26/3/13

Το δίδαγμα της Κύπρου

Ολο και πιο έντονα διαγράφεται η ανάγκη να αναζητήσουμε τη λύση αλλού. Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της Κύπρου φέρνει και το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις κυρίαρχες επιλογές του. Ζητήσαμε από τους Κύπριους να βρουν τη λύση εκτός Τρόικας και διαπιστώσαμε πως η Τρόικα και η Ευρωζώνη είναι ταυτόσημες έννοιες κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον στη δική μας γενιά. Τώρα, που οι πανηγυρισμοί του "ηρωικού Οχι" των Κυπρίων κινδυνεύουν να γυρίσουν μπούμεραγκ πάνω μας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε και για την Ελλάδα.  Η λύση είναι αλλού, μακριά από την τρόικα και τους εκβιασμούς της ευρωζώνης. Και καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να προετοιμαζομαστε γι αυτό.

Λυπάμαι για όσους θα στενοχωρήσω, αλλά η αλήθεια είναι αυτή: δεν έπρεπε ποτέ να παραχωρήσουμε το δικαίωμα της πολιτικής στους οικονομολόγους. Ετσι φτάσαμε τον κόσμο να εξουσιάζουν οι οικονομικές θεωρίες, απομωνώνοντας τις ιδεολογίες που τις περιείχαν. Αλλά η οικονομία έχει στενά όρια - οι οικονομολόγοι κινούνται εντός θεωριών ορίων και γραμμών. Οι πολιτικοί έχουν την ευελιξία του προτάγματος που αλλάζει ανάλογα με την περίσταση. Οσο ασχολούμασταν με το ρεαλισμό των αριθμών χάσαμε την ουσία της πολιτικής που είναι η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, χωρίς υπολογισμούς και μετρήσεις. Η οικονομία είναι άψυχη ενώ η πολιτική εχει ψυχή. Βαθειά.

Οσο η οικονομία καταδυναστεύει τους λαούς, η πολιτική κραυγάζει: αφήστε ελεύθερο τον κόσμο, αποδεσμεύστε τον από το νόμισμα.  Κάποια άλλη Ενωση μπορεί να δημιουργηθεί στον ευρωπαϊκό νότο.

Γιώργος Γυπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates