14/12/12

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στηρίζει την Κοινωνική Κουζίνα

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εκφράζει τη συμπαράστασή της στη δράση της συλλογικότητας της Κοινωνικής Κουζίνας η οποία, παρά την υποδειγματική λειτουργία της, εξακολουθεί να απειλείται από τον Δήμο Χανίων, με έξωση από το χώρο του 1ου Γυμνασίου στην οδό Τσουδερών.
Η Κοινωνική Κουζίνα που δραστηριοποιείται κυρίως στη σίτιση απόρων κατοίκων χωρίς διάκριση εθνικότητας, φύλου ή φυλής, δρα παράλληλα με τα συσσίτια της Σπλάντζιας, το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών και άλλες συλλογικότητες στο χώρο της Σπλάντζιας. Οι δράσεις αυτές σε συνδυασμό με τις δράσεις της νεολαίας που ζει στην περιοχή, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στα στενά της Σπλάντζιας αναδεικνύουν τη γειτονιά και τους κατοίκους της, ως γειτονιά της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της εναλλακτικότητας.
Σε περιόδους κρίσης, η ουσία της ανθρώπινης ψυχής είναι η αλληλεγγύη και η προσφορά του ενός στον άλλο. Όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στη Σπλάντζια το αποδεικνύουν αυτό έμπρακτα με το βηματισμό τους, ένα βηματισμό που κινείται στα χνάρια ενός από αυτούς που την αγάπησαν και έδρασαν προδρομικά σε αυτήν, του Κωστή Νικηφοράκη.
Δεν κατανοούμε την ιδιαίτερη σπουδή να μεταφερθεί η Κοινωνική Κουζίνα στο παλαιό ψυχιατρείο, δηλαδή να εξοβελιστεί σε έναν χώρο μη προσβάσιμο για όσους έχουν ανάγκη τη δράση της και ουσιαστικά να καταστεί αναποτελεσματική. Η δύσκολη κατάσταση των εμπόρων της περιοχής δεν σχετίζεται με τη δράση των συσσιτίων στην περιοχή, αλλά με τις πολιτικές που διαλύουν το μικρομεσαίο εμπόριο, τις ίδιες πολιτικές πού οδηγούν καθημερινά δεκάδες ανθρώπους στην πόρτα της Κοινωνικής Κουζίνας. Αυτές τις πολιτικές θα τις παλέψει η κοινωνία ενωμένη κι όχι αλληλοσπαρασσόμενη.
Αν η μεταστέγαση είναι απαραίτητη, η δημοτική αρχή οφείλει να βρει δημόσιο ή δημοτικό χώρο, εντός του αστικού ιστού για την μεταστέγαση της Κοινωνικής Κουζίνας, με τρόπο που να γίνονται σεβαστές οι αρχές της συλλογικότητας δηλαδή η αυτοοργάνωση και η απουσία οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου ελέγχου –οικονομικού, πολιτικού ή άλλου.
Καλούμε την χανιώτικη κοινωνία να στηρίξει με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά, την Κοινωνική Κουζίνα ως δράση αλληλεγγύης και αντίστασης στην εξαθλίωση που αγγίζει όλο και περισσότερο κόσμο συνεπεία της μνημονιακής πολιτικής.

Το Γραφείο Τύπου
Του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates