14/11/12

Lagarde: Λύση τώρα ή φεύγουμε-Στο τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ

του Νίκου Μουντάκη
Επιμένει η Κριστίν Λγκάρντ την εξεύρεση συνολικής πολιτικής και ταχείας λύσης για την Ελλάδα η οποία θα συμπεριλαμβάνει το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε δηλώσεις της από Μαλαισία επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων με την Ευρωζώνη και το Βερολίνο εμμένοντας όμως στην προσέγγιση της συνολικής λύσης.
Σε δηλώσεις που έκανε από τη Μαλαισία, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε πως όλοι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν τον ίδιο στόχο: να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας. Η τακτική που ακολουθεί η Κριστίν λαγκάρντ οδήγησε και το IIF να προσδεθεί στο άρμα του ΔΝΤ καθώς η πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να αποτρέψει απώλειες βραχυχρόνια αλλά οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μεσο-μακροπρόθεσμα θα επιβαρυνθεί ξανά ο ιδιωτικός τομέας.
Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποχωρήσει από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεισφέρει με περισσότερα κεφάλαια.
Μια λύση, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, θα ήταν η σύνδεση των μελλοντικών πληρωμών προς την Ελλάδα με τις οικονομικές της επιδόσεις, λύση η οποία όμως θα μπορούσε να εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόσθετων μέτρων σε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Οι εταίροι θα πρέπει εντός της εβδομάδας να έρθουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates