13/3/13

Ανένδοτος Αγώνας στην Ιεράπετρα για την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων από τα μνημόνια

Να πώς αντιστέκεται η τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας στις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης που εναντιώνονται στα συμφέροντά της. Τοσο η υπόθεση της κατάργησης του τοπικού Νοσοκομείου όσο και του τμήματος των ΤΕΙ Μάρκετινγκ που καταργείται με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, έβγαλε κυριολεκτικά το σύνολο των κατοίκων στους δρόμους. Επικεφαλείς αυτού του αγώνα, είναι μεταξύ άλλων οι ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στο δημοτικό συνδυασμό Πολίτες εν Δράσει, με μεγάλη επιρροή στην κοινωνία και σημαντική δράση. Η τοποθέτηση του Μιχάλη Μαχαιρά, επικεφαλή της δημοτικής παράταξης «Πολίτες εν δράσει», στην έκτατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας (6-3-2013), δίνει το στίγμα αυτού του αγώνα, αλλά κυρίως δίνει ένα μήνυμα για το πως πρέπει να προχωρήσουν από δω και πέρα τα κινήματα των πολιτών.

«Να μου επιτρέψετε μια πολύ σύντομη αναδρομή στα δυόμιση τελευταία χρόνια πριν έρθω στο τι συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε τώρα για να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία διάλυσης της κοινωνίας μας.
Από τον Οκτώβρη του 2010, κύριε Δήμαρχε, λέγαμε ότι ο γάμος, που προήλθε από τη συνένωση των δύο πρώην δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δυστυχώς θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της επιδίωξης συναίνεσης από την τοπική κοινωνία ενόψει των μεγάλων αλλαγών που θα έρθουν ως συνέπεια του Μνημονίου και της πολιτικής που ασκούνταν.
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στο ακέραιο.
Υποστηρίξατε τον Καλλικράτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε μιλούσατε για τομή στην Αυτοδιοίκηση. Ότι θα φέρει νέα έσοδα, πιο αποτελεσματικούς Δήμους κ.ο.κ. Λέγαμε τότε ότι είναι μια αντιδημοκρατική αντιμεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Τ.Α. και αποστράγγισης από τους πόρους που πραγματικά έχει ανάγκη μια τοπική κοινωνία προκειμένου να λειτουργήσει.
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στην πορεία. Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει από τους κρατικούς πόρους στην Τ.Α. Συνεχώς παίρνονται νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Μόλις προχθές ενημερωθήκαμε από τον Τύπο ότι η Τ.Α. χάνει και το δικαίωμα να ενοικιάζει αιγιαλό. Τα έσοδα από τις ομπρέλες… Χάνουμε και αυτά τα λίγα που μένουν. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Τ.Α. με αυτή την πολιτική δεν έχει μέλλον.
Στη συνέχεια είχαμε το θέμα του Καλλικράτη στην Υγεία, με τις συνενώσεις, τις συνδιοικήσεις κ.ο.κ. Υπερασπιστήκατε σαν δημοτική αρχή (…) με πάθος όλη αυτήν την αντιμεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, υπερασπιστήκατε τις συνενώσεις, υπερασπιστήκατε το Νόμο Λοβέρδου.
Τότε λέγαμε ότι είναι ένας Νόμος που θα οδηγήσει στην απαξίωση και του Νοσοκομείου μας και θα κλείσει πάνω από 50 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Πολλές φορές ακούστηκαν απόψεις, για επιμέρους ζητήματα, όπως για το κλείσιμο της Μαθητικής Εστίας. Ακούσαμε από το στόμα σας κύριε Δήμαρχε ότι κόστιζε πολύ. Αυτά ακούγονταν ενώ ήταν σε εξέλιξη οι καταργήσεις.
Αντίστοιχα επιχειρήματα και απόψεις ακούστηκαν και κατά την κατάργηση όλων των Υπηρεσιών όλο αυτό το διάστημα.
Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο: Τι κάνουμε σήμερα; Με δεδομένη την καθολική απαίτηση και διάθεση του κόσμου της Ιεράπετρας να μην κάνει ούτε βήμα πίσω σε σχέση με τη δύσκολη υφιστάμενη κατάσταση. Προφανώς οι παραιτήσεις μας και μιλάω για τη δημοτική μας παράταξη, τους Πολίτες εν Δράσει, είναι στη διάθεσή σας, αφού αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε αυτό το όπλο πολιτικής πίεσης. Αυτό το είχαμε εξάλλου, εξαρχής δηλώσει και ήταν γνωστό.
Να προσθέσω, επίσης, ότι οι παραιτήσεις δεν έχουν κανένα νόημα, αν δεν διακηρύξουμε όλοι μαζί ευθαρσώς ότι, ανεξαρτήτως του τι θα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, δε θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του. Δηλαδή, δε θα φύγει ούτε καρέκλα από το ΤΕΙ Ιεράπετρας και ας βρουν αυτοί τρόπο να υλοποιήσουν αυτό το κλείσιμο. Δε θα επιτρέψουμε δηλαδή ούτε την αλληλογραφία, ούτε καμιά διαδικασία που θα κινηθεί, ώστε να μεταφερθεί το ΤΕΙ μας από δω. Αυτό έχει γίνει σε άλλους Δήμους σε πολλές περιπτώσεις, σε κλεισίματα Εφοριών, όπου μπήκαν μπροστά οι τοπικές κοινωνίες και κατάφεραν να έχουν αποτελέσματα, παρά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τα Υπουργεία.
Θεωρώ λοιπόν ότι το ζήτημα των παραιτήσεων πρέπει να συνοδεύεται με την απαρχή ενός ανένδοτου αγώνα για να μην επιτρέψουμε την υλοποίηση κανενός από αυτά τα σχέδια.
Αναφερθήκατε κύριε Δήμαρχε στο ζήτημα των επόμενων εκλογών. Υπάρχει ένα διάχυτο άγχος και στην Κυβέρνηση, έχει διατυπωθεί από κυβερνητικά χείλη, για το τι θα προκύψει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτές έχουν οριστεί αρχικά για τον Ιούνιο του ’14, αλλά ακούγεται εντόνως ότι θα τις πάνε ένα χρόνο μετά. Αυτό το λένε, γιατί φοβούνται από την πλευρά της τρικομματικής πως θα προκύψουν δήμαρχοι, δημοτικές αρχές, που θα εκφράζουν αυστηρά τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και δε θα δέχονται εντολές από την κυβέρνηση. Αν θέλετε, λοιπόν, να δεσμευτούμε όλοι εδώ ότι θα απομακρυνθούμε από τον αγώνα για την τοπική κοινωνία και ζητάτε από τώρα δηλώσεις μη συμμετοχής αυτές δε θα τις πάρετε από μας. Χωρίς να προδικάζω συμμετοχή μας, οποιουδήποτε συμβούλου των Πολιτών εν Δράσει, στις επόμενες εκλογές. Αλλά υπάρχει πραγματικά τεράστια ανάγκη να προκύψουν δημοτικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα, που να εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και να αγωνίζονται γι’ αυτές, χωρίς να έχουν καμία εξάρτηση από την κεντρική εξουσία.
Κλείνοντας, να πω ότι, ανεξάρτητα του τι θα αποφασίσουμε εμείς εδώ σήμερα, ετεροχρονισμένα βέβαια – γιατί η απόφαση αυτή έπρεπε να έχει παρθεί δέκα μέρες πριν, όταν ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση το τελικό σχέδιο- η κοινωνία της Ιεράπετρας έχει δείξει ότι θα προχωρήσει. Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η δημοτική αρχή ή το δημοτικό συμβούλιο.
Ξεκινάμε, λοιπόν, ένα αγώνα ακόμα κι αν πάρουν αποφάσεις για τη διάλυση της κοινωνίας μας, να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις αυτές να υλοποιηθούν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates