28/11/12

Προβλήτα της Κάτω Σούδας: ένα απέραντο αφοδευτήριο!


Σε καταυλισμό των Ρομά έχει μεταβληθεί όλη η προβλήτα που περιλαμβάνει την ιχθυόσκαλα και το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας. Φυσικά, οταν "εκποιηθεί" το λιμάνι της Σούδας, όλα αυτά, καταυλισμοί, ψαράδες, ναυταθλητικά και ιχθυόσκαλες θα πάρουν πόδι, αλλά μέχρι τότε, θα μπορούσε να ενδιαφερθεί ο αντιδήμαρχος που "διακοσμεί" τη Σούδα και να εκδιώξει τουλάχιστον τους Ρομά, που ήδη προκαλούν προβλήματα στους αθλητές (τους κλέβουν τα παπούτσια που αφήνουν στην προβλήτα) ενώ έχουν μετατρέψει όλη την περιοχή σε δημόσιο αφοδευτήριο.
Την "ωραία" εικόνα συμπληρώνουν τόννοι σκουπιδιών που εκτός από το ότι ρυπαίνουν τον κόλπο και τις εκβολές του Μορώνη, αποτελούν εστία μόλυνσης για τους χρήστες της προβλήτας και το υγροβιότοπο του κόλπου αλλά και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Σούδας συνεχίζει και σήμερα τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν σε έναν τόπο που θα μπορουσε να είναι στολίδι για τα Χανιά μας:




"Οι Ρομά έχουν μετατρέψει την περιοχή σε δικό τους καταυλισμό, λένε οι Σουδιανοί. Όταν ένας δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται από έναν ιδιώτη η μια κοινωνική ομάδα τότε ο χώρος μετατρέπετε από δημόσιος σε ιδιωτικό. Αν ο Δήμος Χανίων πιστεύει ότι η περιοχή είναι κατάλληλη για καταυλισμό των Ρομά τότε ας κατασκευάσει δημόσιες τουαλέτες, απλώστρες και ότι άλλο χρειάζεται. Διαφορετικά ας αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα γιατί όσο καθυστερεί αυτό μεγαλώνει και να μη το μεταφέρει στους πολίτες της περιοχής. Υπόψη ότι στην περιοχή βρίσκεται η ιχθυόσκαλα που τροφοδοτεί τα Χανιά το Ρέθυμνο αλλά και το Ηράκλειο με ψάρια και όπου εκτός των άλλων δημιουργείται και πρόβλημα στις μετακινήσεις των μεγάλων φορτηγών. Λίγο παραπέρα δε βρίσκεται ο Ναυταθλητικός που φιλοξενεί τρία σωματεία με δεκάδες παιδιά αλλά και γονείς που αθλούνται στο γυμναστήριο. Ο δε Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων εκεί μεταφέρει τα σκάφη του όταν έχει αγώνες Έχουν μετατρέψει δε την περιοχή από την ιχθυόσκαλα έως τον υδροβιότοπο του Μορώνη σε δημόσιο αφοδευτήριο. Μετά από το δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων στις 17 Νοεμβρίου προφανώς ο Δήμος καθάρισε την περιοχή εντός του υδροβιότοπου από τα χαρτιά υγείας μόνο, αλλά μέσα σε λίγες μέρες ξαναγέμισε πάλι μια και οι Ρομά συνεχίζουν να διανυκτερεύουν εκεί. Υπολογίστε 10-15 αυτοκίνητα με 5-6 άτομα κάθε αυτοκίνητο. Ακόμα και μέσα στο παρκάκι μπροστά στον Ναυταθλητικό κατασκηνώνουν και βέβαια αφοδεύουν ακόμα και εκεί."


 Σκουπίδια και Πλαστικά στην Ιχθυόσκαλα

"Πολλοί συμπολίτες μας αγνοούν τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλαστικών στη φύση και ειδικά στη θάλασσα. Σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι τα πλαστικά που τα θεωρούσαμε αθάνατα πολύ εύκολα απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες στη θάλασσα ενώ συγχρόνως διασπόνται σε μικροσκοπικές ίνες με αποτέλεσμα να ενσωματώνονται στην θαλάσσια πανίδα και τελικά να καταλήγουν στο πιάτο μας. Παράδειγμα προς αποφυγή η περιοχή κοντά στη τουαλέτα στην άκρη του μόλου που έχει γίνει σκουπιδότοπος. Δήμος Χανίων, Λιμεναρχείο, Λιμενικό Ταμείο, τίνος άραγε αρμοδιότητα είναι;


Δίχτυα, πλαστικά, μισινέζες και φελιζόλ πεταμένα έως ότου τα αποσυνθέσει ο ήλιος και ο άνεμος τα παρασύρει στη θάλασσα.


 
Δεν είναι σπάνιο  φαινόμενο η ρύπανση της θάλασσας με ορυκτέλαια είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος. Στη δεύτερη περίπτωση αυτό συμβαίνει από τα δοχεία που υπάρχουν για τη συλλογή ορυκτελαίων από τις μηχανές των σκαφών.


Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περιοχή μπροστά από την ιχθυόσκαλλα. Δοχεία με ορυκτέλαια με εμφανή τα σημάδια διαρροών. 

 
Ασφαλώς θα υπάρχει καλλίτερος και ασφαλέστερος τρόπος συλλογής αυτών. Η δε περιοχή έχει γίνει εκτός από δημόσια τουαλέτα και τόπος εναπόθεσης μπαζών και σκουπιδιών.






Το τελευταίο δε διάστημα μεταφέρθηκε στη περιοχή αυτή, η γνωστή σχεδία που ήταν στο ανατολικό τμήμα του παλιού λιμανιού των Χανίων. Με τίνος την άδεια μεταφέρθηκε εκεί και τοποθετήθηκε πάνω σε βαρέλια. Είναι σίγουρο ότι δεν θα θρηνήσουμε κάποια στιγμή θύματα δεδομένου ότι είναι σε αφύλακτο χώρο και τα παιδιά παίζοντας περνούν κάτω από τη σχεδία;

1 σχόλιο:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates