22/12/11

"Δεν μπορεί να μείνει, παρά μόνο ένας: Ο ΔΟΛ..."

Δεν το είπε, αλλά σίγουρα αυτό έχει στο νού του από τη στιγμή που ανελαβε καθήκοντα το φερέφω νο της Χούντας, πρώην Διευθυντής του Βήματος και των Νέων, Παντελής Καψής. Σε άλλες εποχές, θα θεωρείτο σκάνδαλο ο διορισμός στη θέση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσπώπου κάποιου ο οποίος εκπροσωπεί συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα. Ούτε η περίπτωση Ρουσόπουλου δε φτάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό διαπολοκής. Αλλά φευ, αυτές τις μέρες, εκπεσούσης της Δημοκρατίας, οι νταβατζήδες κάνουν ό,τι θέλουνε.

Πηγή: Επίκαιρα
Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για «παράνομες στάσεις εργασίας που οδηγούν την ΕΡΤ στην απαξίωση».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Μουλόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αίτηση υπαγωγής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στο άρθρο 99 εκ, κατόπιν και της αδυναμίας της να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο, ο κ. Καψής δήλωσε ανοικτός σε ρεαλιστικές και σύννομες προτάσεις για την στήριξη του Τύπου στην Ελλάδα - πλην όμως, όπως τόνισε, «δεν είναι δουλειά του υπουργού να παρεμβαίνει στο ζήτημα των δανείων».Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος εκτίμησε πως «οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν δώσει στους εργοδότες το βασικό όπλο της υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο στερεί από τους εργαζομένους, κάθε περιθώριο να πάρουν τα δεδουλευμένα τους».
Στην περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας», «οι εργαζόμενοι παραμένουν επί πέντε μήνες απλήρωτοι και δεν μπορούν να μπουν καν στο ταμείο ανεργίας. Η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99, γίνεται μια μέρα μετά την αποδοχή των πρώτων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους των δημοσιογράφων, των υπαλλήλων και των τεχνικών» ανέφερε ο κ.Μουλόπουλος, ζητώντας από τον υπουργό να διευκρινίσει τι θα πράξει για τους εργαζομένους αυτούς, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.
Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας διαπίστωσε κρίση στον Τύπο ως ένδειξη γενικότερης οικονομικής ασφυξίας. «Δυστυχώς θα πρέπει να επισημάνω, πως στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έχει επικρατήσει ένας εφησυχασμός τον τελευταίο καιρό. Περνάμε κρίσιμες μέρες, θα κριθεί εάν θα πετύχουμε την δανειακή σύμβαση τον επόμενο μήνα - και βλέπουμε μια τεράστια δυσκολία να πετύχουμε κρίσιμες αλλαγές χωρίς το θάρρος του πολιτικού κόστους. Αυτή η κυβέρνηση το έχει το θάρρος» σημείωσε ο κ. Καψής.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε πως «πολλά συμφέροντα συνδεόμενα με τμήματα του Τύπου θέλουν να πάμε στη δραχμή, χρησιμοποιώντας έναν δημαγωγικό και απλουστευτικό λόγο» και πως «μέσω μαύρου χρήματος και της κρατικής διαφήμισης, φτιάχτηκε στον Τύπο μια τεράστια φούσκα».
Ευθύνες για τη σημερινή κρίση στα μέσα ενημέρωσης, απέδωσε ο κ. Καψής, τόσο στις κυβερνήσεις που δεν δημιούργησαν ίσες ευκαιρίες στο χώρο του Τύπου, όσο και στους εργοδότες και σε μεγάλη μερίδα των συνδικαλιστών, που δεν διέκριναν «την καταιγίδα που ερχόταν».
«Αφήσατε να εννοηθεί πως η συνταγή είναι ίδια με το Μνημόνιο: ένα Μνημόνιο για τα ΜΜΕ», συμπέρανε ο Β. Μουλόπουλος. «Αυτό θα απαξιώσει περισσότερο το προϊόν, με αποτέλεσμα να χάσουν και τους καταναλωτές που είχαν» αντέτεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Για την ΕΡΤ η κυβέρνηση έδωσε ήδη ένα δείγμα γραφής» ανέφερε στη δευτερολογία του ο κ. Καψής. «Ο υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα τροπολογία, από την οποία προέκυπτε ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά από όσα περνάει η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, αλλά θα ικανοποιηθούν και τα δίκαια αιτήματά τους. Δυστυχώς η τροπολογία δεν πέρασε -και απ' το γεγονός ότι βρέθηκαν οι εκπρόσωποί τους να συγκρούονται μεταξύ τους» σημείωσε.
«Ξέρουμε όλοι πως η ΕΡΤ κουβαλά πολλές αμαρτίες απ' το παρελθόν. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει νοικοκύρεμα - ξεκίνησε από 1000 συμβασιούχους και σήμερα είμαστε στους 350 που η ΕΡΤ θα πρέπει να δικαιολογήσει. Για πολλούς, το ότι έχει 800 δημοσιογράφους και ζητά και άλλες προσλήψεις, δεν είναι κάτι το αυτονόητο» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
Όσο για τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, «δεν είναι δουλειά του υπουργού να παρεμβαίνει στο ζήτημα των δανείων. Έχω συναντήσει τους εκπροσώπους του Τύπου και των ιδιοκτητών. Περιμένω πρόταση για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον Τύπο. Αν υπάρξουν ρεαλιστικές και σύννομες προτάσεις, θα κάνουμε οτιδήποτε για να εφαρμοστούν» κατέληξε ο κ. Καψής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates