30/3/12

Δικαίωση του Ημερολογίου Ακρωτηρίου η ανάδειξη των βράχων - μνημείων

Μια παλιά πρόταση του δημοσιογράφου Γιώργου Γυπάκη που είχε γίνει στην εφημερίδα Ημερολόγιο Ακρωτηρίου  και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων για ανάδειξη και υιοθέτηση των ιστορικών βράχων του Ακρωτηρίου ως νεότερα μνημεία υιοθέτησε μετά από προσπάθειες χρόνων η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του Δήμου Χανίων.
Την πρόθεση του Δήμου Χανίων να προχωρήσει τη διαδικασία ανάδειξης των βράχων - μνημείων προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της επανάστασης του 1897 στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Κορακιές, επεσήμανε χθες ο αντιδήμαρχος, κ. Μανούσος Λιονάκης, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, με αφορμή την εκδήλωση υπέρ των πεσόντων οπλιτών του στρατοπέδου του Ακρωτηρίου κατά την επανάσταση του 1897. Την εκδήλωση διοργανώνουν την Κυριακή 1 Απριλίου ο Δήμος Χανίων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ακρωτηρίου, η Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου και η Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών.
Κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων, κ. Δημήτρης Λειψάκης και ο αντιδήμαρχος Χανίων, κ. Μανούσος Λιονάκης.
Οπως τόνισε ο κ. Λιονάκης «τιμούμε τους ήρωές μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Πρέπει να κρατάμε ψηλά την ιστορία μας, γιατί στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας ο αγώνας αυτών των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα επίκαιρος».
Να σημειώσουμε, για την ιστορία, ότι από το 2007, με αφορμή ένα δημοσίευμά μας όπου παρουσιάζαμε το ετήσιο ημερολόγιο του Συλλόγου Κορακιών αφιερωμένο στα μνημεία αυτά, το τμήμα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων εισηγήθηκε στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης την κήρυξη των θέσεων όπου βρίσκονται οι βράχοι ως «Ιστορικοί Τόποι» ώστε να οριοθετηθούν, να προστατευθούν και να αναδειχθούν, χωρίς όμως να θιχτούν οι ιδιωτικές περιουσίες μέσα στις οποίες βρίσκονται οι βράχοι αυτοί. Μερικά χρόνια νωρίτερα, ο Δήμος Ακρωτηρίου είχε χαρτογραφήσει και καταγράψει τους βράχους αυτούς φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια «ιστορική-πολιτιστική διαδρομή». Την πρόταση αυτή έφεραν "εις πέρας" οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κορακιών και Καμπανίου με πολλές προσπάθειες των προέδρων τους. Μία ακόμα πρότασή μας, η κεντρική εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος στο άγαλμα του Καγιαλέ στον Προφήτη Ηλία να περιλαμβάνει δραστηριότητες στα μνημεία αυτά, περιμένει απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates