10/10/13

Γ. Σταθάκης: η υποβάθμιση του Παν/μίου Κρήτης υποσκάπτει την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 49 από τους οποίους εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες.
Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού, 35 χρόνια από την ίδρυσή του, συγκαταλέγεται στα 300 καλύτερα παγκοσμίως, μια εξαιρετικά τιμητική θέση στη διεθνή κατάταξη, ειδικά για ένα τόσο νέο Πανεπιστήμιο.
Ωστόσο, η συρρίκνωση του τακτικού προϋπολογισμού δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην λειτουργία του, αφού δυσχεραίνει ακόμα και την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών. Το πρόβλημα μεγεθύνει η έλλειψη διδακτικού προσωπικού, απόρροια της εφαρμογής του μνημονίου με τον μη διορισμό εκλεγμένων διδασκόντων, την κατάργηση των συμβασιούχων καθώς και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
Στα σοβαρά αυτά ζητήματα έρχεται τώρα να προστεθεί από τη μνημονιακή κυβέρνηση η απομάκρυνση 49 διοικητικών υπαλλήλων. Πρόκειται για προσωπικό που αποδίδει εργασία υψηλής ποιότητας (τεχνικοί που υποστηρίζουν τα εργαστήρια και συντηρούν τον εξοπλισμό, βιβλιοθηκονόμοι απαραίτητοι για την προώθηση της έρευνας, φύλακες που προστατεύουν τις υποδομές και γενικά τη δημόσια περιουσία), συμβάλλοντας στην αριστεία και τη διεθνή αναγνώριση του ιδρύματος.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η διαθεσιμότητα εφαρμόζεται χωρίς προηγούμενη τεκμηρίωση, αξιολόγηση δομών και σχεδίων στελέχωσης από το Υπουργείο κι ενώ το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, που επιβεβαιώνουν την υποστελέχωσή του σε σχέση με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης κι έρευνας που επιτυγχάνει.
Ως βουλευτής της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης θεωρεί καθήκον του να καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης του Πανεπιστημίου, καθώς αυτή υποσκάπτει την προοπτική ανάπτυξης του νησιού και προόδου της τοπικής κοινωνίας.
Επισημαίνει όμως ταυτόχρονα, ότι το ζήτημα δεν είναι στενά γεωγραφικό αλλά κατεξοχήν πολιτικό: η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά αδιαφορεί για το αδιαπραγμάτευτο, δημόσιο, κοινωνικό αγαθό της Παιδείας, οραματιζόμενη ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση με δίδακτρα για τους φοιτητές του. Την αντίληψη αυτή οφείλουμε να την καταδικάσουμε και να αγωνιστούμε για την ανατροπή τής μνημονιακής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates