13/12/12

Στημένο το παιχνίδι με τη ΔΕΗ: βάζουν αυξήσεις για να δικαιολογήσουν τους ιδιώτες

Θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές για να ανοίξει η αγορά. Κινήσεις που θα διευκολύνουν και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Υπό την πίεση της τρόικας και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν αρχίσει παρασκηνιακά οι προετοιμασίες για την ιδιωτικοποίηση «κομματιών» της ΔΕΗ και την εκχώρηση τομέων εργασιών της σε εγχώριους και πολυεθνικούς ομίλους  του κλάδου ενέργειας.  Το ενδιαφέρον σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στον τομέα εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, όπου οι πρώτες προσπάθειες εισόδου «ευκαιριακών» παικτών κατέληξαν σε φιάσκο, επί ζημία των καταναλωτών  και της ΔΕΗ. 
Το έδαφος προλειαίνεται τώρα για την είσοδο ισχυρών, αξιόπιστων επιχειρήσεων, που θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους το παραγωγικό  δυναμικό και τα δίκτυα της ΔΕΗ, καθώς και τις δυνατότητας προμήθειας φθηνότερου ρεύματος από άλλες χώρες.
Σε μικρό χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν στην αγορά νέες εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος,  οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν έως και 20-25% φθηνότερα από τη ΔΕΗ. Όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί μοντέλο ΟΤΕ για το άνοιγμα της αγοράς και εν συνεχεία θα διαμορφωθεί νέο πλαίσιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Εκεί το σενάριο που προκρίνεται είναι η πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων και η λειτουργία με outsourcing άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. 
Με τα σημερινά δεδομένα, στον τομέα  εμπορίας δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για να μπορούν να κερδίσουν, πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια.  Αυτό αφ’ ενός θα επιτρέψει στις ιδιωτικές εταιρίες να εμφανισθούν ανταγωνιστικές και αφ’ ετέρου θα διευκολύνει τις μελλοντικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ: Με τις αναπροσαρμογές τιμολογίων η κερδοφορία της θα αυξηθεί και η εταιρία θα γίνει ελκυστικότερη  για διεθνείς επενδυτές.
Το «χαλί» για τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα θα στρωθεί λοιπόν με σταδιακές, διαδοχικές αυξήσεις τιμολογίων, κυρίως στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης. Οι επιβαρύνσεις στη βιομηχανία και στους μεγάλους καταναλωτές – με ακραίο παράδειγμα  την ενεργοβόρο «Αλουμίνιον Ελλάδος» του ομίλου Μυτιληναίου – θα είναι βέβαια πολύ μικρότερη,  για «αναπτυξιακούς» λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates