28/3/13

Κοινωνικό Παντοπωλείο: οι "φιλάνθρωποι" βραβεύθηκαν αναμεταξύ τους!

του Γιώργου Γυπάκη
Το να βραβευόμαστε αναμεταξύ μας είναι ένα τυπικό χανιώτικο "έθιμο", που προέρχεται από τις ροταριανές και μασονικές συνήθειες. Αλλά, κάποιες φορές, ξεφεύγει από κάθε όριο και γίνεται αδιάντροπη αυτή η πρακτική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, είναι και εντελώς μα εντελώς αντιχριστιανική.
Μιλάω για τη βράβευση των χορηγών του κοινωνικού παντοπωλείου από το Δήμο Χανίων, που δεν ξέρω με ποιά πρόφαση και εξυπηρετώντας ποιά ανάγκη, έγινε με κάθε φανφάρα και μεγαλοπρέπεια χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κοινωνικό παντοπωλείο, έγινε για να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας εκείνους, που χτυπημένοι από την κυριαρχούσα πολιτική των μνημονίων, βρέθηκαν ξαφνικά να στερούνται τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους. Εξαιτίας μιας πολιτικής της οποίας εκφραστές παραμένουν τόσο ο Δήμαρχος όσο και κάποιοι από τους βραβευθέντες.

Και μόνο γι αυτό, θάπρεπε η Δημοτική Αρχή να συνεχίσει το έργο της στο κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά με σκυμένο το κεφάλι, ταπεινά και με μετριοφροσύνη. Αλλά όχι. Αυτά δε μας ταιριάζουν εμάς.
Μεγάλωσα - μεγαλώσαμε, η δική μου γενιά, μαθαίνοντας στο σχολείο και στην οικογένεια, πώς ωφείλουμε να αγαπάμε αλλήλους, να στηρίζουμε το συνάνθρωπό μας όσο μπορούμε, να δίνουμε όσοι έχουμε κάτι από το περίσσευμά μας σ' αυτούς που δεν έχουν, αλλά κυρίως, με την αρχή ότι η εισφορά αυτή θα πρέπει να είναι ταπεινή και σιωπηλή. "Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό".
Γι αυτό το λόγο δεν ξέρω τί εξυπηρετεί μια εκδήλωση βράβευσης των χορηγών μιας φιλανθρωπικής δημοτικής δομής, αν και υποπτεύομαι παρακολουθώντας ότι σε όλο το διάστημα λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου, κάποιοι από τους χορηγούς διαφημίζονταν με τεράστια μπάνερς εντός του παντοπωλείου.
Και η Μητρόπολη ταϊζει εκατοντάδες και η Σπλάντζια και η Κοινωνική Κουζίνα. Ειδατε σεις, να αυτοδιαφημίζονται οι πολίτες και οι επιχειρηματίες χορηγοί τους; Ειδατε σεις να βραβεύονται όλοι αυτοί που εργάζονται εθελοντικά για τις υποδομές αυτές; Είδατε κυρίως, να εκμεταλλεύονται πολιτικά (και κομματικά) οι αντιμνημονιακοί πολίτες που θυσιάζουν το χρόνο τους στην Κοινωνική Κουζίνα που ο Δήμος κάνει ότι μπορεί για να κλείσει;
Ντρέπομαι. Γιατί ο Δήμαρχος βράβευσε τους φίλους του. Ντρέπομαι. Γιατί δέχτηκε να βραβευθεί η Μονή του Γουβερνέτου, που ακολουθώντας το χριστιανικό πρότυπο, ωφείλει να πράττει σιωπηλά το έργο της. Και ντρέπομαι, γιατί η όποια προσφορά αμαυρώνεται από αυτούς που εκμεταλεύονται την ανάγκη των συμπολιτών μας για να διατηρήσουν τα ψηφαλάκια τους και να επιδείξουν το κοινωνικό τους στάτους.

Αναδημοσιεύουμε εδώ αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του Flashnews.gr και τις φωτογραφίες που μας έστειλε το γραφείου τύπου του Δήμου.


"Στην εκδήλωση, παρουσία όλων αυτών που με μικρές ή μεγάλες προσφορές στηρίζουν την λειτουργία του ένα χρόνο τώρα, ο Δήμαρχος Χανίων σε μία σύντομη ομιλία ευχαρίστησε όλους αυτούς που με την προσφορά τους και με τις εθελοντικές τους προσπάθειες κράτησαν και θα συνεχίσουν να κρατούν ζωντανό το θεσμό απο τον οποίο προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης πάνω απο 300 οικογένειες στο Δήμο Χανίων.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Μ. Σκουλάκης τόνισε οτι:

"Σε μας έλαχε ο κλήρος να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας διατήρησης της συνοχής τού κοινωνικού ιστού και ταυτόχρονα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, καθώς η διοικητική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στο Δημόσιο με το σχέδιο «Καλλικράτης» και κυρίως η οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, έριξαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό το μεγάλο βάρος και την ευθύνη. Ειδικά σε σχέση με την κοινωνική προστασία και τη στήριξη όσων συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, το έλλειμμα της κρατικής πολιτικής είναι σημαντικό και ο ρόλος των Δήμων στην κάλυψή του βασικός, αφού η πολυεπίπεδη κρίση έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Η Δημοτική Αρχή των Χανίων, αναγνωρίζοντας τις συχνά δυσβάσταχτες συνέπειές της, επιχειρεί να μετριάσει την αρνητική επίδρασή της στη ζωή των συμπολιτών μας με κάθε πρόσφορο μέσο.

Έτσι, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων, με τη συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών που επιθυμούν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους μας, καθώς και χορηγών-υποστηρικτών, επιχειρηματιών και απλών Χανιωτών, οργανώνουν μια σειρά από δομές και δράσεις, προκειμένου να ανακουφίσουν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Μέλημά μας αποτελεί, πέρα από την παραγωγή ποιοτικού έργου, κυρίως η εξασφάλιση της συνέχειας και η κατά το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων με έμφαση στην προοπτική· δεν ασχολούμαστε δηλαδή μόνο με το παρόν, μα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα σταθερό, ασφαλές και, γιατί όχι, καλύτερο αύριο”.



 Ωστόσο με αφορμή την εκδήλωση ανακοινώθηκε και μία νέα δράση για την στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείο και τα Συσσίτια της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου: απο σήμερα έως και τις 17 Απριλίου 2013 οι πολίτες μπορούν να στέλνουν μήνυμα στο 19454 γράφοντας την λέξη ΠΡΟΣΦΕΡΩ και να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές του τόπου μας δίνοντας 1€ (+ΦΠΑ).

Στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι μεγάλοι υποστηρικτές του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και όλοι οι εθελοντές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που βοήθησαν και στήριξαν με χρήματα και τρόφιμα καθώς και τα ΜΜΕ.

Στους μεγάλους υποστηρικτές που τιμήθηκαν είναι το ΙΝΚΑ και ο Πρόεδρος του Απόστολος Αλεξάκης, ο οποίος στήριξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του.

 Επιπλέον τιμήθηκε η Μονή Γουβερνέτου και η Τράπεζα Χανίων και ο Πρόεδρος της κ. Μιχάλη Μαρακάκη, που παραχώρησαν το κτίριο και ανέλαβαν την διαμόρφωση του αντίστοιχα.
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι “Το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει γίνει ένα πρότυπο οργάνωσης και η πρωτοβουλία αυτή ήταν η καλύτερη για τους συνανθρώπους μας".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates