11/6/13

Γ.Σταθάκης: Απαγορευτικά τα κριτήρια εισαγωγής στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στον Ν. 3869/2010», παρουσιάστηκε από τον εισηγητή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βουλευτή Χανίων κ. Γιώργο Σταθάκη.
Δελτίο Τύπου
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. κ. Γ. Σταθάκης τόνισε στην εισήγησή του, ότι μολονότι το σχέδιο νόμου θα έπρεπε να είχε ως βασικό του στόχο τη λύση ενός μείζονος κοινωνικού, οικονομικού και ηθικού προβλήματος, τη διευκόλυνση των χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους με τρόπο αξιοπρεπή, επιχειρεί απλά να τακτοποιήσει το ενεργητικό των τραπεζών, διευθετώντας τα «κόκκινα δάνεια».

Κατά τον κ. Σταθάκη, τρία είναι τα κυριότερα προβλήματα του νομοσχεδίου: α) θέτει απαγορευτικά κριτήρια εισαγωγής στο πρόγραμμα ρύθμισης των δανείων και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα που είναι η εξυπηρέτηση των δανείων των φτωχών νοικοκυριών, β) δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική πραγματικότητα, με συνέπεια να λείπουν οι ελαστικοί όροι και να μην υπάρχει κλιμάκωση των κριτηρίων που θα ευνοούσε τα χαμηλότερα εισοδήματα και γ) δε μετατρέπει σε κανονιστικό πλαίσιο δεσμευτικό για τις τράπεζες τις θετικές για τους δανειολήπτες αποφάσεις των δικαστηρίων, που ούτε μεροληπτούν ούτε λαϊκίζουν, αλλά αποφασίζουν ανάλογα με την έκταση των προβλημάτων, μη διστάζοντας να «κουρέψουν» τα χρέη σε ποσοστό που φτάνει στο 50% κατά μέσο όρο.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε επίσης, πως η αξία των ακινήτων έχει υποτιμηθεί περίπου κατά 20-30 %, την ίδια ώρα που η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 25-40 % περίπου. Επομένως, τα δάνεια θα πρέπει να εναρμονίζονται με την πτώση της ακίνητης αξίας και να «κουρεύονται» και η αποπληρωμή τους να προσαρμόζεται στο πραγματικό εισόδημα των πολιτών. Θα όφειλε λοιπόν η τρικομματική κυβέρνηση να μη νομοθετεί κάτι υποδεέστερο από αυτό που κάνουν ήδη οι τράπεζες, όταν πιέζουν τους δανειολήπτες να αποδεχτούν τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών τους, καθώς με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνει τις δικαστικές αποφάσεις και αποθαρρύνει τους δανειολήπτες.
Εξάλλου, ο βουλευτής Χανίων παρατήρησε, ότι αν εφαρμοζόταν η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. η ζημιά για τις τράπεζες θα ήταν μικρή, αφού το μεγαλύτερο μέρος της θα καλυπτόταν από την ορθή διαχείριση του δανεισμού τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αύξηση της ροής των καταθέσεων λόγω της ομαλοποίησης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ως αποτέλεσμα της λύσης του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Για τους λόγους αυτούς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. καταψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates