26/7/13

Ξεκίνησε με επιτυχία το παγκόσμιο συνέδριο Κρητών στα Χανιά

Θερμό καλωσόρισμα στους απανταχού Κρήτες απεύθυναν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, ΠΕ Χανίων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού στο τριήμερο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών στα Χανιά όπου χτυπά η ‘καρδιά’ της Κρήτης. Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων στις 7 το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Προηγήθηκε αγιασμός που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και καλωσόρισμα από τους Αντώνη Τσουρδαλάκη Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Απόστολο Βουλγαράκη αντιπεριφερειάχη Χανίων, Μανόλη Σκουλάκη δήμαρχο Χανίων και ακολούθησε η κεντρική ομιλία για «το νόημα της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και την σημασία των εκδηλώσεων για τους όπου γης Κρήτες» από τον Νίκο Παπαδάκη γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Η καρδιά της Κρήτης χτυπά εδώ στα Χανιά στο συνέδριο μας. Εσείς αγαπητοί συμπατριώτες μου που ζείτε μακριά από την Ελλάδα και την Κρήτη, στις 5 ηπείρους της γης, να ξέρετε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς και χαιρόμαστε όταν ακούμε τις προόδους σε κάθε δραστηριότητα σας, τιμώντας τον τόπο σας και στην καταγωγής σας» είπε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας από το βήμα του συνεδρίου τους Κρήτες όπου γης.
Ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος σε πυκνό ακροατήριο, παρόντων βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, τοπικών αρχών, και πλήθος κόσμου, ενημέρωσε στην συνέχεια αναλυτικά τους συνέδρους για τους τομείς οικονομίας και ανάπτυξης του νησιού, για τα έργα υποδομής αλλά και τις δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την προώθηση στις εγχώριες και ξένες αγορές των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων, την έλξη τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό, την διαφήμιση του νησιού μας σε όλο τον κόσμο ως ένα ιδανικό-ποιοτικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό.
«Σας θεωρούμε άξιους πρεσβευτές του τόπου μας στο εξωτερικό και είναι στο χέρι όλων μας να πάμε πιο ψηλά την Κρήτη μας. Να τονώσουμε την οικονομία του νησιού μας με την προώθηση στο εξωτερικό των Κρητικών πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων αλλά και του τουρισμού μας» είπε χαρακτηριστικά στους όπου γης Κρήτες ο Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να υπάρχει η μεταξύ μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να φέρουμε όλους τους Κρήτες πιο κοντά για ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας. Θεωρώ ότι μόνο με τη συμπόρευση, τη συνεργασία, τη συνέργεια και την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Είμαστε δίπλα σας και σας νιώθουμε δίπλα μας και θεωρώ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά για την Κρήτη. Άλλωστε γι αυτό το σκοπό δημιουργήσαμε στην Περιφέρεια Κρήτης το Γραφείο Απόδημων Κρητών για να είμαστε σε «ανοιχτή γραμμή» με τους απανταχού Κρήτες και τους φίλους της Κρήτης».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Αντώνης Τσουρδαλάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με τα μέλη του διασπαρμένα στις πέντε Ηπείρους, προάγει σε κάθε ευκαιρία τα Ελληνικά συμφέροντα, με παρεμβάσεις και ενέργειες προς τους πολιτικούς του τόπου που μας φιλοξενεί, όπως επίσης και προς τα ΜΜΕ. Ήρθε καιρός που το χρέος μας προς την Πατρίδα, μας καλεί πιο επιτακτικά να συνεργαστούμε όλοι οι Κρήτες του Κόσμου μαζί, για να ξεπεράσουμε την κρίση όσο πιο γρήγορα και όσο πιο ανώδυνα γίνεται» και πρόσθεσε:
«Το Συνέδριό μας, εκτός των άλλων, είναι αφιερωμένο και στις εκδηλώσεις Μνήμης των Αγώνων για την Ελευθερία και την Ένωση με την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει οι απόδημοι Κρήτες σε όλο τον Κόσμο που κατοικούν, είναι πολλές και λαμπρές. Η μεγάλη όμως Κοινή Γιορτή όλων των Κρητών θα είναι ουσιαστικά, και για την καρδιά και για το νου, το Συνέδριό μας».
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικές πόλεις της Κρήτης οργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών σε συνεργασία με την Περιφέρεια-ΠΕ Χανίων και τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας.
Το Συνέδριο αυτό είναι ανοιχτό σε όλους της Κρητικούς (εντός και εκτός Κρήτης) και είναι αφιερωμένο και στην επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, και φέρει τον τίτλο «Οι Κρήτες στον Κόσμο….1913-2013».
Στόχος του Συνεδρίου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Ειρήνη Βασιλάκη, Ελένη Μπρεδάκη, Ιπποκράτη Μπελαδάκη, Γιώργο Νικολακάκη, και Χρυσούλα Τζωρτζάκη είναι: Μέσα από τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν και την ιστορική διαδρομή των Κρητών, να αναδυθεί η υπάρχουσα δυναμική της Κρήτης αλλά και να διατυπωθούν προτάσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να διαγραφούν, κατά τη δυσμενή περίοδο της παρούσας οικονομικής κρίσης.
Στο συνέδριο όπως αναφέρθηκε από την κ. Βασιλάκη «είναι σε ισχύ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με 60 ομιλητές που θα αναφερθούν και σε επίκαιρα θέματα που θα αποτελέσουν μια πλατφόρμα προβληματισμού και θα αφορούν την ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και την μετανάστευση».
Ωστόσο στο συνέδριο δυναμικό παρόν δίδει και η νεολαία και όπως είπε η υπεύθυνη Χρυσούλα Τζωρτζάκη «στόχος μας είναι τα νέα απόδημα Κρητικόπουλα να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους τα ήθη τα έθιμα τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης. Οι νέοι θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους για την δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας δράσης, επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας».
Πρωινή Συνεδρία
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη στις 8:30 το πρωί με εγγραφές εισηγητών και συνέδρων και καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής δρ. Ειρήνης Βασιλάκη.
«…Το Συνέδριό μας αποτελεί ένα ταξίδι. Σε αυτό, όλοι εμείς οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή του Κρητικού στοιχείου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα επιτεύγματά του μέσα και έξω από την Ελλάδα και την προσφορά του στον πολιτισμό, στην επιστήμη και στην οικονομία. Θα παρουσιαστούν επίσης οι δυνατότητες της Κρητικής Γης και πώς αυτές μπορούν να συνδράμουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση που μαστίζει ακόμη και αυτόν τον ευλογημένο τόπο…» είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος δρ. Ειρήνη Βασιλάκη, και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Μανόλη Κελαιδή γενικό γραμματέα Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Το πρόγραμμα που ακολούθησε αναλυτικά:
10:30 1η Συνεδρία: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…1913 - 2013»
Συντονιστής κ. Ιπποκράτης Μπελαδάκης
Εισηγητές:
10:40 κ. Ξανθίππη Γελασάκη, Εκπρόσωπος των Νεολαιών του Π.Σ.Κ.: «Οι Κρήτες στον Κόσμο… 1913 – 2013. Η κοινή δράση των Νεολαιών»
10:50 κ. Γιάννης Γαρεδάκης, Ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…1913 – 2013. Η σημασία του Κρητικού Τύπου στην ενημέρωση και την προβολή των κοινοτήτων των Κρητών του κόσμου»
11:00 κ. Γιάννης Σαρτζέτης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…1913 – 2013. Η Κρήτη της Αμερικής. Πρώτοι μετανάστες, η προσαρμογή και η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία της Αμερικής»
11:10 κ. Γιώργος Μαριδάκης, Πρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…1913 – 2013. Η Κρήτη και η διαχρονική παρουσία των Κρητών στην Αθήνα»
11:20 κ. Ιωάννης Τρυπιδάκης, Γραμματέας Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…1913 – 2013. Η Κρήτη της Αυστραλίας. Πρώτοι μετανάστες, η προσαρμογή και η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία της Αυστραλίας»
11:30 κ. Πέτρος Πετρακάκης, Πρόεδρος Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…1913 – 2013. Οι Κρήτες των Μακεδονικών Αγώνων – οι Κρητικές κοινότητες της Μακεδονίας»
11:40 κ. Μάρκος Πετράκης, Εκπρόσωπος Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης: «Οι Κρήτες στον Κόσμο…1913 – 2013. Οι Κρήτες της Ευρώπης. Πολιτιστική παρουσία. Προσωπικότητες που έδρασαν στην Ευρώπη»
11:50 κ. Μπάμπης Σαλβαράκης, Πνευματικό Ίδρυμα «Κρητική Εστία»: «Η διαχρονική συμβολή της Εστίας στις σπουδές των Κρητικόπουλων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια»
12:00 κ. Γιώργος Χατζηδάκης, Μέλος Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων: «Στόχοι και δράσεις»
12:10 κ. Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων: «Η οργάνωση των Κρητικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα»
12:20 Συζήτηση
12:40 Διάλειμμα καφέ, προσφορά του Δήμου Χανίων
13:00 2η Συνεδρία: «Εκπαίδευση - Έρευνα - Καινοτομία στην Κρήτη» - «Οι
Κρήτες στον Κόσμο… 1913 - 2013. Η εκπαίδευση και η έρευνα στην Κρήτη
και οι δεσμοί των ΑΕΙ της Κρήτης με τον Κόσμο. Η Μετανάστευση της
Εκπαίδευσης…»
Συντονιστής κ. Νίκος Σκουλάς
Εισηγητές:
13:15 κ. Ευριπίδης Στεφάνου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
13:30 κ. Βασίλειος Διγαλάκης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης
13:45 κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης
14:00 κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης, Πρόεδρος ΙΤΕ
14:15 κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης, Πρόεδρος ΕΛΚΕΘΕ
14:30 κ. Γεώργιος Μπαουράκης, Γενικός Διευθυντής ΜΑΙΧ
14:45 κ. Στέφανος Τραχανάς, Πρόεδρος Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης
15:00 κ. Απόστολος Μπουρνέλης, Αναπληρωτής Πρόεδρος Ανωτάτης
Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Η Συνεισφορά της Α.Ε.Α.Η.Κ. στην
εκπαίδευση προσώπων με σκοπό τη Διακονία του Ανθρώπου σε εθνικό και
οικουμενικό επίπεδο»
15:15 κ. Μιχάλης Καραταράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης»: «Η διαχρονική συνεργασία της Παγκρητικής Αμερικής με τα ΑΕΙ Κρήτης»
15:30 Εκπρόσωπος, Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Μέλος του Κληροδοτήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η ΠΕΑ κοντά στα ΑΕΙ της Κρήτης και το 2013»
Πρόγραμμα Παρασκευής 26/7 2013
08:30 Εγγραφές Εισηγητών και Συνέδρων
09:30 3η Συνεδρία: Παραγωγικοί τομείς - Καινοτομία - Ανάπτυξη
Συντονιστής κ. Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ερευνητής
Εισηγητές:
09:45 κ. Αριστομένης Συγγελάκης, Οδοντίατρος, Πολιτικός Επιστήμων: «Μνήμη και χρέος: η διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα»
10:00 Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Κτηνίατρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ: «Διαχρονική αξία των προϊόντων του Πρωτογενή Τομέα και Ισόρροπη Ανάπτυξη της Κρήτης»
10:15 Δρ. Κωνσταντίνος Οικονομάκης, Γεωπόνος, τ. Tακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ: «Βότανα της Κρήτης: Ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος;»
10:30 κ. Νίκος Καραβιτάκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Χανίων-Ρεθύμνου: «Δικτύωση και κρητικό κρασί, εκσυγχρονίζοντας τον Κρητικό Αμπελώνα»
10:45 κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΕ: «Οι Ελληνικές εξαγωγές και η πορεία τους παγκοσμίως. Η Κρήτη στις αγορές του κόσμου»
11:00 κ. Δημήτρης Γεωργαράκης, π. Γεν. Γραμματέας Τουρισμού, π. Διοικητής ΥΠΑ, π. Αντιπρόεδρος Eurocontrol, π. Αντιπρόεδρος ΕΛΚΕ: «Τα Κρητικά Αεροδρόμια: Η Εξέλιξη και οι Σύγχρονες Προκλήσεις»
11:15 κ. Ελένη Μπρεδάκη - Μαρινέλλη, Πολιτικός Μηχανικός- Οικονομολόγος, π. Προϊσταμένη Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης:
«Υποδομές Μεταφορών και Δικτύων στη Κρήτη: Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών»
11:30 κ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος: «Η σημασία της Κρήτης στην Ελληνική ΑΟΖ»
12:00 Συζήτηση
12:30 Διάλειμμα καφέ, προσφορά του Δήμου Χανίων
13:00 4η Συνεδρία: Πολιτισμός - Τουρισμός - Οικονομία
Συντονιστής: κ. Ελένη Μπρεδάκη – Μαρινέλλη, Πολιτικός Μηχανικός-
Οικονομολόγος
13:15 Steve Vranakis, Executive Creative Director, Creative Lab, Google: «The Creativity inside Crete’. Using our ideas and technology to inspire the next generation and start making history again»
14:00 κ. Νίκος Σκουλάς, (NSA) Επιχειρηματικός Σύμβουλος, Συγγραφέας:
«ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Κινητήρια Δύναμη για την Ανάπτυξη της Κρήτης. Ο ρόλος των Κρητών της Διασποράς»
14:15 κ. Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ερευνητής: «Κρητικός διατροφικός πολιτισμός. Η χαμένη ευκαιρία της Κρήτης»
14:30 Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Πολιτιστική Κληρονομιά: Εξωτερική πολιτική, ήπια ανάπτυξη και οικονομία»
14:45 Αν. Καθηγητής Δημήτριος Άγγλος, Τμήμα Χημείας Παν/μίου Κρήτης,
Ερευνητής ΙΤΕ: «Πολιτισμός και Τεχνολογία στην Κρήτη, στην Ελλάδα, στον Κόσμo»
15:00 κ. Γιάννης Μαργαρώνης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων: «Η Εξωστρέφεια των Επιμελητηρίων μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών»
15:15 κ. Μιχάλης Μαρακάκης, Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων:
«Αναπτυξιακός ρόλος της Τράπεζας Χανίων»
15:30 κ. Νίκος Μαστοράκης, Οικονομικός Δ/ντής και Αναπληρωτής Γεν.
Διευθυντής Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας: «Περιφερειακή Ανάπτυξη και πιστωτικό σύστημα»
15:45 Συζήτηση
16:00 Ελαφρό γεύμα, προσφορά του Δήμου Κισάμου
19:00 Συμμετοχή στα εγκαίνια της Έκθεσης Κρητικών Προϊόντων
«Αγροτικός Αύγουστος 2013»
21:30 Επίσημο Δείπνο στο ΜΑΙΧ, από το Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη
Επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων, της Νεολαίας των Αποδήμων Κρητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates