21/10/11

Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: οι τελευταίες μας ελπίδες...

Του Μανώλη Περακάκη

Ολοένα αυξανόμενο είναι στα Χανιά το ενδιαφέρον επενδυτών και απλών ιδιωτών για τον χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών ή και επιχειρήσεων στους καιρούς της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η γενικότερη στροφή της Ελληνικής κυβέρνησης στην «πράσινη οικονομία» σε συνδυασμό με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας ευνοούν τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Ειδικότερα, έχουν θεσπιστεί ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές πώλησης (ευρώ/kwh) της παραγόμενης ενέργειας, είτε αυτό παράγεται από οικιακό σύστημα είτε από φωτοβολταϊκό πάρκο. Η αποδοχή των όρων σύνδεσης «κλειδώνει» την τιμή για χρονικό διάστημα είτε 25 ετών (οικιακό σύστημα) είτε 20 ετών (για φωτοβολταϊκό πάρκο) εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα, που ισχύει μέχρι τις 31/12/2019 και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πλήρη φορολογική απαλλαγή του δημιουργηθέντος εισοδήματος. Η φορολογική διευκόλυνση, καθώς επίσης και η ιδιαίτερα υψηλή τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στη ΔΕΗ (0,55 ευρώ) αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικά κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα θελήσουν ν’ αξιοποιήοσυν ένα έως τώρα ανεκμετάλλευτο χώρο. Τα επιτόκια των τραπεζών κυμαίνονται γύρω στο 8%-9% (σήμερα) με ορισμένες τράπεζες να χρηματοδοτούν ακόμα και το 100% της επένδυσης (δηλαδή γύρω στα 40.000-45.000 ευρώ) ενώ η διάρκεια αποπληρωμής φθάνει μέχρι τα 25 χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, από την 1η Ιουλίου του 2009 επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 10 kWp σε στέγες και σε ταράτσες κτιριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για ιδιωτικές κατοικίες ή για τη στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής της ΔΕΗ περιοχής Χανίων Μανόλης Κουφάκης, «το πρόγραμμα Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε στέγες, το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω διείσδυση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο σύστημα προχωρεί ομαλά στην περιοχή Χανίων και υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν απαντηθεί οι περισσότερες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί. Ηδη έχουμε απευθύνει προσφορές σύνδεσης σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους μέχρι το περιθώριο που μας έχει δώσει η υπηρεσία και υπάρχει αρκετά μεγάλη ανταπόκριση απ’ τους Χανιώτες». Ο κ. Κουφάκης απάντησε στην ερώτηση αν «στην περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ στο κοντινό μέλλον υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει η τιμή της κιλοβατώρας που θα δοθεί για τα επόμενα χρόνια στους υποψήφιους επενδυτές» λέγοντας πως «δεν γνωρίζω ακριβώς τι θα γίνει. Πάντως υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του κτιρίου, στο οποίο θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και της ΔΕΗ, τόσο για την τιμή, όσο και για την διάρκεια της συνεργασίας, που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Οπότε υπάρχει εκατέρωθεν μια δέσμευση, η οποία είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξει».
Από την πλευρά της η Τομεάρχης χρηστών της ΔΕΗ περιοχής Χανίων Ευαγγελία Φραδελάκη, που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» σε κτιριακές εγκαταστάσεις, επεσήμανε ότι «το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου 2011 στο νομό Χανίων και μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1084 αιτήσεις από ιδιώτες. Εμείς μέχρι τώρα έχουμε προχωρήσει στην αποστολή γραμμάτων, όπου είχαν σχέση με την αναγγελία προϋποθέσεων, σε τρεις δόσεις και στους πρώτους 594 από τους ενδιαφερόμενους και εφ’ όσον έληξε το τρίμηνο περιθώριο, που δόθηκε σε αυτούς για να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν και να υπογράψουν τη σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο. Από κει και πέρα προχωράμε πλέον αυτή την περίοδο στην αποστολή των όρων σύνδεσης σε άλλους ενδιαφερόμενους, υπολογίζοντας περίπου έως τους 700 πρώτους. Και οι τελευταίοι, όπως είναι φυσικό, έχουν τρίμηνη προθεσμία προκειμένου να ενδιαφερθούν, θα δώσουν τη σειρά τους – αυστηρά με τη σειρά προτεραιότητας των εντύπων που έχουνκατατεθεί- στους επόμενους. Η διαδικασία της κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις και αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τα στοιχεία της εγκατάστασης και με τα στοιχεία των αντιστροφέων, όσο και με διάφορα έγγραφα και στοιχεία που θα πρέπει να προσκομιστούν πριν από την υπογραφή της σύμβασης της σύνδεσης. Το ρεύμα που παράγεται απ’ τα φωτοβολταϊκά έχει τιμολογηθεί στα 0,55 ευρώ και η τιμή είναι περίπου πενταπλάσια της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιασθούν εάν θέλουν να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις και πιο γρήγορες αποσβέσεις των επενδύσεών τους, καθώς το 2012 οι τιμές πώλησης θα είναι 0,5225 ευρώ/kWp, το 2013 0,4964, το 2014 0,4716, το 2015 0,4480, το 2016 0,4256, το 2017 0,4043, το 2018 0,3841 και το 2019 0,3649 ευρώ/kWp».
Σύμφωνα με την κα Φραδελάκη, «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία της ΔΕΗ από τώρα μέχρι το 2019. Οι αιτήσεις αυτών των ατόμων θα εξετασθούν, εφ’ όσον λήξουν οι προηγούμενες και μάλιστα με σειρά προτεραιότητας από αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Η επένδυση που θα χρειασθεί να κάνουν κυμαίνεται απ’ όσο έχω πληροφορηθεί γύρω στις 30.000-40.000 ευρώ.
Ο νόμος πάντως προβλέπει ότι για τα νησιά, όπως η Κρήτη που δεν ανήκουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα της ΔΕΗ, οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται χωρίς περιορισμό. Απλά δεν έχει κανείς την βεβαιότητα ότι με το που θα καταθέσει την αίτησή του αυτή θα εγκριθεί κιόλας. Η επιβεβαίωση της έγκρισης ότι μπορεί να προχωρήσει γίνεται μόνο με την διατύπωση των όρων σύνδεσης, που στέλνουμε με μία επιστολή, επειδή υπάρχει κορεσμό στην ισχύ στο μη διασυνεδεμένο δίκτυο.
Υπογραμμίζεται ότι εκτός βέβαια από τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρουν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, η προώθησή τους συμβάλλει ακόμα στην απορρύπανση του περιβάλλοντος βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, καθώς και στην απεξάρτηση της οικονομίας από τα δαπανηρά και ιδιαιτέρως ρυπογόνα υγρά και στερεά καύσιμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Κρήτης ευνοεί τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει να επισημανθεί ακόμα ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, ενώ έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης μετά το τέλος της λειτουργίας τους και αθόρυβη λειτουργία. Η μέση απόδοση του συστήματος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη ισχύος 10 kWp είναι της τάξης των 1350 KWH/kw και το καθαρό ετήσιο έσοδο (αφαιρώντας το με΄σο κόστος κατανάλωσης) μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 6.000-7.000 ευρώ.
Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates