8/2/13

Συμπαράσταση στους διωκόμενους Δικαστές από 135 Δικηγόρους των Χανίων

Συμπαράσταση στους διωκόμενους δικαστές εκφθάζουν 135 δικηγόροι των Χανίων. Με κείμενό τους οι Δικηγόροι εκφράζουν την υποστήριξή τους «στις κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων των κατώτερων Δικαστηρίων και στα δίκαια αιτήματά τους». Παράλληλα, καταγγέλουν την κυβέρνηση και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του εισαγγελέα Χανίων Ιωάννη Πενταγιώτη.
Το κείμενο επιδόθηκε στην προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Χανίων, που προήδρευσε στη χθεσινή Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Χανίων και στον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης. Θα επιδοθεί ακόμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον υπουργό Δικαιοσύνης και στις Δικαστικές Ενώσεις.
Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:
«Ενας ξένος ταξιδιώτης που γύριζε απ’ το τρίτο Ράιχ και τον ρώτησαν ποιος κυβερνάει εκεί κάτω στ’ αλήθεια;
Αποκρίθηκε: ο τρόμος».
Μπέρτολτ Μπρεχτ
«Οι δικηγόροι των Χανίων, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων των κατώτερων Δικαστηρίων και στα δίκαια αιτήματά τους:
• γιατί και αυτοί, μαζί με τον λαό, υφίστανται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη μείωση των αποδοχών τους, με την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με την εντατικοποίηση της δουλειάς, κυρίως των δικαστών των κατώτερων Δικαστηρίων, με τη θεσμοθέτηση αυταρχικού χαρακτήρα πειθαρχικών και υπηρεσιακών επιπτώσεων, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για την ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα άμεσης χειραγώγησής τους από την κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα,
• γιατί και αυτοί, μαζί με τους δικηγόρους και τον λαό, ζουν τη συρρίκνωση των όρων παροχής δικαστικής προστασίας, με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της Δικαιοσύνης, με την υποβάθμιση των όρων εξέτασης των υποθέσεων που αφορούν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, με τις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων του μεγάλου κεφαλαίου, με τις ρυθμίσεις – μέγγενη για τους δικηγόρους, ώστε οι νομικές υπηρεσίες να γίνουν απλησίαστες για τον λαό και η Δικαιοσύνη πιο ταξική στην υπηρεσία της οικονομικής ολιγαρχίας.
Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι χρέος για τους δικαστές να μην μετατραπούν σε διεκπεραιωτές της αντιλαϊκής νομολογίας των ανωτάτων Δικαστηρίων, αλλά να σταθούν δίπλα στον λαό, που αγωνίζεται, σε συνθήκες μάλιστα κρίσης, για την επιβίωσή του και σε κοινή πορεία με τους δικηγόρους και να υπερασπιστούν ‘το δίκιο του’. Αυτό υπαγορεύει σήμερα κάθε τίμια συνείδηση δικαστή και εισαγγελέα. Γιατί μόνο το δίκιο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα διαρκή μνημόνια, τις μειώσεις των μισθών και συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για τους εργαζομένους, την κατάργηση του οκταώρου, την απελευθέρωση των απολύσεων, ενάντια στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην υγεία όλου του λαού, ενάντια στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στις ‘νόμιμες’ φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, μπορεί να υποστηρίξει το δίκιο τους ενάντια στην κατακρήμνιση των δικών των αποδοχών και στη φαλκίδευση των δικαιωμάτων τους.
Αυτό υπαγόρευσε και η συνείδηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων Ιωάννη Πενταγιώτη, ο οποίος ανάρτησε στο Διαδίκτυο επιστολή με την οποία καταδικάζει την πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης που εξαθλιώνουν τον λαό, καυτηριάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τα κρίνει συνταγματικά και τάσσεται υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων δικαστών και εισαγγελέων.
Και ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση των ζητημάτων, όπως τα θέτει ο εισαγγελέας στην επιστολή του, καταδικάζουμε την απαράδεκτη πειθαρχική δίωξη που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες εναντίον του, ως και εναντίον της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κεφαλληνίας Βικτωρίας Μαρσιώνη που με σχόλιο της επιδοκίμασε, απλώς, το περιεχόμενο της επιστολής, με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, η οποία δεν συνάδει με το ήθος του δικαστή εντός και εκτός Υπηρεσίας, προαναγγέλλοντας μάλιστα, μετά από έγκριση της Βουλής ή του Συμβουλίου και την ποινική των δίωξη για το αδίκημα της δημόσιας περιύβρισης της Βουλής (άρθρο 157 παρ. 3 Π.Κ.).
Και πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με την κυβέρνηση,
• κάνει ένα νέο βήμα στον αυταρχικό κατήφορό της. Δεν περιορίζεται στις κατάπτυστες εγκυκλίους και παραγγελίες για διώξεις εργατών, μαθητών και γενικότερα του λαού που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Επεκτείνει την τρομοκρατική συμπεριφορά της ακόμη και σε εισαγγελείς και δικαστές, επιχειρώντας να πνίξει κάθε φωνή που ασκεί κριτική στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της, ακόμη κι αν προέρχεται από το ίδιο το σώμα της.
Για τον λόγο εμείς οι δικηγόροι των Χανίων, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, της Χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου απαιτούμε την άμεση παύση των απαράδεκτων διώξεων».
Ακολουθούν εκατόν τριάντα πέντε (135) υπογραφές δικηγόρων.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates