10/9/13

Αν ο δήμαρχος είναι ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ΝΔ η ΠΑΣΟΚ....

Αν ο δήμαρχος είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τότε τι χρώμα θα έχει αυτός ο δήμος στον χάρτη με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών; Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποσκοπεί στο «σπάσιμο» των κομματικών δεσμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.Κεντρική πολιτική επιδίωξη είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος δημιουργίας εντυπώσεων «άλωσης» του βασιλείου των «βλαχοδημάρχων» από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ελεγχθεί η δυναμική της Χ.Α., να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και να σταθεί στα πόδια της η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, εφόσον δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές.
Κεντρική επικοινωνιακή επιδίωξη είναι να γίνει της ΕΦΕΕ, δηλαδή κανείς να μη μπορεί να βγάλει ένα αξιόπιστο πολιτικό συμπέρασμα τι ψήφισαν οι πολίτες, και κάθε κόμμα να εκδίδει τα δικά του αποτελέσματα!  Αυτό, βεβαίως, θα έχει και ως αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών να μην έχει «χρωματιστεί» στις τηλεοράσεις ο χάρτης της χώρας με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχουν αντίστοιχα εξαφανιστεί το γαλάζιο και το πράσινο, όπως προβλέπεται.
Τρεις οι στόχοι• Χάρη στο ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς συμβούλους – με αλφαβητική σειρά και χωρίς αναφορά του συνδυασμού τους – θα είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή καθαρού πολιτικού συμπεράσματος για τους νικητές και τους ηττημένους της αναμέτρησης. Η πολυχρωμία θα βοηθήσει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που κυριαρχούν σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να κρύψουν την πιθανή συντριβή τους.
• Η Ν.Δ. επιδιώκει επίσης να δυσκολέψει τη Χρυσή Αυγή, που έχει επενδύσει πολλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να κάνει επίδειξη δύναμης. Το κόμμα του Μιχαλολιάκου θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού δεν διαθέτει τόσο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες ώστε να ξεχωρίσουν μέσα σε μια ενιαία λίστα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.
• Με την επιστροφή στο 42% (αντί του 50%) για εκλογή από τον πρώτο γύρο, θα γίνουν λιγότερα παζάρια για τις συμμαχίες στον δεύτερο γύρο. Αυτό διευκολύνει τη Ν.Δ., που δεν θέλει να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν θα μπορούσε να το αποφύγει σε κάποιες περιπτώσεις. Διευκολύνει και το ΠΑΣΟΚ, μιας και κανένα κόμμα δεν θέλει συμπόρευση μαζί του.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο για κοινές υποψηφιότητες με υπερκομματικά χαρακτηριστικά στους μεγάλους δήμους, ακριβώς για να αποπολιτικοποιήσουν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος.
Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν τα κατάλληλα πρόσωπα – ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη – αλλά η πρόθεση είναι να αναζητήσουν έναν παράδρομο για να αποφύγουν την ευθεία οδό της μετωπικής σύγκρουσης με τους υποψήφιους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτός ο σχεδιασμός, εφόσον προχωρήσει, θα προκαλέσει και εσωκομματικές αντιδράσεις, ειδικά στη Ν.Δ., όπου πολλοί βουλευτές και στελέχη ενδιαφέρονται να βρουν διέξοδο σε δήμους και περιφέρειες. Αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών με γνώμονα την επιβίωση της κυβέρνησης και τη «χαλαρή» ψήφο.
Η σύγκρουση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σχετικά πρόωρα γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο έλεγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης προσφέρει στα κόμματα δυνατότητες ανάπτυξης ερεισμάτων στις τοπικές κοινωνίες, που αξιοποιούνται κατάλληλα στις εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια, προσφέρει πανελλαδικό μηχανισμό και επιρροή σε παραδοσιακά ακροατήρια τα οποία σήμερα δεν βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, για την αξιωματική αντιπολίτευση μια μεγάλη νίκη θα είναι πολύ σημαντική, για τον πρόσθετο λόγο ότι μετά απ’ αυτή η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να αντέξει την πίεση.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «βλαχοδήμαρχους» που εξελέγησαν με τη στήριξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μια τυχαία κουβέντα, αλλά δηλωτική της πρόθεσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πόλωση με το σημερινό κατεστημένο της αυτοδιοίκησης και να πολιτικοποιήσει έντονα τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Πολλοί λένε ακόμη ότι η αναφορά αυτή του Αλέξη Τσίπρα έγινε σκόπιμα ώστε να κόψει μονομιάς τις «γέφυρες» με τους παλαιούς δημάρχους – ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ –, αφού πολλοί από αυτούς, ειδικά στην επαρχία, είχαν σκοπίμως αρχίσει να πιέζουν και να ζητούν στήριξη από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε να ξανακατέβουν. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως όσο περισσότερους νέους ψηφοφόρους προσελκύσουν στις κάλπες τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουν – και για τον λόγο αυτό θα παίξουν το χαρτί της αντισυστημικότητας.
Το έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, αν δεν προκύψουν πρόωρες εθνικές εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο, αποκλείεται να συμβούν το πρώτο εξάμηνο του 2014 λόγω ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.  – και έτσι το αποτέλεσμα του Μαΐου θα είναι καθοριστικό για τις δυνάμεις επιβίωσης που θα έχει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα.
Η αλήθεια είναι ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκδηλωθεί έντονη διάθεση ανεξαρτητοποίησης από πολλούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών, προβάλλοντας τα υπερκομματικά τους χαρακτηριστικά. Ως προς αυτό είναι ενδεικτική η «κίνηση των 5» (Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Φίλιος, Σκοτεινιώτης) που προβάλλει την αναφορά της στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου αλλά αποστασιοποιείται από τα χρίσματα. Οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν τώρα να απευθυνθούν σε ακροατήρια που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου, και για τον λόγο αυτό διαφημίζουν την απόστασή τους από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ωστόσο, οι πολιτικές εντυπώσεις θα παραχθούν από τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες με βάση την τύχη που θα έχουν οι κυβερνητικές υποψηφιότητες. Ειδικά στο Δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, η Ν.Δ. θα κινήσει γη και ουρανό για να μείνει κλειστός ο δρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν γίνει μετρήσεις για να διαπιστωθεί η δημοτικότητα προσώπων που εξετάζονται ως πιθανοί υποψήφιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους δεν θα είναι μόνο πολιτικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών που θα μπορούσαν να στηριχτούν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ανάμεσά τους και κάποιοι γνωστοί δημοσιογράφοι)…
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates