5/3/13

Οχι στη λαίλαπα της "Πράσινης Ανάπτυξης" λένε οι Μηχανικοί του Δημοσίου

Ψήφισμα του 15ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου)
Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας που με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανάπτυξη, έχει στοχοποιήσει σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου της χώρας, βουνά, δάση, παραγωγική γη, ευαίσθητες περιοχές και τοπία, «χωροθετώντας» έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βιομηχανικής κλίμακας για λογαρισμό ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται και σε κάθε μορφή συμβατικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα ενεργειακό σχεδιασμό, χωρίς κανένα οικονομικό σχεδιασμό, χωρίς σχεδιασμό που να βασίζεται ούτε σε τεχνικά όρια, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και τις πολιτικές δεσμεύσεις της χώρας για το 20-20-20.

Οι μοναδικές αρχές στις οποίες αυτή η διαδικασία βασίζεται, είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μεγιστοποίηση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και το πείραμα εφαρμογής της αρχής ότι τα όρια πρέπει να τα βάζουν οι ίδιες οι αγορές.
Την ανεξέλεγκτη αυτή εγκατάσταση των ΑΠΕ, συνοδεύουν σχεδιασμοί για νέα δίκτυα και εγκατάσταση νέων μονάδων φυσικού αερίου, για να υποστηρίζουν τις μονάδες βιομηχανικών ΑΠΕ.
Όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης, οι πολίτες και η παραγωγική βάση που απέμεινε σ’ αυτή τη χώρα!
Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό, τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα στο ηπειρωτικό σύστημα, καλούνται να δώσουν γη και ύδωρ στους «πράσινες επενδυτές», αφού σ΄αυτά σχεδιάζονται εγκαταστάσεις υπέρμετρης ισχύος. Οι επιχειρηματίες αδειοδοτούνται με την υποχρέωση να υλοποιήσουν υποβρύχιες διασυνδέσεις που δεν έχουν καν ενταχθεί στο ηπειρωτικό σύστημα.
Αιολικοί σταθμοί ισχύος 706 MW προγραμματίζονται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με 10 σταθμούς στη Λέσβο -κάποιους ακόμα και πάνω στο απολιθωμένο δάσος (Γεωπάρκο Δικτύου Ουνέσκο)-, επτά στη Χίο και 11 στη Λήμνο, εκτός των θαλάσσιων αιολικών σταθμών που προγραμματίζονται επίσης εκεί.
Σχέδια για 6.500 MW βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη!
Ανάμεσα σ’ αυτά, τρία σχέδια, δύο συστήματα αιολικών σταθμών που αριθμούν 800 ανεμογεννήτριες και καταλαμβάνουν 69 βουνοκορφές κι ένας ηλιοθερμικός σταθμός στη Σητεία, συνολικής ισχύος 2152 MW, επέλεξαν να «αξιοποιήσουν» ακόμα κι αυτόν τον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010) για να διασφαλίσπουν την προτεραιότητά τους, αλλά και να ξεπεράσουν όσα άλλα «εμπόδια» αντιμετωπίζουν, απ’ ότι έχει απομείνει από τη νομοθεσία για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Επειδή:
  • οι σχεδιασμοί αυτοί που επιτείνονται με τα μνημονιακά νομοθετήματα, εντάσσονται στη λογική ξεπουλήματος της γης και των φυσικών πόρων,
  • η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα διαλύσει παραγωγικές περιοχές με μεγάλη αξία σε φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον
  • η πολιτική αυτή καταστρατηγεί διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και προσβάλλει και αποπροσανατολίζει τις τοπικές κοινωνίες
  • θεωρούμε ότι όλα αυτά προσβάλλουν κάθε έννοια επιστήμης, αλλά και κοινής λογικής κι εμάς τους ίδιους ως επιστήμονες,
  • θεωρούμε ότι η ενέργεια, ως βασικό κοινωνικό αγαθό, είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί με διαφάνεια, σε συνδυασμό με το ξεχασμένο 20 της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με γνώμονα την τεχνική και της ανάγκες της χώρας,
καλούμε την κυβέρνηση να παγώσει όλα αυτά τα έργα,
δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας σε όλες τις περιοχές που αγωνίζονται για να μην περάσει η λαίλαπα της προσχηματικής «πράσινης ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates