31/10/12

Άρης Βελουχιώτης: Το δίλημμα

Μια ταινία του Φώτου Λαμπρινού Μεγάλου μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ η οποία μέσα από το μορφή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη αναφέρεται στην ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της κατοχής. Παράλληλα, αναδεικνύει το κυρίαρχο δίλημμα ως προς τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει το αριστερό κίνημα μετά την Απελευθέρωση: κοινοβουλευτισμός ή ένοπλη πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας. Ενα δίλλημα που προβάλλει ξανά επίκαιρο στην κατεχόμενη Ελλάδα του σήμερα.
Αραγε, η ηγεσία της αριστεράς θα κάνει τα ίδια λάθη που έκανε τότε; Θα αφήσει να περάσει και αυτή η ευκαιρία για να αλλάξει η ιστορία του ελληνικού έθνους και της Ευρώπης ολόκληρης;

Το κείμενο της ταινίας στηρίχθηκε κυρίως στο βιβλίο του ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΤΖΗ «Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε» • Ένα ντοκιμαντέρ για τον μυθικό καπετάνιο της Αντίστασης κατά των Γερμανών, που αποφεύγοντας τους σκοπέλους της λυρικής υμνολογίας και του αποδεικτικού λόγου, θέτει το πρόβλημα της πορείας του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου και της διάψευσης των προσδοκιών που γέννησε. • «Το δίλημμα» γυρίστηκε το 1981 στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας - στους τόπους όπου έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης - και περιέχει συνεντεύξεις των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates