22/12/11

Με Ρεφενέδες και φιλότιμο λειτουργεί η Αστυνομία στα Χανιά

Του Μανώλη Περακάκη

Με εράνους μεταξύ τους και με χάρες από τους μηχανικούς συντηρούν τα περιπολικά τους οι αστυνομικοί του νομού Χανίων. Ακόμα και τα αναλώσιμα του γραφείου αγοράζουν μερικές φορές με δικά τους λεφτά. Αποτέλεσμα; Η αστυνομία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στους δρόμους, την ώρα που οι υπηρεσίες λειτουργούν με το φιλότιμο των αστυνομικών, όπως λένε.

Σε τροχιά υποβάθμισης για τα επόμενα χρόνια βάζει την Αστυνομία η εφαρμογή του Μνημονίου. Το γεγονός της μείωσης των δαπανών που έχει επιβάλλει στο Σώμα το υπουργείο Οικονομικών αλλά και της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών έγκρισης των δαπανών αυτών έχει ως αποτέλεσμα τον παροπλισμό της ΕΛΑΣ, μ’ ένα μεγάλο μέρος του εποχούμενου στόλου της να είναι ακινητοποιημένος. Η «γύμνια» στην οποία έχει οδηγήσει την Ελληνική Αστυνομία η εκάστοτε ηγεσία των υπυργείων Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών και η Κυβέρνηση φαίνεται και από το ότι πολλά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς τα κατάλληλα λάστιχα και φρένα αλλά και χωρίς βενζίνη, αστυνομικοί κάνουν έρανο για να επιδιορθώσουν οχήματα μεταφοράς κρατουμένων και το ¼ περίπου των περιοπολικών και των οχημάτων που διαθέτει η Αστυνομία , σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω έλειψης ανταλλακτικών για την επισκευή τους ή ακόμα και λόγω έλλειψης καυσίμων!
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει άμεσο αντίκτυπο και στις πιο μάχιμες υπηρεσίες, όπως είναι η ομάδα ΔΙΑΣ. Για περιπολικά και μοτοσυκλέτες, που χρήζουν επισκευής, δεν εγκρίνονται κονδύλια για την αγορά των αναγκαίων εξαρτημάτων και έτσι έχουν τεθεί εκτός μάχης. Ενδεικτικό της αποκαρδιωτικής αυτής κατάστασης είναι ότι σε πολλά τμήματα οι αστυνομικοί βάζουν «ρεφενέ» για φίλτρα αέρα και λιπαντικά, ενώ μέχρι ν’ αλλάξει η διαδικασία πληρωμής πάγιων εξόδων της ΕΛ.ΑΣ που τώρα περνάει μέσω του ελεγκτικού συνεδρίου του υπουγείου Οικονομικών, ακόμα και αναλώσιμα είδη, όπως το φωτοτυπικό χαρτί και το χαρτί για το φαξ, θα παραμένουν δυσεύρετα σε αρκετά αστυνομικά τμήματα. Την ίδια στιγμή οι ένστολοι υπάλληλοι της ΕΛΑΣ εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή τους για την ανασφάλεια και την αγωνία που τους ξημερώνει αύριο, εξ’ αιτίας των αβάστακτων μέτρων που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση, αλλά και από των δραματικών περικοπών των μισθών τους, που είναι πια μία «σκληρή πραγματικότητα».
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Γιάννης Ζερβός υποστήριξε ότι «δυστυχώς οι τροϊκανοί, μαζί με τους κυβερνώντες μας χέρι-χέρι, μας οδηγούν «ως προβατα επί σφαγή». Κοιτάνε μόνο τους αριθμούς και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα άνθρωπο. Επίσης υπάρχουν τρομακτικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών μας, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να υποβαθμίζονται και εμείς να βάζουμε το φιλότιμο που κάποια στιγμή θα στερέψει. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες λειτουργούν με το φιλότιμο των συναδέλφων μου. Φροντίζουμε εμείς για τις υποδομές μας και για τα μεταφορικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούμε για να επιτελέσουμε το καθήκον μας. Επειδή τα κονδύλια της Πολιτείας δεν είναι εκείνα που απιτούνται, φροντίζουμε κι εμείς να βρίσκουμε δικούς μας πόρους, για να κινούνται τα οχήματα και να κανουμε τη δουλειά που μας έχει ανατεθεί απέναντι στους πολίτες.» Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι υπάρχουν οχήματα που παραμένουν ακινητοποιημένα, επειδή δεν εγκρίνονται οι σχετικές πιστώσεις για την επιδιόρθωσή τους ή αυτές καθυστερούν να εγκριθούν με συνέπεια να μην μπορο΄΄υν να βγουν στους δρόμους. Επίσης λειτουργούν οχήματα, που δεν είναι συντηρημένα σωστά ή δεν περνάνε απ’ τον περιοδικό έλεγχο του ΚΤΕΟ και δεν έχουν κανονικό σέρβις. Εξάλλου αρκετά απ’ αυτά κινούνται με δικές μας πρωτοβουλίες, δηλαδή βρίσκουμε γνωστούς μας και τους πληρώνουμε μόνο τα’ ανταλλακτικά για την επιδιόρθωση. Με άλλα λόγια γινόμαστε επαίτες, για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλα αυτά ωφείλονται στο ότι τα διαθέσιμα κονδύλια περιορίζονται. Οπότε είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ελλείψεις εκτός των άλλων και σε διάφορα υλικά γραφείου. Θα πρέπει να πω πάντως ότι σε όλα τα’ αστυνομικά τμήματα στο Νομό Χανίων καθυστερεί να γίνει ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος και η συντήρηση στα οχήματα. Μάλιστα σ’ επίπεδο περιφέρειας Κρήτης εξαγγέλεται η ίδρυση καινούργιων υπηρεσιών, χωρίς όμως παράλληλα να έρχεται κανούργιο προσωπικό για να στελεχώσει αυτές τις υπηρεσίες και έτσι θα καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και με τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται γι αυτές τις υπηρεσίες. Τέλος υπάρχει πρόβλημα με τον εξοπλισμό και υπάρχει μια δυσλειτουργία στην προμήθεια των οποιωνδήποτε υλικών που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα δεν έχουμε πολλές φορές χαρτί Α4 ή μελάνια για τους εκτυπωτές μας, οπότε κάθε προσφορά είναι δεκτή».
Σε ό,τι αφορά τις περιπολίες ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι «στο κέντρο των Χανίων μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα, όμως ανάλογη δεν έιναι η εκόνα στην ύπαιθρο του νομού. Και αυτό αποδεικνύεται και από τα περιστατικά που είχαμε τον τελευταίο καιρό στα Σφακιά. Είναι βέβαιο ότι στην περιφέρεια του νομού υπάρχουν αυτή τη στιγμή «τμήματα-ταμπέλες». Όταν έχουμε τμήματα όπου δεν γίνονται περιπολίτες αστυνομικών οχημάτων ή αυτές οι περιπολίες γίνονται μ’ ένα μόνο άτομο, τότε και οι συνάδελφοί μας δεν αισθάνονται ασφαλείς μ’ αυτές τις συνθήκες. Κατά συνέπεια πώς μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ασφάλειας στον πολίτη;»
Τέλος ο Πρόεδρος των αστυνομικών στα Χανιά σημείωσε ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ανασυγκρότηση των υπηρεσιών μας. Ετσι θα εξοικονομήσουμε και προσωπικό αλλά και πόρους γιατί τώρα η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός των υπηρεσιών μας σημαίνει και περισσότερα έξοδα και κατασπατάληση έμψυχου δυναμικού. Εάν οικ υπηρεσίες συγκεντρωνόταν σε μεγαλυτερες, τότε θα γινόταν πιο ισχυρές και πιο αποτελεσματικές αλλα΄παράλληλα θα υπήρχε και εξοικονόμοιση πόρων, διότι μια υπηρεσία για να λειτουργήσει θα πρέπει να έχει το Διοικητή της, τον Υποδιοικητή της, τη γραμματειακή της υποστήριξη και τους σκοπούς της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates