20/2/13

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ 1.800 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ

Μέσα στο πυκνό δάσος της ορεινής Χαλκιδικής βρίσκεται και η έκταση όπου θα γίνει η νέα εξόρυξη στην περιοχή Σκουριές. Το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε συνολική έκταση 3.200 στρ. στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», από την οποία θα υλοτομηθούν τα 1.800 στρ. δάσους.«Με μια παραχώρηση με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ», υποστηρίζουν κάτοικοι και φορείς που αντιδρούν. Τα βάζουν μάλιστα και με το δήμαρχο Αριστοτέλη, πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Πάχτα, ο οποίος είχε καρατομηθεί επί κυβέρνησης Σημίτη, όταν του καταλογίστηκε ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη του ξενοδοχείου «Πόρτο Καρράς».



Τον καταγγέλλουν για προσωπικά ανταλλάγματα, ενώ ο ίδιος δηλώνει υπέρ της επένδυσης γιατί θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και αρνείται τις καταγγελίες. Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε μάχες μεταξύ κατοίκων που είναι υπέρ και κατά της επένδυσης με ΜΑΤ, δακρυγόνα και συλλήψεις, που είχαν αποτέλεσμα μέχρι και φωτιές στο δάσος από τα δακρυγόνα.

Ηδη έχει συζητηθεί στο ΣτΕ προσφυγή για τον τρόπο παραχώρησης της έκτασης, ενώ αναμένεται απόφαση του ΣτΕ από το καλοκαίρι για την περιβαλλοντική μελέτη, πάντα έπειτα από προσφυγές των αντιδρώντων.

«Η έκταση δεν παραχωρήθηκε για 1 ευρώ. Η εταιρεία κατέβαλε 2,2 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση», είχε δηλώσει στην «Ε» τον Ιανουάριο ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», Κώστας Γεωργαντζής. Επισημαίνει ότι δεν αντιδρά η πλειονότητα των κατοίκων, αλλά μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ενισχύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εργασίες

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2012. Τα 3/4 της εξόρυξης θα γίνουν με τούνελ και το 1/4 επιφανειακά, καθώς το κοίτασμα φτάνει τα 800 μ. βάθος. Στις 600 υπάρχουσες θέσεις εργασίας αναμένεται να προστεθούν ακόμη 1.600 νέες, ενώ θα αναπτυχθούν 3.500 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Πριν από ενάμιση μήνα 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας «ότι η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." παραβιάζει απροκάλυπτα και κατ' εξακολούθηση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ευνοϊκότατη μεταχείριση τόσο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και από τις διωκτικές αρχές».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates