14/7/12

Επιστολή Τατούλη προς τον Ραϊχενμπαχ προετοιμάζει το διαμελισμό της χώρας

Του Γιώργου Γυπάκη /πηγή ρεπορτάζ thema.gr
Πρώτα ξεπούλησε το υδατικό δυναμικο της Πελοπονήσσου. Τώρα, θέλει να "ανεξαρτητοποιηθεί" για να παραδώσει ολόκληρη την Πελοπόνησσο στους γερμανούς. Επιστολή προς τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, έστειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ζητώντας από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να συμβάλει στο κόψιμο του «γόρδιου εναγκαλισμού» που «ασκεί το κράτος προς τις περιφέρειες» και να συμβάλει στην απελευθέρωση της περιφερειακής διοίκησης. Κάνει εντύπωση, ότι ο Τατούλης αναφέρεται στον Γερμανό, ωσάν να αποφασίζει εκείνος ακόμα και για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τον Καλλικράτη. Τί νόημα έχει αυτό το..."αίτημα" όταν οι αρμοδιότητες είναι καθορισμένες από το νόμο; Μήπως, μας ετοιμάζουν -με το μνημόνιο 3- νέο Καλλικράτη, με τον οποίο θα ανεξαρτητοποιούνται πλήρως οι Περιφέρειες από την κεντρική διοίκηση της χώρας δημιουργώντας μία Ελλάδα - Ομοσπονδία που θα ελεγχεται καλύτερα από τους ξένους; Μήπως ο Τατούλης μας προϊδεάζει για το διοικητικό διαμελισμό της χώρας;Ο κ. Τατούλης επισημαίνει στην επιστολή του ότι απαιτούνται μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις, αλλά φαίνεται ότι η εκ των άνω προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Έχω πολλές φορές τονίσει ότι οι περιφέρειες θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ πιο ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας και ότι οι απαιτούμενες καινοτομίες θα ήταν λιγότερο δύσκολο να προωθηθούν στο περιφερειακό επίπεδο, όπου η αδράνεια είναι μικρότερη», σημειώνει.
Ο περιφερειάρχης που αναφέρεται σταθερά στον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος και στην αναγκαιότητα αυτοδυναμίας των περιφερειών για έξοδο από την κρίση, σημειώνει στην επιστολή του τις διαπιστώσεις της έκθεσης του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας το οποίο έχει εκπονήσει την έκθεση με τίτλο «Μια νέα προσέγγιση για την Ελλάδα».
Η επικεφαλής του Ινστιτούτου, Ντανιέλα Σβάρτζερ, μέσα από τις γραμμές της έκθεσης αυτής υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για μια «Μεταρρύθμιση εκ των Κάτω» (bottom up) και δημιουργία «Ειδικών Ζωνών Εκσυγχρονισμού» με ειδικό καθεστώς, ισχυρή υποστήριξη, περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και περισσότερα κίνητρα προόδου.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, με την ανεργία στα ύψη και δυσκολία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, σημειώνει στη συνέχεια της επιστολής του ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο, οι Έλληνες υποφέρουν, ενώ υφίστανται επιπτώσεις ακόμη και για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Τέλος, ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αξιολογεί το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια τέτοια, από τη βάση, (bottom up) προσέγγιση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη λογική απεγκλωβισμού από το σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, ώστε να μπορεί θεσμικά να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates