8/3/13

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΡΙΨΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ρίψη χημικών στην αυλή σχολείου και η προσαγωγή 15χρονης μαθήτριας αποτελούν απαράδεκτες ενέργειες που μαζί με την εισβολή των ΜΑΤ και τη ρίψη χημικών μέσα στο χωριό δείχνουν ότι η κυβέρνηση –που έχει την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά- έχει ταυτιστεί απολύτως με τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρείας που έχει χαριστικά αναλάβει την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Η αυτονόητη καταδίκη της βίαιης επίθεσης κατά εργαζομένων της εταιρείας δε μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής και μάλιστα τη ρίψη χημικών στην αυλή σχολείου. 
Η εξόρυξη χρυσού απειλεί τα αποθέματα νερού της περιοχής με τη χρήση δηλητηριώδους κυανίου. Οι θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι «προσφέρει» στους κατοίκους της περιοχής είναι θέσεις εργασίας κάτω από τη γη, κι ακόμη δεν έχει διαψευστεί από πουθενά η καταγγελία ότι 500 από τις θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι «δημιούργησε» η εταιρεία, είναι επιδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, δηλαδή πληρώνονται από το δημόσιο (ελληνικό και ευρωπαϊκό).

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον του τόπου τους, έχουν το δικαίωμα να κρίνουν οι ίδιοι πώς θέλουν να αναπτυχθεί ο τόπος τους και δε μπορεί κανείς να αποφασίζει αντί γι’ αυτούς με κίνδυνο της δικής τους υγείας και του νερού που πίνουν. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται θέσεις εργασίας στο φως του ήλιου κι όχι σε υπόγειες σήραγγες. Κι ο τόπος τους, όπως όλη η Ελλάδα, μπορεί να προσφέρει τέτοιες θέσεις εργασίας μέσα από την προστασία της φύσης και των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, μέσα από τη στροφή στη βιολογική γεωργία και τον οικοτουρισμό, μέσα από την αναστήλωση παραδοσιακών οικισμών και τον πολιτιστικό τουρισμό προς την πατρίδα του Αριστοτέλη, μέσα από την ανάπτυξη ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις στέγες δημόσιων κτιρίων και κατοικιών για όφελος των κατοίκων κι όχι των μεγάλων εταιρειών.
Τέτοιες δράσεις θα έπρεπε να επιδοτεί η κυβέρνηση, αντί να επιδοτεί μεγάλες εταιρείες στις οποίες δίνει και χαριστικά άδειες για επενδύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον.
Φώτης Ποντικάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates