23/4/13

Συνέδριο της πλάκας για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020


Ενα συνέδριο για να μοιραστούν τα λεφτά του επόμενου ΕΣΠΑ οι κυβερνητικοί εταίροι της Κρήτης μοιάζει να είναι αυτό που ξεκίνησε σήμερα στο Κάντια Μάρις στο Ηράκλειο. Ηδη άρχισαν να φτάνουν στ'αυτιά μας πληροφορίες για σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με το τελευταίο πακέτο του ΕΣΠΑ για το 2013 και οι αντιδράσεις στον τρόπο που διοργανώνεται το συνέδριο αυτό από την Περιφέρεια δεν προμηνύουν τίποτα αισιόδοξο. Κάποιοι μάλλον θεωρούν ότι η διαχείριση του ΕΣΠΑ όπως και η διαχείριση της περιφέρειας είναι κομματικό τους τσιφλίκι. Διαβάστε τις δύο  ανακοινώσεις που ακολουθούν και θα καταλάβετε.


 
 Δελτίο τύπου βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κρήτης, αναφορικά με το περιφερειακό συνέδριο για την νεα προγραμματική περίοδο 2014-2020

Την Τρίτη 23 Απριλίου, με ευθύνη της Περιφέρεια Κρήτης και του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Κάντια Μάρις», παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, το περιφερειακό συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. Το συνέδριο διεξάγεται μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά εσπευσμένες, χωρίς την ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών ώστε να διεξαχθεί ένα γόνιμος διάλογος σχετικά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιού την αμέσως επόμενη περίοδο σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά και πολιτικά συγκυρία για την χώρα. Το συνέδριο, όμως, γίνεται και υπό συνθήκες αποκλεισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες του, καθώς δεν δόθηκε σε κανένα εκπρόσωπο της χρόνος και χώρος για εκφράσει τις ιδέες και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανάπτυξη της Κρήτης. Η κίνηση αυτή, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αγνοεί και την βούληση των πολιτών της Κρήτης που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε πρώτο κόμμα σε όλους τους νομούς της στις τελευταίες εκλογές, αναδεικνύει δυστυχώς και μια δεδομένη ιδιοκτησιακή αντίληψη των κυβερνητικών κομμάτων σχετικά με το δικαίωμα εκφοράς λόγου γύρω από ζητήματα ανάπτυξης, δηλαδή γύρω από ζητήματα υψίστης σημασίας για τη δημοκρατία, στο βαθμό που αφορούν όλους τους πολίτες. Εις ένδειξη διαμαρτυρίας, εμείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιλέξαμε να απέχουμε από τις εργασίες του συνεδρίου καθώς θεωρούμε ότι ο ρόλος του χειροκροτητή δε αρμόζει στο προβλεπόμενο από τους δημοκρατικούς θεσμούς ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο να ελέγχει, να επικρίνει και να αντιπροτείνει στους χειρισμούς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Οι υπογράφοντες/ουσα βουλευτές/ης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κρήτης
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Ξανθός Ανδρέας
Σταθάκης Γιώργος


Ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος»


Συνέδριο για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

Ξεκινάει και τελειώνει την Τρίτη 23-4-13 σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου συνέδριο για την επόμενη προγραμματική περίοδο στην Κρήτη.
Το συνέδριο πρόχειρο και απροετοίμαστο γίνεται με προφανή στόχο να ανταποκριθούμε σε μια τυπική υποχρέωση της χώρας. Αντίστοιχα συνέδρια οργανώνονται και στις άλλες περιφέρειες.
Την ίδια ώρα, αδιόρθωτοι, φτωχοί και σπάταλοι, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα συνεχίζουμε στην πεπατημένη της ανόητης απορροφητικότητας να προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, με έργα και εργάκια χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στόχους, χωρίς την παραμικρή έγνοια για τη συνέργεια και την αποδοτικότητά τους. 27 χρόνια, απ' τα ΜΟΠ του 1986 έως σήμερα το ίδιο βιολί. Λεφτά υπήρξαν, προγράμματα υπήρξαν, αλλά τι έμεινε. Αλλάζουμε συνεχώς σελίδες, χωρίς να έχουμε διδαχτεί τίποτα απ' τις προηγούμενες.
Δίχως κριτική, δίχως συνείδηση του φαύλου και αναποτελεσματικού τρόπου που διαχειριστήκαμε τα κοινοτικά κονδύλια όλα αυτά τα χρόνια η ελπίδα ότι η επόμενη διαχειριστική περίοδος θα βοηθήσει την Κρήτη θα διαψευστεί όπως διαψεύστηκε με τα ΜΟΠ, όπως διαψεύστηκε με το πρώτο και δεύτερο ΚΠΣ, όπως διαψεύδεται με το ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα ωραία λόγια δεν μας έλειψαν ποτέ, ούτε και τώρα, προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου είναι η έρευνα, η τεχνολογική ανάπτυξη και η καινοτομία.
Την ώρα που η Κρήτη δοκιμάζεται απ' την κρίση και από αντιφατικές πολιτικές, την ώρα που η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ συνεχώς απομακρύνεται, την ώρα που άμετρες ΑΠΕ οργώνουν το κρητικό τοπίο και ετοιμάζονται εξορύξεις υδρογονανθράκων στην πέριξ θάλασσα, την ώρα που απαξιώνονται οι θησαυροί της και οι περιοχές Natura αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα με θέα κατάλληλα για γκολφ, οργανώνεται αυτό το συνέδριο με ουσιαστικά απούσα την κρητική κοινωνία και την αυτοδιοίκησή της.
Η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ απ' την ίδρυση της επισημαίνει την ανάγκη ενός σοβαρού συνεδρίου που θα έδινε στην Κρήτη τη χαμένη της πυξίδα. Προεκλογικά επισημαίναμε ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη για:
«Διεθνές συνέδριο το 2011 με στόχο την παγκρήτια συνεννόηση σ' ένα πρόγραμμα συνεκτικό, ισορροπημένο χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, ηλικιακά, στο οποίο όλοι μαζί θα συμβαδίσουμε τον 21° αιώνα. Και τα πιο δύσκολα, ενέργεια, απορρίμματα, εφετεία, νερά, οπλοχρησία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ξεχασμένα πολιτικά εργαλεία, του χρόνου, της παιδείας, του πολιτισμού αλλά και τα σύγχρονα που προσφέρει η επιστήμη και η οικολογική, ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση.
Μπορούμε, χωρίς κατ' ανάγκη να χάνει κανείς, να άρουμε ανισορροπίες, δυσλειτουργίες, να επουλώσουμε πληγές. Να συμφωνηθούν κοινοί προγραμματικοί άξονες σ’ όλους τους τομείς, να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να σχεδιαστεί μια οικονομία αποκατάστασης των βλαβών στο χώρο, στα μνημεία, στην κοινωνία και μια οικονομία της συνέργειας των παραγωγικών κλάδων για μια κρητική 'πίτα' πιο νόστιμη, πιο μεγάλη, πιο δίκαια μοιρασμένη για να δημιουργηθούν πολλές, νέες, σταθερές, ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Ένα τέτοιο συνέδριο δυστυχώς δεν έγινε ποτέ, δεν έγινε το 2011, δεν έγινε το 2012, δεν θα γίνει αύριο. Η Περιφέρεια Κρήτης όμως το οφείλει στο νησί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates