2/4/12

Χωριό στις Σέρρες αποφάσισε την επανακυκλοφορία της... δραχμής

Πολύ σκληρή για να πεθάνει η δραχμή. Κυρίως στο νου και την καρδιά των γεροντότερων. Σε λαϊκή συνέλευση που έγινε, οι περίπου 2.000 κάτοικοι του χωριού Πηγή Σερρών –κυρίως ηλικιωμένοι- αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη δραχμή. Η αναλογία; Ενα ευρώ, πεντακόσιες δραχμές.
Είναι το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί μια τέτοια πρακτική, την οποία έχουν καθιερώσει χωριά της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ένας Ελληνογερμανός, που εργάζεται στη Στουτγκάρδη. Όταν πήγε στην Πηγή Σερρών τα Χριστούγεννα για να δει τους γονείς του, είπε στους συγχωριανούς του τι ακριβώς κάνουν σε μικρά γερμανικά χωριά, όπου οι κάτοικοι έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα.
Κάτοικοι του χωριού παραδέχθηκαν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ότι το πρόβλημα ήταν πού θα βρεθούν τόσα πολλά χαρτονομίσματα και κέρματα σε δραχμές. Κάποιοι βρήκαν αρκετά κρυμμένα στα σεντούκια τους, ενώ μεγάλη βοήθεια έδωσε η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Βορείου Ελλάδας, που χάρισαν σημαντικό αριθμό χαρτονομισμάτων σε δραχμές.
«Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ=500 δραχμές» δήλωσε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Όλγα Κεχαγιά.
Πριν γίνει η διακίνηση του νέου νομίσματος, οι κάτοικοι του χωριού προσέφυγαν σε νομικούς, που τους διαβεβαίωσαν ότι η κυκλοφορία της δραχμής δεν είναι παράνομη αν γίνεται ταυτόχρονα κυκλοφορία του ευρώ.
Οι αγορές σε δραχμές προς το παρόν γίνονται μόνον στη μικρή αγορά της Πηγής. Ένας συνταξιούχος παίρνει τη σύνταξή του σε ευρώ και τη μετατρέπει σε δραχμές. Κάτι τέτοιο του δίνει την αίσθηση ότι έχει χρήματα πάνω του. Όπως δηλώνει ένας 70χρονος στον «Ελεύθερο Τύπο», η επιστροφή της δραχμής έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates