10/12/11

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ; Στην Τουρκία δίνουν οι Αμερικάνοι το μισό Αιγαίο - η κυβέρνηση προδοτών του Παπανδρέου έχει ήδη παροπλίσει την εθνοφρουρά που φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας

του Γιώργου Διονυσόπουλου

Στην Τουρκία «δίνει» τον έλεγχο του μισού Αιγαίου το Stratfor, ένα από τα μεγαλύτερα...
 
Οι ΗΠΑ δίνουν το μισό Αιγαίο στην Τουρκία!
αμερικανικά think tank, το οποίο απηχεί σε σημαντικό βαθμό τους σχεδιασμούς αλλά και τις προθέσεις της Ουάσιγκτον σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Στην ανανεωμένη ανάλυσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, το αμερικανικό think tank υποστηρίζει πως θα είναι αδύνατον για τη χώρα μας να επιβιώσει χωρίς «εξωτερικούς προστάτες», διατυπώνοντας, ταυτόχρονα, το ερώτημα εάν η Ελλάδα «είναι έτοιμη να δεχτεί τον περιορισμό του γεωπολιτικού της ρόλου στην περιοχή». Το μήνυμα που στέλνουν προς την ελληνική κυβέρνηση οι «εγκέφαλοι» του Stratfor είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο: Ή θα εναρμονιστεί πλήρως με τις απόψεις των «γερακιών» της αμερικανικής γραφειοκρατίας ή, σε διαφορετική περίπτωση, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον της χώρας, το οποίο οι «εγκέφαλοι» του think tank χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «απρόβλεπτο».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε έχουν βάση οι προβλέψεις του Stratfor είτε όχι, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι τέτοιου τύπου αναλύσεις μόνο άσχετες δεν είναι με την ανακάλυψη των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η ύπαρξη των οποίων σχεδόν αυτομάτως προκαλεί την αναδιανομή των ρόλων μεταξύ των κρατών στην ευρύτερη περιοχή, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού οπλοστασίου για την άμυνα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση αδειών άντλησης των κοιτασμάτων αυτών είναι η κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία να της απαντήσει στο ερώτημα εάν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση. Η απάντηση της απελθούσας ηγεσίας του στρατεύματος ήταν καταφατική, εκτιμώντας πως η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα στο ενδεχόμενο της ένοπλης αντιπαράθεσης με την Τουρκία, υπό τον όρο, όμως, ότι το ΥΠΕΘΑ θα προχωρήσει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε τρεις κατευθύνσεις: προμήθεια επιπλέον ανταλλακτικών για τα μηχανοκίνητα μέσα, ενίσχυση των αποθεμάτων πυρομαχικών και αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, προκειμένου να αυξηθεί ανάλογα και η πληρότητα των μονάδων της πρώτης γραμμής. Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πληροφορίες, οι Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί δεν παρέλειψαν να ασκήσουν κριτική και για το γεγονός ότι, ενώ υπήρχαν προσφορές για την παροχή δωρεάν οπλισμού από τρίτες χώρες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, ύψους άνω του 1 δις ευρώ, εντούτοις οι σχετικές συμφωνίες δεν προχώρησαν, ακριβώς διότι ήταν... δωρεάν και άρα χάλαγαν τη δουλειά στους κάθε λογής μεσάζοντες που ενδημούν στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών...
Ανησυχία για ολοκληρωτικό
πόλεμο στο Αιγαίο
Σύμφωνα, πάντως, με τους ίδιους κύκλους του ΥΠΕΘΑ, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τη δεδομένη χρονική περίοδο το Πεντάγωνο είναι το ενδεχόμενο έκρηξης θερμού επεισοδίου ή ακόμη και ολοκληρωτικού πολέμου στο Αιγαίο, σε περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ελληνική οικονομική αδυναμία, προκειμένου να επιβάλει τους σχεδιασμούς της στο Αιγαίο. Να σημειώσουμε ότι σε απόρρητο έγγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει καταγεγραμμένος ο φόβος πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ελλοχεύει ο κίνδυνος το μέτωπο να επεκταθεί όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Μακεδονία, μέσω μεθοριακών δρόμων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «τρίτη χώρα» πάνω από τα βόρεια σύνορά μας...
Με αφορμή το παραπάνω, βεβαίως, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ο λόγος για τον οποίο η νέα δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της την πιθανότητα αυτή, προχωρώντας στη διάλυση του συνόλου σχεδόν των στρατιωτικών σχηματισμών, που είχαν ως βασικό αντικείμενό τους τη φύλαξη των βόρειων συνόρων μας. Επίσης, να θυμίσουμε ότι πριν από εννέα περίπου μήνες είχε ζητηθεί και από τους εθνοφρουρούς στην περιοχή της Μακεδονίας να παραδώσουν στις αστυνομικές Αρχές τα όπλα που τους είχαν δοθεί από την πατρίδα ακριβώς για να υπερασπίσουν το ελληνικό έδαφος σε τυχόν επίθεση από Βορρά.
Εκείνο, πάντως, που επίσης ανησυχεί ιδιαίτερα τους Έλληνες επιτελείς είναι οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, έτσι ώστε να «σπάσει» τον άξονα Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουρκία και Ισραήλ έχουν ξεκινήσει εκ νέου επαφές σε «χαμηλό», όμως, επίπεδο, προκειμένου οι δύο πλευρές να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να άρουν τη μεταξύ τους ένταση και πολεμική, μια εξέλιξη που τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τη χώρα μας, δεδομένου ότι ακόμη και τώρα –όπως προκύπτει κι από την προχθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, στην ελληνική πρωτεύουσα– η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ως απάντηση στις επιδιώξεις της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο «περιφερειακού χωροφύλακα» σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Αιγαίο έως τον Καύκασο.
Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι οι ελληνο-ισραηλινές αμυντικές σχέσεις –μαζί με την ενέργεια– ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Ισραηλινός υπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ήδη, άλλωστε, προωθείται δυναμικά η ιδέα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, μέσω σχεδίου τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης (MOU), το οποίο αφορά και στη διαχείριση των υδατικών πόρων και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Η συνεργασία αυτή δίνει κομβική θέση διαμετακομιστικού σταθμού στην Ελλάδα, λόγω της γειτνίασής της με την ευρωπαϊκή αγορά.
Επί του παρόντος, οι Ισραηλινοί θεωρούν πως οι δύο χώρες «είναι εταίροι στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες», κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί να έχουν μεταξύ τους ανώτατοι αξιωματούχοι της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης. 
Το Stratfor σε ρόλο... «Κασσάνδρας»
Δεν είναι η πρώτη φορά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, που η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο του γνωστού για τη σχέση του με τις εκάστοτε αμερικανικές κυβερνήσεις, όπως και με τη CIA, think tank Stratfor. Στην έκθεση που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας το συγκεκριμένο γεωστρατηγικό ινστιτούτο, εκτός του ότι «βλέπει» τη χώρα μας να χάνει σταδιακά τον έλεγχο του Αιγαίου, παραθέτει και αρκετές ακόμη δυσοίωνες προβλέψεις για όλ’ αυτά που, σύμφωνα με τους αναλυτές του, ενδέχεται να λάβουν χώρα στην περιοχή και αφορούν στην Ελλάδα. Ξεκινώντας την ανάλυσή τους, οι «εγκέφαλοι» του Stratfor υποστηρίζουν πως η από αρχαίων χρόνων ελληνική επιδίωξη για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί ούτε σαν... όνειρο να συζητηθεί και ότι επιτακτική ανάγκη πλέον είναι ο έλεγχος του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό και αφού προηγουμένως επισημαίνεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της Άγκυρας, το ινστιτούτο σημειώνει πως «η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβρεί έναν τρόπο ούτως ώστε να ξαναγίνει χρήσιμη στις μεγάλες δυνάμεις –πράγμα απίθανο, εκτός κι αν υπάρξουν συγκρούσεις στα Βαλκάνια– ή θα πρέπει να επιδιώξει τη διαρκή ειρήνη με την Τουρκία».
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι έτσι κι αλλιώς καθοριστικά, με τη χρεοκοπία να είναι πάντα ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. «Μετά τη χρεοκοπία, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την πλήρη κατάρρευση και κοινωνική βία που έχει να δει από την περίοδο της χούντας. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο άγνωστο. Και, για πρώτη φορά από το 1820, είναι πραγματικά μόνη», υποστηρίζει το αμερικανικό think tank. Να επισημάνουμε ότι και πριν από δύο μήνες, σε ανάλογη ανάλυσή του, το Stratfor περιέγραφε με μελανά χρώματα το μέλλον της χώρα μας, τονίζοντας πως η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους που απορρέει από τη γεωστρατηγική της θέση, είναι η τελευταία επιλογή της.
Στη συγκεκριμένη έκθεσή του το αμερικανικό think tank αναφέρει ως λύση το να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τον ανταγωνισμό των ξένων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, διαθέτοντας «χώρο» σε κάποια ξένη δύναμη ώστε να αναμετρηθεί με κάποια άλλη στη γειτονιά της. «Για παράδειγμα, όταν η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της, αυτή η ξένη δύναμη ήταν η Βρετανία, η οποία χρησιμοποίησε τον αγώνα των Ελλήνων κατά της Τουρκίας. Αργότερα, οι Αμερικανοί έπαιξαν παρόμοιο ρόλο στην Ελλάδα κατά των Σοβιετικών», υποστηρίζει το ινστιτούτο, προσθέτοντας πως και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε μαζική εισροή κεφαλαίου στην Ελλάδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι Τούρκοι παρουσιάζονται και πάλι ως ο πιο πιθανός αντίπαλος, το αμερικανικό ινστιτούτο σημειώνει, όμως, ότι αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι γείτονες κάνουν εξαιρετικά λανθασμένους υπολογισμούς στις σχέσεις τους με το Ισραήλ ή την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 24/11/2011
Honeywell HVAC Controls
http://dticorp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates