17/11/11

Πώς χάθηκαν 300.000 ευρώ από το Χορδάκι: η τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή έκανε φτερά

Η τελευταία  μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για τα πιο υποβαθμισμένα χωριά του Δήμου Χανίων, το Χορδάκι και το Μουζουρά, χάθηκε με τον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER στο οποίο είχαν ενταχθεί. Το ποσό που χάθηκε ήταν 300.000 ευρώ και αφορούσε την ανάπλαση του οικισμού Χορδακίου ενώ ο αρχικός σκοπός της ένταξης της περιοχής στο πρόγραμμα ήταν η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του Σπηλαιολογικού Μουσείου. Η αίτηση που είχε καταθέσει ο τότε Δήμος Ακρωτηρίου στο πρόγραμμα, δεν εξετάστηκε καν αφού κανείς δεν ασχολήθηκε να φτιάξει φάκελο υποψηφιότητας, δηλαδή, μελέτη για την προτεινόμενη δράση.

    Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: εδώ και πάνω από δύο χρόνια ήταν γνωστό ότι το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΟΑΔΥΚ προσπαθούσε να εντάξει στο πρόγραμμα LEADER την περιοχή Χορδάκι – Μουζουρά, καθώς ήταν μια μοναδική ευκαιρία, σε περίπτωση που κρινόταν επιλέξιμη η πρόταση, είτε να γίνουν κάποια έργα ανάπλασης, είτε να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση του παλιού σχολείου του Χορδακίου για να στεγάσει το Σπηλαιολογικό Μουσείο. «Στην πραγματικότητα, μαθαίνουμε από στέλεχος του ΟΑΔΥΚ, όλη η προσπάθεια έγινε για να βρεθούν λεφτά για το Μουσείο. Όμως αυτό δεν το εκμεταλλεύθηκε κανείς σε κανένα επίπεδο».
    Η ένταξη της περιοχής στο Leader ήταν επιτυχής και η πρόταση του Δήμου προς τον ΟΑΔΥΚ κατατέθηκε στις 30/11/2010 τη μέρα που έληγε η προθεσμία, λίγους μήνες δηλαδή πριν τις δημοτικές εκλογές και το περιθώριο για την κατάθεση του φακέλου με τη μελέτη ήταν πολύ μικρό – μόνο τρεις μήνες. Όμως το περιθώριο για την προετοιμασία του φακέλου ήταν πολύ μεγαλύτερο αφού η ένταξη ήταν γνωστή τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου. Το θέμα είναι πως δεν κατατέθηκε ποτέ ο φάκελος, ενώ για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε η πρόταση δεν αφορούσε το μουσείο, ούτε το Μουζουρα, αλλά την «Ανάπλαση του Οικισμού Χορδακίου» για την οποία ουσιαστικά θα έπρεπε να γίνει νέα μελέτη, με μεγάλη ευρύτητα αντικειμένου αφού θα αφορούσε όλο το βασικό ιστό του οικισμού με την πλατεία, ενώ η προμελέτη για το Σπηλαιολογικό Μουσείο ήταν ήδη έτοιμη.
    Ετσι, στις 5 Οκτωβρίου 2011, ο ΟΑΔΥΚ έστειλε ένα έγγραφο στο Δήμο Χανίων το οποίο αναφέρει ότι «η πρότασή σας (Ανάπλαση Οικισμού Χορδακίου προυπ. 300.000 ευρώ) με αριθ. Πρωτ. 56/4372/30-11-2010 που κατατέθηκε στον ΟΑΔΥΚ στα πλαίσια της 1ης προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος με ημερομηνία λήξης κατάθεσης προτάσεων 30-11-2010, αξιολογήθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης του τοπικού προγράμματος Αξονα 4- προσέγγιση Leader και αποκλείστηκε από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησης διότι δεν πληρούσε σύμφωνα με την προκύρηξη τα κριτήρια επιλεξιμότητας» και πιο συγκεκριμένα «διότι η αίτησή σας δεν συνοδεύεται από φάκελο υποψηφιότητας που έχει συνταχθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα όπως απαιτείται από την προκύρηξη του προγράμματος.» Σημειώνεται, ότι στο πρόγραμμα επιλέχθηκε η «αισθητική ανάπλαση του οικισμού Κουρνά» του Δήμου Γεωργιούπολης με 194.000 ευρώ περίπου.
«Είναι κρίμα που χάθηκε αυτή η ευκαιρία» μας λέει το στέλεχος του ΟΑΔΥΚ «γιατί το Μουσείο το προετοιμάζανε τόσα χρόνια και ήταν ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί, όμως εκτός αυτού, θα μπορούσε να γίνει μια συνολική ανάπλαση που να αφορά την πλατεία, κάποιες φυσικές διαδρομές στον ορεινό όγκο, ακόμα και ένα υπαίθριο θέατρο»…

Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates