29/11/13

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Κατεχάκη στο Ενετικό Λιμάνι: Από το Δήμο Χανίων & το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Στην προκήρυξη Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Κατεχάκη που βρίσκεται στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, προχώρα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και ο Δήμος Χανίων.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η δημιουργία μιας πλήρους πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, για τη νέα διαμόρφωση της πλατείας Κατεχάκη που βρίσκεται γύρω από το παλιό τελωνείο στο ενετικό Λιμάνι. H πρόταση θα συνάδει με τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού - περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Στους στόχους του διαγωνισμού είναι επίσης η νέα πλατεία που θα διαμορφωθεί, με τον ιδιαίτερο μνημειακό χαρακτήρα που θα έχει, να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος ιστορικής μνήμης και σύνδεσης παλαιών και νέων μορφών, λαμβάνοντας κατά το δυνατόν υπόψη την αρχαιολογική ιδιαιτερότητα της περιοχής.


Απομακρύνοντας την κίνηση και την μόνιμη στάθμευση μηχανοκίνητων οχημάτων, η πλατεία θα αναπτύσσεται ως χώρος περιπάτου αναψυχής και υποδοχής πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων καθ‘ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η πλατεία να ενωθεί με το δίκτυο πεζοδρόμων της Παλιάς Πόλης που κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται από τη Δημοτική Αρχή και με τον αρχαιολογικό χώρου του Καστελλίου, σε ένα ευανάγνωστο και λειτουργικό δίκτυο στάσης-κίνησης.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής των Χανίων και της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι μέσω της εν λόγω ανάπλασης να υπάρξει σύνδεση, ανάδειξη και οργάνωση όλων των λειτουργιών των γειτνιαζόντων - ιστορικών και μη - κτιρίων, με καθοριστικό παράγοντα την σύγχρονη ανάδειξη των ευρημάτων από την ανασκαφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα ακολουθήσει αλλά και την ομογενοποίηση των ιδιωτικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χανίων και πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κώστα Πρωτοπαπαδάκη «πρόκειται για μια πλατεία που είναι προσδιορισμένη και χωροθετημένη από τέσσερα μνημεία διαφορετικών εποχών: το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το Βενετσιάνικο τείχος, το Παλαιό Τελωνείο – οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο βρίσκονται σε εξέλιξη - και τα ενετικά Νεώρια. Κατά την άποψή μας η πλατεία Κατεχάκη είναι μια από τις σημαντικότερες πλατείες σ’ όλη την Ευρώπη. Τέτοιες πλατείες με αναφορές σε αντίστοιχες ιστορικές περιόδους μόνο στην περιοχή της Βενετίας και στην περιοχή της Τοσκάνης υπάρχουν». Αναφορικά με τη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ο κ. Πρωτοπαπαδάκης τονίζει πως «είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στη διαδικασία των αναπλάσεων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Δήμο Χανίων, που θα έχει τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία και για τον τουρισμό».
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού προσχεδίων θα απονεμηθούν τρία χρηματικά βραβεία:
  • 1ο βραβείο 5.505 ευρώ
  • 2ο βραβείο 4.038 ευρώ
  • 3ο βραβείο 2.692 ευρώ

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής μελετών είναι η 31η Ιανουαρίου 2014 και ώρα 14.00, ενώ η υποβολή των μελετών θα γίνεται στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, οδός Γρηγορίου Ε' 50 & Κ. Σφακιανάκη, Τ.Κ. 73135, Χανιά, 3ος όροφος , στις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00-14:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates