήθηκε εκτός των άλλων για το λιμενικό περίπτερο. Πρέπει να προηγηθεί η πλήρης μελέτη της αξιοποίησης, που θα λαμβάνει υπ όψιν τις όποιες ανάγκες της περιοχής και της πόλης είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν σε αυτό το χώρο και μετά να κατεδαφιστεί το σύνολο ή μέρος αυτού, ανάλογα με την πρόταση. Πιθανώς σκέψεις να κρατηθούν για χρήση κάποια τμήματα όπως το κτήριο της αιμοδοσίας να έχουν αξία, εφ όσον συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων κάτι που ιδιαίτερα σήμερα έχουμε ανάγκη. Στο κτήριο αυτό προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας Βρεφονηπιακού Σταθμού. Οι προεκλογικές εξαγγελίες με τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την δημιουργία Αστικού Τύπου Κέντρου Υγείας, από την αρχή δεν μας έβρισκαν σύμφωνους διότι θεωρούσαμε στις σημερινές συνθήκες ανέφικτη την πολυδάπανη εξασφάλιση της λειτουργίας του, ευτυχώς φαίνεται να εγκαταλείπονται από την Δημοτική Αρχή μετά την προσγείωση στην πραγματικότητα εκ μέρους του Υπουργείου. Δεν χρειαζόμαστε άλλο ένα κλειστό χώρο σ αυτή την πόλη που θα έχουμε πληρώσει πανάκριβα.
Η πρόταση για τη δημιουργίας μιας μικρής μονάδας παροχής πρωτοβάθμιας υγείας μας βρίσκει σύμφωνους , αλλά πρέπει να υπολογισθεί κυρίως το κόστος που θα προκύψει από τη στελέχωση και λειτουργία της και να απαντηθεί το ερώτημα αν μπορεί να υποστηριχτεί και με ποιο τρόπο, υπό τις παρούσες συνθήκες , πριν ληφθεί η τελική απόφαση.
Για το ενδεχόμενο ανάγκης επίσπευσης των διαδικασιών για τη δημιουργία του θα είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και ενδεχομένως να στηρίξουμε τεκμηριωμένη πρόταση.
Η χρήση του χώρου πιστεύουμε ότι πρέπει κυρίως να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πυκνοκατοικημένης περιοχής που στερείται ελεύθερων χώρων, πρασίνου, χώρων στάθμευσης και κοινωνικών υποδομών, όπως βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως προτείνουμε ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου να καλυφθεί με πράσινο και να λειτουργήσει σαν δημόσιος χώρος αναψυχής και ήπιας άθλησης των περιοίκων. Τέλος δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο σχεδιασμός για την σωστή χρήση και εναπόθεση των υλικών κατεδάφισης ενός τόσο μεγάλου κτηρίου.
Συνοψίζοντας λοιπόν, προκρίνουμε τη δημιουργία μικρού κέντρου προτοβάθμιας περίθαλψης εφ όσον μπορεί να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σωστά στις παρούσες συνθήκες , τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στο κτήριο της αιμοδοσίας , την δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ και την δημιουργία στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης ενός πάρκου χωρίς να αποκλείουμε άλλες χρήσεις που θα είναι εφικτό να δημιουργηθούν και να υποστηριχτούν.
- Για το ζήτημα των κλειστών χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, η θέση μας είναι να προηγηθεί η επικαιροποίηση και η επέκταση της κυκλοφοριακής μελέτης στο σύνολο του νέου Δήμου Χανίων, πριν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για την δημιουργία τους.
Για το παρκινγκ της οδού Περίδου, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της καθ ύψος επέκτασής του, λόγω κυρίως της ήδη πολύ επιβαρυμένης κυκλοφοριακά περιοχής που βρίσκεται . Εάν πάραυτα κριθεί χρήσιμη η επέκτασή του από την μελέτη, θα πρέπει κατά την γνώμη μας να λυθούν πρώτα θέματα όπως η μεταφορά της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε καταλληλότερο σημείο, διότι με την επέκταση του παρκινγκ η ήδη προβληματική της θέση θα επιδεινωθεί. Πρότασή μας για το παρκινγκ της οδού Περίδου, εάν τελικά επεκταθεί , είναι να σχεδιαστεί και να ανεγερθεί με κάθετους κήπους, που εξασφαλίζουν στην επιβαρυμένη περιοχή που ανήκει, βιοκλιματικό τρόπο λειτουργίας, αποτρέποντας αύξηση της θερμοκρασίας εκτός και εντός κτηρίου, απορροφώντας ταυτόχρονα την ηχορύπανση και προσφέροντας ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Για το θέμα μεταφοράς του ΚΤΕΛ εκτός κέντρου τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ και προτείνουμε επίσης να εξεταστεί από το Δήμο σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες στα πλαίσια της αξιοποίησης του ακινήτου, η δυνατότητα δημιουργίας στο χώρο εκτός των άλλων, υπόγειου χώρου στάθμευσης, σε συνδυασμό πάντα με την κυκλοφοριακή μελέτη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο της δημιουργίας υπόγειου γκαράζ στο Χώρο του Εθνικού Σταδίου, θεωρούμε χρήσιμη τη δημιουργία του, για να αποσυμφορηθεί η στάθμευση και η κυκλοφορία στον χώρο της παλιάς πόλης και του κέντρου ευρύτερα. Πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι τομές από την αρχαιολογική υπηρεσία και εάν δεν προκύψει πρόβλημα, να συμπεριληφθεί στην κυκλοφοριακή μελέτη η οποία θα πρέπει να πιστοποιήσει την αναγκαιότητά του και να προτείνει το μέγεθός του. Θα πρέπει επίσης να σχεδιαστεί προσεκτικά ο χώρος του σταδίου, ώστε να αποτελέσει το ένα μέρος εκ των τριών στο ενοποιημένο πάρκο που προτείνουμε να δημιουργηθεί , με αύξηση του πρασίνου και ταυτόχρονη πρόβλεψη εγκαταστάσεων κυρίως για μαζικό αθλητισμό και αναψυχή . Για το ποδοσφαιρικό γήπεδο πρέπει να βρεθεί λύση σε άλλη εγκατάσταση εκτός κέντρου Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος , θεωρούμε την μη εγκατάλειψη των σχεδίων για τα περιφερειακά παρκινγκ που θα αποτρέπουν την επιβάρυνση του κέντρου από τα αυτοκίνητα. Διαφορετικά δημιουργώντας μόνο τεράστια παρκινγκ στο κέντρο, κινδυνεύουμε να αυξήσουμε την κυκλοφοριακή του ασφυξία. Θα πρέπει επίσης ο Δήμος να παρέμβει στο θέμα της Δημόσιας Συγκοινωνίας και να δημιουργήσει συνθήκες φιλικές στους πεζούς ,τους ποδηλάτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ξεκινώντας από άμεσα μέτρα όπως απομάκρυνση οποιασδήποτε μορφής εμποδίων από τα πεζοδρόμια.
- Για το θέμα της εκδήλωσης πρόθεσης κατεδάφισης του εναπομείναντος μικρού ξύλινου κτηρίου ΠΙΚΠΑ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, προτείνουμε να εξεταστεί η διατήρηση και η συντήρησή του που δεν φαίνεται δαπανηρή και εξυπηρετεί κοινωνικές δομές , έχοντας μάλιστα υπ όψιν ότι πρόκειται για μεταπολεμική δωρεά της Καναδικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών στην πόλη μας. Ο περιβάλλων χώρος που χρησιμοποιείται σαν προσωρινός χώρος στάθμευσης, προτείνουμε να φυτευτεί άμεσα και να αποτελέσει μέρος του υφιστάμενου πάρκου <Άλκιστης Αγοραστάκη>.
Προτείνουμε επίσης να αξιοποιηθεί για πότισμα το νερό που ρέει απέναντι, από πηγή, σε μεγάλες ποσότητες στο δρόμο από τα υπόγεια της Τράπεζας Χανίων, το οποίο αρκεί για να ποτίζει τα πάρκα της περιοχής .
- Για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων , προτείνουμε παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν , να επιμείνουμε στην άμεση ολοκλήρωση του εργοστασίου ανακύκλωσης του Δήμου Χανίων, ώστε να τελειοποιηθεί η διαδικασία και να αποτελέσει ένα μοντέλο για αντιγραφή, από το σύνολο της περιφέρειας Κρήτης. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση της ανακύκλωσης , δίνοντας έμφαση στη διαλογή στην πηγή, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι ώριμο να εφαρμοστεί με επιτυχία στην πόλη μας. Φαίνεται δυστυχώς αυτή τη στιγμή να προκρίνεται σε περιφερειακό επίπεδο ο μη φιλικός για το περιβάλλον και πολύ δαπανηρός για τους δημότες τρόπος, της καύσης των απορριμμάτων, την στιγμή μάλιστα που ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Οικονομόπουλος τεκμηριώνει τα συντριπτικά πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης έναντι της καύσης .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου