17/4/13

Ελεύθεροι Σπόροι για τη Διατροφική Αυτάρκεια

Παρουσίαση-ομιλία:
"Ελεύθεροι Σπόροι για τη Διατροφική Αυτάρκεια"
Ενημέρωση για την  την σύγχρονη Γεωργία, τους Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες εν όψει
της επικείμενης αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους Σπόρους

απο την Terra Verde και το BiotechWatch.gr


Χανιά, 19 Απρίλη, στις 20:00
στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 (Κοινωνικό στέκι - Στέκι μεταναστών)

-Προβολή ντοκιμαντέρ 'Εν αρχή ην ο Σπόρος" (23') του Christophe Guyon
για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και στον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους.

Η εκδήλωση αποτελεί μια εισαγωγή στο ζήτημα της εν εξέλιξη μετατροπής των σπόρων από ένα δημόσιο, μη-εμπορικό αγαθό σε προϊόν που διέπεται από αυστηρή νομοθεσία και περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα των τοπικών & ιδιοπαραγώμενων ποικιλιών.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια δραματική αύξηση του ελέγχου των φυτογενετικών πόρων και της αγροτικής παραγωγής, με την αγροτική βιομηχανία να έχει μετασχηματιστεί από ένα πεδίο μικρών εταιριών και δημόσιων προγραμμάτων, σε μια μορφή εταιρειακού απαρτχάιντ που κυριαρχείται από πολυεθνικές.
Από την άλλη, είναι οι μικρής κλίμακας αγρότες, οι οποίοι με ήπιες μορφής γεωργίας και τη χρήση τοπικών και ιδιοπαραγώμενων φυτικών ποικιλιών, προμηθεύουν ακόμα με τροφή το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, χωρίς να τους παρέχεται σχεδόν καμία υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, αντιθέτως, συνεχώς τους περιορίζουν, έως και ποινικοποιούν. Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων διεκδικούν ενεργά μια άλλη μορφής γεωργίας και διατροφικής αυτάρκειας καθώς και το δικαίωμα του να παραμείνει η παραγωγή σπόρων στα χέρια των καλλιεργητών μέσα από αγροτικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά κινήματα βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates