6/3/13

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν σε εκδήλωση ενημέρωσης για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, στις 7 μμ στα γραφεία τους, Παρθενίου Κελαϊδή 8 στα Χανιά.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την υπεράσπιση του νερού ως συλλογικού αγαθού (www.right2water.eu/el ), ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησής του, στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 1.200.000 υπογραφές με μόλις πάνω από τις 720 από αυτές να είναι από την Ελλάδα. Η συλλογή υπογραφών γίνεται εντός επίσημου ευρωπαϊκου θεσμικού πλαισίου. Μόλις συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από 7 χώρες, τότε δεσμεύεται η Κομισιόν να επανεξετάσει το ζήτημα! Τον ελάχιστο αριθμό έχουν πιάσει ήδη οι Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο, ενώ Ελλάδα και Κύπρος έχουν τον χαμηλότερο αριθμό υπογραφών!
Το «πείραμα» της ιδιωτικοποίησης του νερού έγινε σε πολλά μέρη και απέτυχε, συχνά με τραγικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Κοτσαμπάμπα στη Βολιβία, όπου η ιδιωτικοποίηση (σε μια μάλιστα από τις εταιρείες που είναι από τους «μνηστήρες» για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης – ΕΥΑΘ) οδήγησε σε πολλαπλασιασμό της τιμής του νερού, απαγόρευση της συλλογής ακόμη και του νερού της βροχής (!) και τελικά σε εξέγερση των κατοίκων με νεκρούς και επιστροφή του νερού σε δημόσια διαχείριση. Παρομοίως, όπως εξηγούσαν πρόσφατα στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών επιστήμονες από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σήμερα στη Γερμανία, στις περισσότερες περιοχές έχει εγκαταλειφθεί η ιδιωτικοποίηση και τα νερά έχουν περάσει σε δημόσιο τοπικό έλεγχο, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα και στο Βερολίνο. Παντού όπου έγινε ιδιωτικοποίηση σήμανε πολλαπλασιασμό της τιμής του νερού, δεν επεκτάθηκε το δίκτυο όπως υπόσχονταν, ενώ η ποιότητα του πόσιμου νερού αποτελούσε μυστικό, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες φρόντιζαν να υπάρχει ρήτρα μυστικότητας υπογεγραμμένη με την κυβέρνηση που τους πουλούσε τη διαχείριση των νερών!
Για όλους αυτούς τους λογους, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η διαδικασία συλλογής υπογραφών για το νερό ως δημόσιο αγαθό. Ας μην περιμένουμε λοιπόν να έρθει η ιδιωτικοποίηση του νερού στην πόρτα μας, ας κινητοποιηθούμε σήμερα!

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates