1/10/12

Οκτώ Δήμοι και χιλιάδες Πολίτες υπογράφουν προσφυγή στο ΣτΕ κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη

πηγή: creteplus
Πρωτοφανές το ενδιαφέρον όλη της τοπικής κοινωνίας που δε θέλει να δει την Κρήτη να μετατρέπεται σε "μπαταρία". Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δικηγορικά γραφεία, που είχαν αναλάβει τη συγκέντρωση των υπογραφών, οι ουρές ήταν τεράστιες!

Πρώτη δημοσίευση: 2012-09-30 11:20
Του Ανδρέα Κριτσωτάκη

Σύμφωνα με τα μέλη του "Δικτύου εναντια στις βιομηχανικες ΑΠΕ", ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν αυτή την μεγάλη ανταπόκριση. Όπως φαίνεται όμως το θέμα των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι πλέον γνωστό σε όλη την Κρήτη, οι πολίτες είναι ενήμεροι και έτοιμοι να μην αφήσουν κανένα να υποβαθμίσει - όπως λένε οι ίδιοι- το περιβάλλον του νησιού, θεωρώντας ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ περισσότερες και πιο οδυνηρές από τα οφέλη.
Σημειώνεται ότι μαζί με τους πολίτες πολλοί Δήμοι, όπως του Αγίου Βασιλείου, των Σφακίων, του Αμαρίου και της Ιεράπετρας έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασίας προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη!

Γιατί υπογράφουν οι πολίτες
Από τον περασμένο Ιούνιο εντάχθηκαν στη διαδικασία του νόμου για την ταχεία αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων (Fast Track), 7 έργα, από τα οποία τρία έργα Βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη.

Πρόκειται για δύο αλυσίδες αιολικών σταθμών, η μια σε 33 κι η άλλη σε 36 βουνοκορφές της Κρήτης και στους 4 νομούς κι ένα ηλιοθερμικό σταθμό σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων σε οροπέδιο της Σητείας.
"Τα έργα αυτά είναι συνολικής ισχύος πάνω από 2.100 MW, ισοδυναμούν δηλαδή με τριπλάσια ισχύ από την ήδη εγκατεστημένη ισχύ σε θερμικά εργοστάσια στην Κρήτη, και η ενέργεια που θα παράγεται προφανώς θα
εξάγεται, αφού οι αντοχές του δικτύου της Κρήτης να απορροφούν ενέργεια από ΑΠΕ έχει ήδη εξαντληθεί.
Η εξαγωγή ενέργειας θα γίνεται από δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα ενέργειας.
Για την υλοποίηση των έργων διασύνδεσης έχουν δεσμευτεί οι εταιρείες, με τις άδειες παραγωγής που έχουν πάρει, ενώ έχουν υποβάλλει και νέες αιτήσεις.
Είναι φανερό ότι μέσω αυτής της διαδικασίας προχωρούν ραγδαία οι  ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στην κατασκευή και διαχείριση των δικτύων. Μια ματιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αρκετή για να δει κανείς ότι τα τέλη για τα δίκτυα είναι ήδη 6 φορές περισσότερα από το πολυσυζητημένο "τέλος ΑΠΕ""

Σε απάντηση αυτής της διαδικασίας, τις τελευταίες μέρες σε όλη την Κρήτη, σχήματα πολιτών και πολίτες υπογράφουν συμβολαιογραφικές εξουσιοδοτήσεις προς τους δικηγόρους, στους οποίους έχει αναθέσει το
Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Β-ΑΠΕ να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους σ΄αυτά τα έργα και στη διαδικασία fast track που επιβάλλεται για πρώτη φορά", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Β-ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates