11/5/13

"Αλλάζουν τα πράγματα στο Συνδικαλιστικό κίνημα" Συνέντευξη με την αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Δ. Σπανού


Την επανίδρυση του συνδικαλιστικού κινήματος, απαλλάσοντάς το από τα βαρίδια του παρελθόντος, δηλαδή τους ίδιους τους αντιπροσώπους των εργαζομένων που προερχόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δημιούργησαν έναν κυβερνητικό συνδικαλισμό στηριγμένο στις πελατειακές σχέσεις απαξιώνοντας το κίνημα και τους ίδιους τους αγώνες των εργαζομένων, αυτό προτείνουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Μια σημαντική συζήτηση για τα θέματα αυτά έγινε χθες το βράδι στο Εργατικό Κέντρο Χανίων όπου παραυρέθηκαν η  αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Δέσποινα Σπανού και ο εργατολόγος, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, Απόστολος Καψάλης.
Στην εισήγησή της η κ. Σπανού  έκανε λόγο για 'λεηλασία' στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων τονίζοντας πως «καταργούνται όλες οι κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα και πάνε για ακόμα μεγαλύτερες καταργήσεις και μειώσεις στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».Ο κ. Καψάλης με τη σειρά του τόνισε ότι τώρα ξεκινούν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις  ενώ και οι δύο προσπάθησαν να εξηγήσουν πώς οι αγώνες των εργαζομένων να προστατέψουν τα εργασιακά τους δικαιώματα αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.
Αν απολυθούν εργαζόμενοι στους Δήμους, δε θα λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου, αν απολυθούν εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, δε θα λειτουργεί το νοσοκομείο, ειπώθηκε απλά και κατανοητά από τους ομιλητές. Σχεδόν στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις που έγιναν απο το κοινό, έμοιαζαν τόσο στην οργή που εξέφραζαν όσο και στο ότι σύγκλιναν στην ανάγκη να ριζοσπαστικοποιηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να οργανωθεί αποφασιστηκότερα ο αγώνας που θα πρέπει να στηρίζεται στην αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και να έχει ένα κοινό αίτημα: την ανατροπή της κυβέρνησης.



Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ απαντά στις ερωτήσεις μας για την εξέλιξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates