20/6/11

Η συνέχεια στο αφιέρωμα για το Μουσικό Σχολείο Θερίσου: Με απόφαση του Υπουργείου Μειώθηκε ο αριθμός των νέων εγγραφών

Σαν συνέχεια στο δημοσίευμά μας για το Μουσικό Σχολείο Θερίσου, ο εκπαιδευτικός του Σχολείου μας Κ. Αδαμάκης μας έστειλε με link τη δική του ιστορία για το σχολείο - για το οποίο όχι μόνο δε βρέθηκε νέα στέγη, αλλά μειώθηκε και ο αριθμός των μαθητών που μπορούν να φοιτήσουν με εντολή του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας. Ετσι, από τις 44 αιτήσεις οι εγγραφές έφτασαν μόνο τις 24!
Το γελοίο της υπόθεσης είναι, πώς το μόνο που δεν λείπει από το νέο Δήμο Χανίων, είναι η στέγη.Για παράδειγμα, γονέας παιδιού που φοιτεί σε αυτό, μας υπέδειξε πριν από λίγες ημέρες ως χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει του Μουσικό Σχολείο (που πλεον είναι Χανίων και όχι Θερίσου) το παλιό - παλιό Δημαρχείο Σούδας. Το οποίο όπως θυμόμαστε διατηρείται σε καλή κατάσταση. Αλλά παραμένει κενό.
Επειδή ο σύνδεσμος που μας έστειλε ο κ. Αδαμάκης δεν "πατιέται" αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το άρθρο του εδώ, με την ελπίδα να το δουν οι υπεύθυνοι του Δήμου Χανίων που έχει πια την αρμοδιότητα της σχολικής στέγης και να δώσουν μια λύση τουλάχιστον στο κτιριακό. Οσο για την απόφαση του κυρίου Γενικού, έ, αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, από την επόμενη κυβέρνηση....


Τι ωφελεί, χωμένος μέχρι το λαιμό στη λάσπη, να κρατάς τα νύχια των χεριών σου καθαρά;
Μπ. Μπρέχτ

Στην πόλη μας πριν δύο χρόνια ξεκίνησε το Μουσικό Σχολείο Θερίσου. Την πρώτη χρονιά ξεκίνησε με ένα τμήμα στο μισθωμένο κτίριο (!) του πρώην ιδιωτικού σχολείου “Θαλή” και με την προσπάθεια και το μεράκι των εκπαιδευτικών άρχισε να καλύπτει την ανάγκη της Χανιώτικης κοινωνίας για δημόσια μουσική παιδεία . Έτσι φέτος στην αρχή της δεύτερης χρονιάς στο ίδιο κτήριο δημιουργήθηκαν άλλα δύο τμήματα της Α’ γυμνασίου.
H σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες. Χάθηκαν δεκάδες διδακτικές ώρες γενικής αλλά και μουσικής παιδείας μέχρι που ήρθαν όλοι οι καθηγητές. Ακόμη όμως και τότε η προχειρότητα των τοποθετήσεων ήταν προκλητική. ΕΝΑ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για 12 ώρες σε μάθημα  μουσικής παιδείας ήρθαν τρεις ωρομίσθιοι καθηγητές τον Νοέμβριο (!!) και μετά από ένα μήνα αντικαταστάθηκαν με μία συνάδελφο δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία (συνεχής αλλαγή καθηγητή και προγράμματος).
Ενδεικτικό επίσης της κατάστασης είναι ότι ο τελευταίος καθηγητής μουσικής ήρθε τέλος Φλεβάρη και οι εμπειροτέχνες μουσικοί του σχολείου είναι ακόμη απλήρωτοι…. Με την προσθήκη μιας αίθουσας προκάτ το Δεκέμβριο το σχολείο πήρε μια μικρή ανάσα και με αποφασιστικότητα και πολύ εθελοντική εργασία από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από γονείς, το σχολείο κατάφερε να βρεθεί σε πολύ ψηλό επίπεδο και να συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων και να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον…
Για την επόμενη χρονιά το κτιριακό έδειχνε ότι έβρισκε μια προσωρινή λύση με την προσθήκη επιπλέον τριών αιθουσών προκάτ στον ίδιο μισθωμένο χώρο (!!) μετά από πολλές προσπάθειες και παρά τις λογικές ενστάσεις που δημιούργεί αυτή η λύση. Οι αιτήσεις των μαθητών της Α’ γυμνασίου μετά και από την ενημέρωση όλων των παιδιών της ΣΤ’ δημοτικού της πόλης από μουσικούς του σχολείου έφτασαν στις 44 με σκοπό την δημιουργία δύο τμημάτων,μετά από εισήγηση του σχολείου στο τέλος Μαρτίου,σύμφωνα με το ΦΕΚ 658/1998.
Όμως το υπουργείο ακολουθώντας πιστά το ρητό, ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, επαγρυπνά. Περνάει την σίτιση και την μεταφορά των μαθητών στο Δήμο χωρίς καμία επιχορήγηση και στις 26 Μαΐου 2011 (2 μέρες πριν την λήξη των αιτήσεων εγγραφής) έρχεται προκλητικά με την τροποποίηση του παραπάνω ΦΕΚ ( ΦΕΚ 1012/2011) και δεσμεύει τον διευθυντή και την καλλιτεχνική επιτροπή, ότι για τον αριθμό των μαθητών που θα εγγραφούν στο σχολείο ο αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας . Έτσι ο κύριος Κοντογιάννης με την απαράδεκτη απόφαση στις 15/6/2011, χωρίς καμμία δικαιολογία , περιορίζει τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α ́ Τάξη του Μουσικού Σχολείου Θερίσου στους 24(!!!) αφήνοντας σύξυλους ,εκπαιδευτικούς και γονείς που προετοίμαζαν τα παιδιά τους για το μουσικό σχολείο ενώ την ίδια στιγμή μειώνει κατά εκατοντάδες τις θέσεις στα μουσικά σχολεία της Ελλάδας.
Στην υπέροχη τελετή λήξης που διοργάνωσε το σχολείου στις 17/6 στο Θέατρο Βλησίδη, μπροστά σε γονείς και παιδιά που ευελπιστούσαν να είναι μαθητές του σχολείου , προσπάθησαν να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του σχολείου και να πάρουμε απόφαση ότι σχεδόν τα μισά υποψήφια παιδιά θα μείνουν εκτός, ακολουθώντας την κυβερνητική λογική ότι ο μόνος δρόμος για εμάς και τα παιδιά είναι ο γκρεμός!!! Όμως εμείς θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Εξάλλου υπάρχει και η αξιοπρέπεια, υπάρχουν οι πλατείες, υπάρχει και ο δρόμος του κ. Χριστουλάκη…
Κώστας Αδαμάκης
Εκπκός του Μουσικού Σχολείου Θερίσου




Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates