21/12/12

Εθνική επιτυχία Τσίπρα: Η Βραζιλία θα ζητήσει διαγραφή του χρέους μας στο ΔΝΤ

Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ (ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ)
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, αλλά και επαφές με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους περιλάμβανε η ατζέντα της τελευταίας ημέρας της επίσημης επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, στη Βραζιλία.

Στη συνάντηση με την Ντ. Ρούσεφ, που έγινε αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπραςσυνοδευόταν από τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, καθώς και τον Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γ. Δραγασάκη. Κατά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία των νευραλγικών υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, εκφράστηκε εκατέρωθεν η αντίθεση στη "μειωμένης διορατικότητας" πολιτική της λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία πρόθεση για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και σε επίπεδο συνεργασιών, ακόμα και στον αμυντικό τομέα. Η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται σήμερα στην Αργεντινή και το Μπουένος Άιρες, όπου θα συνεχίσει τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο έως την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Λατινική Αμερική.
"Χρειάζονται ραγδαίες αλλαγές στην πολιτική κατά της κρίσης"
"Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις διεργασίες στην Ελλάδα" ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάρκο Μάια σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, υποστηρίζοντας ότι "η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει με καλό τρόπο την κρίση". Ειδικότερα σημείωσε πως "δεν θεωρούμε ότι η κρίση αντιμετωπίζεται βάλλοντας κατά των εργαζομένων, θεωρούμε ότι χρειάζονται ραγδαίες αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζεται και ριζική αλλαγή στον τρόπο σκέψης πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης". Μάλιστα, ο Μ. Μάια ανέφερε ότι είχε πει στον τότε Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί ότι "το μοντέλο αυτό, που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Λατινική Αμερική, είναι αποτυχημένο". Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο της Προεδρίας για Διεθνή Θέματα, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, ο οποίος, σημειωτέον, έπλεξε το εγκώμιο του Αλ. Τσίπρα λέγοντας πως όλοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ.
"Να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών"
"Στο πρόσωπό σας βλέπουμε πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σε Ελλάδα και Ευρώπη, σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη τιμή και χαρά και ευχόμαστε οι σχέσεις των δυο λαών και των δυο κρατών να αναβαθμιστούν σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών, σε μια επωφελή βάση για τις δυο χώρες", είπε ο υπουργός Άμυνας Σέλσο Αμορίμ υποδεχόμενος σε εγκάρδιο κλίμα την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο υπουργείο. Παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του για την Ελλάδα δηλώνοντας ότι τόσο η χώρα του όσο και ο ίδιος αισθάνονται "φίλοι και σύμμαχοι του ελληνικού λαού", ενώ επέδειξε ουσιαστικό ενδαφέρον αλλά και γνώση για τα ελληνικά ζητήματα και την κρίση που χτυπάει τη χώρα. Ο Βραζιλιάνος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση με σεβασμό στις ανάγκες του ελληνικού λαού και, αφού ανέφερε ότι "ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές", εξήγησε ότι "πέρα από το στοιχείο της κρίσης, υπάρχει και η θετική διάσταση των ιστορικών ευκαιριών, όπως το άνοιγμα νέων δρόμων".
Την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική και τη σημασία της Βραζιλίας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης που επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων. Επιπλέον επεσήμανε ότι Σ. Αμορί, που έχει διατελέσει έξι χρόνια υπουργός Εξωτερικών, ακολουθούσε πάντοτε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Παράλληλα, οπρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρότεινε να διερευνηθούν οι συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών και στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας, όπου η Ελλάδα κατέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στηντεχνολογία και την τεχνογνωσία, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν τη διερεύνηση αυτού του τομέα σε επωφελώς αμοιβαία βάση.
"Σύμβολο αντίστασης ο ΣΥΡΙΖΑ"
Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα, ο οποίος σημείωσε ότι γνωρίζει τι σημαίνει να υποφέρουν οι λαοί με το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης."Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις, έχουμε δηλώσει με σθεναρό τρόπο την αντίδρασή μας στη λιτότητα και τη μειωμένη πολιτική διορατικότητα που τη συνοδεύει", είπε ο υπουργός.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργεί κοινό έδαφος για την ύφεση στην Ευρώπη και "μπορεί να επηρεάσει και τις λατινοαμερικανικές οικονομίες ακόμη κι αν δεν εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας".
Αναφερόμενη στις προεκτάσεις της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία χαρακτήρισε σημαντικό το ταξίδι στηΛατινική Αμερική, "όπου οι λαοί αποφάσισαν δημοκρατικά να απορρίψουν τον νεοφιλελευθερισμό που θεωρείται μονόδρομος στην Ευρώπη". Επίσης επεσήμαναν ότι "δεν παραβλέπουμε τις διαφορές, αλλά υπάρχουν κοινές ανησυχίες και φόβοι για την παγκόσμια οικονομία". Στο ίδιο πλαίσιο τα μέλη της αντιπροσωπείας σημείωσαν τον "ιδιαίτερο" ρόλο που παίζει η Βραζιλία στοΔΝΤ και συζήτησαν για το ζήτημα του χρέους.
Από την πλευρά του ο υπουργός συμφώνησε με τις εκτιμήσεις της αντιπροσωπείας για την κρίση και τις συνέπειές της στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι η πολιτική είναι κρίσιμη σε τέτοιες στιγμές. Ο υπουργός αναγνώρισε τις ομοιότητες Ελλάδας - Βραζιλίας αναφορικά με τις συνέπειες των πολιτικών του ΔΝΤ στις δυο χώρες. Σε σχετική ερώτηση ο Αντ. Πατριότα ανέφερε πως τους προβληματίζει ορόλος του ΔΝΤ στη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, ιδιαίτερα τώρα, όπως είπε, που χρηματοδοτεί χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και πως γι' αυτόν τον λόγο, στο πλαίσιο τωνBRICS έχει αρχίσει ένας προβληματισμός για τη δημιουργία νέων θεσμών διακρατικής συνεργασίας και χρηματοδότησης, ενώ ανέφερε ότι το 2013 στη Ν. Αφρική θα αποφασιστεί η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός εικονικού κοινού νομίσματος.
Στην "ελπίδα και την προοπτική που γεννά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη αλλά και όλον τον κόσμο" αναφέρθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής Παρπέτουα Αλμέιδα, η οποία παρευρέθηκε στη συνάντηση, με τον Αλ. Τσίπρα να την προσκαλεί στην Ελλάδα, αφού προέρχεται από την επαρχία της Αμαζονίας της Βραζιλίας, εκδηλώνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη και από τη Βραζιλία στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στρατηγική της Βραζιλίας στο ΔΝΤ στο επίκεντρο συνάντησης με το ΥΠΟΙΚ
Μια ενδιαφέρουσα, λόγω της συμμετοχής της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, συνάντηση είχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Δραγασάκης και ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κ. Αθανασίου με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία συζήτησαν τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, καθώς επίσης και τη στρατηγική της Βραζιλίας στο ΔΝΤ. Επιπλέον υπήρξε συνάντηση της αντιπροσωπείας με εκπροσώπους του Βραζιλιάνικου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB). Στο πλαίσιο του χθεσινού προγράμματος η πρεσβεία παρέθεσε δεξίωση στην αντιπροσωπεία, ενώ υπήρξε συνάντηση και με εκπροσώπους της ομογένειας.
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012
ΠΗΓΗ:  "ΑΥΓΗ"(20/12/12)

 
Ο Λούλα μας εύχεται καλή τύχη

Ψυχραιμία και θέληση συνέστησε στον ελληνικό λαό, ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που επισκέπτεται τη Βραζιλία.
Αντί για τη δημοσιονομική προσαρμογή, πρότεινε την οικονομική ανάπτυξη και ευχήθηκε στους Έλληνες πολίτες «καλή τύχη».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, που φέρεται να επιτυγχάνει τον αρχικό του στόχο, βρίσκοντας ολοένα και νέες «συμμαχίες» μεταξύ των πολιτικών φορέων που επισκέπτεται στη Βραζιλία – πράγμα που θα επιδιώξει στη συνέχεια, επισκεπτόμενος και την Αργεντινή - έστειλε το μήνυμα ότι όπως τη Βραζιλία, έτσι και στην Ελλάδα «η ελπίδα θα νικήσει τον φόβο»

«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον ελληνικό λαό είναι ότι σ’ αυτή τη στιγμή της κρίσης πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις. Να μη γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση, αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, εκτιμώντας πως ούτε η χώρα μας ούτε και καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα βίωνε τις σημερινές καταστάσεις, αν πριν από τέσσερα χρόνια είχαν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις.

«Σε περίοδο κρίσης, η λέξη κλειδί δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή. Εδώ στη Βραζιλία η λέξη κλειδί ήταν η οικονομική ανάπτυξη μαζί με το εμπόριο, μαζί με τις επενδύσεις, μαζί με τις θέσεις εργασίας, μαζί με την κατανάλωση και γι’ αυτό η Βραζιλία έχει ανέβει από τη δέκατη στην έκτη θέση στην παγκόσμια οικονομία», συνέχισε. Απευθυνόμενος δε στον ελληνικό λαό, τον προέτρεψε να μην χάσει ποτέ την ελπίδα του και να συνεχίσει την μάχη με το κεφάλι ψηλά.

«Ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση», κατέληξε, ευχόμενος στους Έλληνες «καλή τύχη».
"Στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ευτυχής για την ανακάλυψη ισχυρών συμμάχων του ελληνικού λαού. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε μαζί του, υποστήριξε πως του εξήγησε ότι πριν από δέκα χρόνια, στην μακρινή από την Ελλάδα, Βραζιλία, η ελπίδα νίκησε τον φόβο.
Όσο για το μήνυμα του Προέδρου Λούλα προς τους Έλληνες να μην απελπιστούν, υποστήριξε πως είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης..

Εν τω μεταξύ, τις πτυχές, το βάθος, την έκταση και τα χαρακτηριστικά της κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα συζήτησε χθες ο κ.Τσίπρας και με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας. Οι δύο πλευρές μάλιστα συμφώνησαν να... συσφίξουν τις σχέσεις τους, στέλνοντας εκατέρωθεν αντιπροσωπείες στα συνέδριά τους που θα διεξαχθούν μέσα στο 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates